Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na chlamýdie a ureaplazmy, je potrebné preliečenie Vás, ako aj partnera, napríklad Doxyhexalom. Odporúčam tiež aplikáciu vaginálnych probiotík, ktoré obsahujú spomínané laktoacily, na úpravu vaginálne mikroflóry. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ešte otázka…

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ja som práveže brala aj tu xonveu a nepomaha vôbec…????‍♀️už som ju aj dobrala a stále nič…tak neviem čím to môže byt…

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak Vám nepomáha tabletková liečba, ani Xonvea a naďalej opakovane zvraciate, bude potrebné uvažovať nad realizáciou infúznej liečby, aj formou hospitalizácie. Zvážiť sa dá aj nasadenie Helicidu. Vhodné bude konzultovať aj gastroenterológa.

  • Herpeticky vírus v 16 týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím vás o vysvetlenie výsledkov. Pred 3 týždňami sa mi vyhodili vyrážky pod jedným prsníkom. Najskôr som myslela, že je to zaparenina. Ale keď to po 2 týždňoch neprechádzalo, tak som išla ku kožnej a ta mi zobrala krv na herpeticky vírus. Po týždni mi prišli výsledky a sestrička mi dnes vraví, že sa potvrdil pásový opar. Som v 16 týždni tehotenstva. Môže to ublížiť nejako bábätku? Dala mi na to Imazol detský puder, ktorý mi to vysuša. Vôbec ma to neboli, len ma to stále svrbí. Ale da to vydržať. Keď si to natrem, tak to prejde. Dnes sa mi už vyhodili vyrážky aj pod druhým prsníkom. Môže byť pásový opar na oboch stranách? Prosím vás, mam z výsledkov potvrdený pásový opar? Sa mi to akosi nezdá. Moje vyseldky:
    Herpes simplex virus
    HSV 1 IgG 2,57 (pozitívne)
    HSV 2 IgG 0,17 (negatívne)
    Varicella zoster virus
    Anti-VZV IgA 0,07 (negatívne)
    Anti-VZV IgM < 0,10 (negatívne)
    ANTI-VZV IgG 1032 (pozitívne)
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ovčie kiahne, ako aj pásový opar spôsobuje ten istý vírus, a to Varicella zoster vírus (VZV). Ten pri prvom prieniku do organizmu spôsobí ovčie kiahne. Po prekonaní kiahní vzniká u človeka imunita a ďalšie kiahne sa s pravdepodobnosťou limitne blízkou 100% už nikdy u človeka neobjavia. Vírus ale po zvyšok života pretrváva v organizme človeka, v nervových bunkách, a za istých okolností, najmä pri oslabení imunity, sa môže aktivovať a prejaví sa ako pásový opar. Rôzne štúdie skúmali vplyv vírusu na tehotenstvo, pričom nepreukázali zvýšený výskyt vrodených vývojových chýb, dokonca takáto infekcia nie je indikáciou na prerušenie tehotenstva a žena v takmer všetkých prípadoch donosí zdravé dieťa. Podľa výsledkov serologického vyšetrenia však akútnu infekciu herpesom nemáte. Pozitívne sú iba protilátky svedčiace o prekonaní (IgG), zatiaľ čo protilátky, ktoré by hovorili o aktívnej infekcii sú negatívne. Nevylučujem však, že ešte titer protilátok nastúpi. Odporúčam informovať Vášho obvodného gynekológa, dodržiavať zvýšené hygienické opatrenia, mať samostatný uterák, či osušku. Infekčné sú prasknuté pupienky. Liečba spočíva v užívaní antivirotík a symptomatologicej lokálnej liečbe. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Estrofem+utrogestan

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Potrebovala by som poradit lebo som si nie ista ci som dobre pochopila davkovanie estrofem+utrogestan /na priznaky v menopauze/utrogestan mam uzivat v 2/2 cyklu 1 rano a 1 vecer ale nepochopila som ten estrofem. Ten sa bere vkuse bez prestavky ci len do vtedy kym nenasadim utrogestan??? Ze nspr. 2 tyzdne estrofem a 2 tyzdne utrogestan??? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, Estrofem sa obvykle užíva jedna tabletka denne kontinuálne. Za istých okolností môže liečba začať na 5. deň krvácania a len v kombinácii s progesterónom, najmenej počas 12 až 14 dní. Na trhu je však viacero preparátov, ktoré sa používajú, v závislosti od okolností, v rozličných schémach. Neviem, akú predstavu mal Váš obvodný gynekológ a ako Vám liečbu nastavil. Najvhodnejšie je sa pýtať v prípade nejasností priamo jeho.

  • Uzliny

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,cca 5 dní pociťujem slabé bolesti uzlín v oblasti podpazušia.Je to palciva bolesť.Ulrrazvuk prsníku v aj uzlín bol pred 2 týždňami v poriadku.Chora nie som,uzliny sú není opuchnuté,ani začervenale,bolesti nie sú sústavne,raz to boli viac,potom menej potom vobec..Uzivam 5 mesiacov Zlyndu, momentálne sa liečim ATB Deoxymykoin,nakoľko manželka vo zistili pľúcne chlamýdie,tak som dostala lieky aj ja+ užívam na posilnenie imunity Broncho vaxom a Imunor- liečba je od októbra.Prosim vás čo môže byť za tými bolesťami?
    - dôsledok holenia?
    - veľmi ma boli hrudna chrbtica,môže to byť z chrbtice?
    - neurologicky problém?nakoľko navštevujem neurológa kôli blokade a nálezoch na krčnej chrbtice,vyslovených platnička h v krížovej oblasti,migrény,hyperventilacna tetania
    - nejaky zápal nervov? Vonku je zima a často vybehnem von len v tričku
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin bolestí uzlín môže byť viacero. Ak bolo nedávne USG vyšetrenie prsníkov v poriadku, nemyslím si, že sa jedná o gynekologický, či mamologický problém. Užívané lieky, či už antibiotiká ale najmä imunostumulanciá, môžu tiež spôsobovať vedľajšie, či nežiadúce účinky. Odsledujte si to.