Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa spýtať, či je možné že by som mala chlamýdie bez žiadnych príznakov, už niekoľko rokov? Na gynekologické vyšetrenia chodím pravidelne, vždy bolo všetko v poriadku, ale neviem či teda zisťovali aj prítomnosť chlamýdií, tak by som chcela vedieť či je možné že ich mám a bez akých koľvek príznakov?

    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď je pravdepodobnosť naozaj malá, je možné mať bezpríznakovú chlamýdiovú infekciu. Bežne, vrámci preventívnej prehliadky, sa však ster na pohlavne prenosné ochorenia nevyšetruje. Na to je potrebné realizovať špeciálny ster z krčka maternice na chlamýdie, mykoplazmy a ureaplazmy. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na chlamýdie a ureaplazmy, je potrebné preliečenie Vás, ako aj partnera, napríklad Doxyhexalom. Odporúčam tiež aplikáciu vaginálnych probiotík, ktoré obsahujú spomínané laktoacily, na úpravu vaginálne mikroflóry. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Zápal močových ciest

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor,
    opakovane mám krv v moči+++,bielkoviny+++. Chlamýdie,Ureo všetky testy negatívne. Urológ bral cievkovaný moč-negatívny, kultivácia -pôdy sterilné, obličky super. Brala som Ciprofloxacin 500mg vôbec nezabral. Urológ povedal, že nemám brať nič. Gynekológ mi dal Biseptol 1×. 400mg.
    Čo mi odporúčate Vy? Mám po toľkých antibiotíkach aj mykózu,ale tá má teraz tak netrápi ako ten samotný zápal. Chcem sa spýtať, mohla som dostať od priateľa zápal,mal v moči enterococa? Mám brať aj Blokurima? Doporučujete mi Wobenzym?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte negatívny moč na baktérie a pozitívny na krv a bielkoviny, môže sa jednať o neinfekčný zápal močových ciest, prípadne sa môže jednať o problém na úrovni obličiek, vylúčiť treba aj kamienky, či piesok. Je to však otázka na urológa. Po gynekologickej stránke ak je výter z pošvy na kultivačné vyšetrenie negatívny, odporúčam si jednorazovo realizovať vaginálny výplach Cloginom alebo Rosalginom a následne si realizujte dlhodobo kúru vaginálnymi probiotikami. Wobenzym môžete užívať. Samozrejme nevylučujem prenos infekcie od partnera. Odporúčam dočasnú pohlavnú abstinenciu, teda nepraktizovať pohlavný styk. Ak praktizujete aj análny styk, ten vôbec neodporúčam. Postupoval by som podľa odporúčaní urológa, keďže sa podľa opisu jedná zjavne o urologický problém. Keďže nepoznám všetky výsledky vyšetrení, nálezy, USG, ani ďalšie okolnosti, neviem sa Vám bližšie objektívne vyjadriť.

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,cca 5 dní pociťujem slabé bolesti uzlín v oblasti podpazušia.Je to palciva bolesť.Ulrrazvuk prsníku v aj uzlín bol pred 2 týždňami v poriadku.Chora nie som,uzliny sú není opuchnuté,ani začervenale,bolesti nie sú sústavne,raz to boli viac,potom menej potom vobec..Uzivam 5 mesiacov Zlyndu, momentálne sa liečim ATB Deoxymykoin,nakoľko manželka vo zistili pľúcne chlamýdie,tak som dostala lieky aj ja+ užívam na posilnenie imunity Broncho vaxom a Imunor- liečba je od októbra.Prosim vás čo môže byť za tými bolesťami?
    - dôsledok holenia?
    - veľmi ma boli hrudna chrbtica,môže to byť z chrbtice?
    - neurologicky problém?nakoľko navštevujem neurológa kôli blokade a nálezoch na krčnej chrbtice,vyslovených platnička h v krížovej oblasti,migrény,hyperventilacna tetania
    - nejaky zápal nervov? Vonku je zima a často vybehnem von len v tričku
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí uzlín môže byť viacero. Ak bolo nedávne USG vyšetrenie prsníkov v poriadku, nemyslím si, že sa jedná o gynekologický, či mamologický problém. Užívané lieky, či už antibiotiká ale najmä imunostumulanciá, môžu tiež spôsobovať vedľajšie, či nežiadúce účinky. Odsledujte si to.

  • Močové cesty

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Moj problém sa ťahá už rok. Pred rokom som dostala bakterialny zapal moč.ciest. Nasadili mi ATB, no problémy neprestali, hoci moč bol vraj čistý. V pošve i moč. Cedtách sanašli bakterie: e coli, zlatý stafilokok. Tak dalšie ATB. Toto sa opakovalo 3/4 roka spolu s vysokymi leukocytmi. Po pol roku, cize od januara 2023 ma začalo boliet v malej panve pri chodzi, akoby mi daco zavadzalo..., pri sedeni, az rezava bolest, a pri ceste v aute po nerovnom terene. Asi v maji konecne zapal ustupil, no bolenie na konci močenie ďalej pretrvávajú i bolesti v panve, akoby medzi pošvou a moč.rurou. boli mi aplykovane vyplachy moč.mechura, prerusenie zrastov brusnej steny o maternicu. No bolesti stale pretrvavaju.....už som zúfala. Vyskusala som uz rozne bylinkove preparaty, vybrals kooec ATB pocas roka. Teraz robim sedavý kupel,uzivam kapucinku pijem hodne cajov. Uz fakt neviem na koho sa onratit, co ešte vyskusat, aby som sa zbavila bolesti. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek obsiahlemu opisu mi nie sú známe výsledky vyšetrení, USG nálezy, ani ďalšie okolnosti, napríklad rozrušovania zrastov, či máte potvrdenú endometriózu, či u Vás boli realizované rozšírené vyšetrenia na chlamýdie, mykoplazmy, ureaplazmy, ... Príčin Vašich ťažkostí môže byť naozaj viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Dôležité je udržiavať správnu vaginálnu mikroflóru. Ak ešte nemáte vyskúšané vaginálne výplachy (Clogin, Rosalgin), ako aj vaginálne probiotiká, je vhodné ich vyskúšať.