Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Čo to znamená

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa spýtať medzi 8.4.- 9.4 (zo štvrtka na piatok v noci )sme s priateľom mali nechránený styk a vtedy som mala zrovna ovuláciu a po styku mi povedal že nestihol že určite trafil niečo do mňa týždeň nato 13.4 som mala jednodňové špinenie a bolesti v podbrušku ako keby ma tam niečo pichalo nebolo to ani ako predmenštruačné kŕče ale iba pichanie v podbrušku sem tam som mala pocit len na vracanie ale nevracala som a nevedela som čo to znamená a ani neviem zatiaľ . 21.4 som bola u gynekológa a všetko v pohode ani som sa sním o tom nerozprávala . 23.4 som mala dostať menštruáciu ktorá mi trvá stále okolo 7-8 dní nikdy nie menej a vždy je velmi silná a bolestivá , no nakoniec som dostala menštruáciu 22.4 a trvala mi iba do 26.4 vôbec nebola silná a ani bolestivá prvý deň bola iba ružová ,druhý deň už bola normálna ,tretí deň tiež ,štvrtý už bola slabšia a včera už nič . Čo to znamená ? Je tam nejaká šanca tehotenstva ? Vopred ďakujem za vašu odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, tehotenstvo sa nedá vylúčiť. Ak ste o tom nepovedala obvodnému gynekológovi a nerealizoval odber krvi na beta HCG, inak nemal šancu zistiť tehotenstvo, keďže na USG nie je tak skoro ešte nič vidieť. Odsledujte si to. Pri meškaní menštruácie 14. dní si realizujte tehotenský test, prípadne navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Liečba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.
    Moja doktorka pri vytere mi zistila bakterie C.trachomatis a U.Parvum chcem sa spytat co to znamena a ci to je vazne premna ?ako nejak plus dopomoct k vylieceniu nejakymi vitaminmi ? A ako zvysit laktobacily v posve vraj mam malo. Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste pozitívna na chlamýdie a ureaplazmy, je potrebné preliečenie Vás, ako aj partnera, napríklad Doxyhexalom. Odporúčam tiež aplikáciu vaginálnych probiotík, ktoré obsahujú spomínané laktoacily, na úpravu vaginálne mikroflóry. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa.

  • Stredná dysplázia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    koncom mája som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa. Povedal mi, že je všetko v poriadku avšak v aplikácii mojej zdravotnej poisťovne som si po tomto vyšetrení našla zapísané v zdravotnej karte, že mám strednú dyspláziu krčka maternice. Bola som sa u gynekológa opýtať čo to znamená, ale on mi len zopakoval, že výsledky sú v poriadku. Som aj očkovaná proti HPV. Myslíte si, že by som si mala dať zopakovať stery alebo prekonzultovať výsledky s iným/novým gynekológom? Znamená stredná dysplázia krčka maternice začínajúcu rakovinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe pojmu “stredná dysplázia krčka maternice” sa nedá bližšie vyjadriť ku konkrétnemu nálezu. Stredná dysplázia krčka maternice zahŕňa viacero možných nálezov, je to široký pojem. Veľkou výhodou je to, že ste očkovaná proti HPv. Keďže však nepoznám konkrétne výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa na konkrétny nález. Samozrejme, ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.

  • Hcg sa nezvyšuje ani neznižuje

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcel by som sa spýtať. Manželka si robila testy 10.8. druhú čiarku nebolo poriadne vidno. Navštívila gynekológa a z krvi potvrdil tehotenstvo, hcg 173. Dnes si urobila test a vidno už poriadne druhú čiarku ale dnes z krvi povedal doktor že hcg je 175. Sám tomu nechápe prečo sa to ani nezvyšuje ani neznižuje. Neviete nám náhodou pomôcť čo to znamená. Vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, možných príčin je viacero. Nedá sa vylúčiť ani patologické tehotenstvo. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, okolnosti, nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak manželka nemá ťažkosti, je potrebné USG nález, ako aj beta HCG skontrolovať o pár dní. V prípade, že si obvodný gynekológ nebude vedieť dať rady, odošle manželku na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • Kŕče v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či po nechránenom pohlavnom styku na konci menštruácie môže, žena ostať tehotná? A čo to znamená keď dva týždne po sexuálnom styku má žena kŕče v podbrušku a pretrváva to zhruba dva dni? Za vašu odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku môže žena otehotnieť prakticky kedykoľvek počas cyklu, aj počas menštruácie. Už som sa s tým stretol. Na 14.-16. deň cyklu dochádza štandardne k ovulácii, ktorá sa môže prejavovať aj kŕčmi v podbrušku, či na jednej alebo druhej strane, ako aj v celom podbrušku, rovnako tak sa môže vyskytovať aj ovulačné špinenie, či krvácanie. Štandardne tieto prejavy vymiznú do 2 - 3 dní. Odsledujte si to.

  • Krv v moci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať prišli mi výsledky ohľadom krvy v moci chcem sa opýtať čo to znamená strašne sa bojím toho ďakujem ????

    Leucocytes 40 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Erythrocytes 90 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Epithelial 30 x10 ^6 /L

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krv v moči nie je gynekologický problém. Nemusí sa jednať o nič vážne. Pravdepodobne máte zápal močových ciest. Je vhodné dovyšetrovať cievkovaný moč, ako aj kultivačné vyšetrenie moču. Je to skôr otázka na urológa. Gynekológ Vám s tým veľmi nepomôže.