Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,450 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Stredná dysplázia krčka maternice

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    koncom mája som bola na preventívnej prehliadke u gynekológa. Povedal mi, že je všetko v poriadku avšak v aplikácii mojej zdravotnej poisťovne som si po tomto vyšetrení našla zapísané v zdravotnej karte, že mám strednú dyspláziu krčka maternice. Bola som sa u gynekológa opýtať čo to znamená, ale on mi len zopakoval, že výsledky sú v poriadku. Som aj očkovaná proti HPV. Myslíte si, že by som si mala dať zopakovať stery alebo prekonzultovať výsledky s iným/novým gynekológom? Znamená stredná dysplázia krčka maternice začínajúcu rakovinu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, iba na základe pojmu “stredná dysplázia krčka maternice” sa nedá bližšie vyjadriť ku konkrétnemu nálezu. Stredná dysplázia krčka maternice zahŕňa viacero možných nálezov, je to široký pojem. Veľkou výhodou je to, že ste očkovaná proti HPv. Keďže však nepoznám konkrétne výsledky onkocytologického vyšetrenia, ani ďalšie informácie a okolnosti, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnotiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa na konkrétny nález. Samozrejme, ak nie ste spokojná s prístupom Vášho obvodného gynekológa, máte právo ho zmeniť.