Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

Podobné otázky

  • chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné že by som mala chlamýdie bez žiadnych príznakov, už niekoľko rokov? Na gynekologické vyšetrenia chodím pravidelne, vždy bolo všetko v poriadku, ale neviem či teda zisťovali aj prítomnosť chlamýdií, tak by som chcela vedieť či je možné že ich mám a bez akých koľvek príznakov?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravdepodobnosť naozaj malá, je možné mať bezpríznakovú chlamýdiovú infekciu. Bežne, vrámci preventívnej prehliadky, sa však ster na pohlavne prenosné ochorenia nevyšetruje. Na to je potrebné realizovať špeciálny ster z krčka maternice na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Lymfatické uzliny v podpazuší

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, neviem či táto otázka patrí sem, ale skúsim sa spýtať. Dnes ráno som zbadala, že mám v podpazuší ani nie hrču ale také niečo malé podlhovasté a na dotyk ma to bolí. Nemohlo by to byť z nejakého gynekologického hladiska alebo sa mám hneď objednať ku mojej gynekologičke? Začala som cvičiť a len teraz sa mi to vyhodilo, alebo potom či by to nemohlo byť z otvoreného zuba ktorý riešim alebo zo zápalu ďasien. Mávam často chlamýdie nemohlo by to byť z toho alebo z uvedených čo som spomínala? Rozmýšľala som tiež či to nemôže mať niečo s prsníkov. Okrem tej uzliny nemám nič ani horúčky, ani stratu hmotnosti. Ďakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vám dá výmenný lístok na USG prsníkov, kde sa na Vás pozrú a odporučia ďalší postup.

  • Výtok

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, o dva dni mám ísť znovu na stery z krčka a na rozšírené vyšetrenie na mykoplazmy, chlamýdie atď. Už som sem písala a však skúsim definovať ešte raz môj problém. Už dávnejšie pred pohlavným stykom som mala každý deň problémy so žlto zeleným hlienovým výtokom. Niekedy býva aj redší. Nijak nezapácha ani nepení ani nič podobné. Stery z bežnej kultivácie boli negatívne. Každý deň mením niekoľko vložiek slipovych a som zúfalá. Raz za čas sa objaví svrbenie ktoré po pár dňoch aplikovania canestenu prejde a dlhšie sa nevráti. Výplachy cloginom výtok zmiernili aj “odfarbili” ale iba počas tej 5 dňovej kúry. Po menštruácii sa mi to celé zhorší. Robila som si aj výplachy sódou čo tiež symptomy zmiernilo len mierne. Môže ísť aj o niečo iné ako nejakú pohlavne prenosnú chorobu? Ešte som nemala sex keď som toto spozorovala. (Dávala som si dovnútra aj polygynax aj macmiror masť aj probiotika s laktobacilmi ale sa mi to celé zhoršilo počas tejto kúry). O čo sa môže jednať?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravdepodobnosť malá, infikovať sa môže aj žena, ktorá ešte nemala pohlavný styk. Je zbytočné sa teraz teoreticky vyjadrovať. Nič nové, ako som Vám už písal, Vám nepoviem. Absolvujte vyšetrenia podľa odporúčaní a na základe výsledkov sa určí ďalší postup.

  • Pohlavná choroba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň
    Môj priateľ bol na vyšetrení a majú podozrenie, že môže mať chlamýdie .. ja som ale chlamýdie nemala ani žiadnu pohlavnú chorobu.. Tak sa chcem spýtať či sa dajú chlamýdie chytiť aj inak než len pohlavným stykom.. tvrdil mi že to mal ako aj malé dieťa a chytil to vzduchom
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od druhu a lokalizácii chlamýdií. Najčastejšie sú chlamýdie vrámci pohlavným orgánov, šírené najščastejšie pohlavným stykom ako pohlavne prenosné ochorenie, alebo v pľúcach, kde môžu spôsobiť chlamýdiový zápal pľúc. Keďže nepoznám bližšie okolnosti ani informácie, neviem sa bližšie vyjadriť.

  • Klebsiella pneumoneae

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, v novembri 2019 som po troch rokoch dostala zapal mocovych ciest. Nasadeny bol Doxyhexal ktory v minulosti zabral, tak mi ho dali bez akejkolvek kultivacie. Pocas liecby mi zacalo silne stipanie v okoli malych pyskov. Nasledne mi antibiotika vymenili este dva krat bez kultivacie. Zmenila som doktora. Ten dal urobit kultivaciu a vysla klebsiella pneumoneae. Nasadili doxyhexal opatovne po 10 dnoch bol moc negativny ale stipanie v oblasti pyskovv neprestavalo aj ked bolo miernejsie plus som mala stale nutkanie na mocenie. ( Mocenie ale bez rezania) Navstivila som gynekologa, z kultivacie vysla pozitivne klebsiella opat. Pani doktorka mi ale povedala ze sa cuduje ze mam nejake stipanie lebo ze to je bezna bakteria ale dala mi polygynax iba na 6 dni. Po 4 capiku to stipanie aj nutkanie na mocenie polavilo ale stipanie uplne neprestalo. A za tyzden uz som mala zasa zapal mocovych ciest sposobene klebsiellou. Ureaplazmy, mikoplazmy chlamydie negat. Sex s manzelom sme nemali. Urolog doporucil Femilift osetrenie laserom. Kde je potom pravda je ta bakteria normalna sucast v posve alebo je treba preliecit? Kedze je v posve moze to byt dovod preco sa tak lahko dostane do mocovych ciest a znova sposobi infekciu? Uz som z toho zufala, som pn uz 2 mesiace a minimalne zlepsenie.dakujem Lucia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, hoci klebsiella je normálnou súčasťou pošvovej flóry, no pri jej premnožení spôsobuje ťažkosti, vzhľadom na polohu pošvy a močovej rúry u ženy sa veľmi ľahko dostane do močových ciest a spôsobí ich zápal. Pri liečbe je dôležitá nie len kultivácia, ale aj samotná citlivosť na vykultivovanú baktériu. Realizujte si vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Odporúčam veľa tekutín, urologický čaj, ako aj konzumáciu brusníc.