Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Kŕče v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať či po nechránenom pohlavnom styku na konci menštruácie môže, žena ostať tehotná? A čo to znamená keď dva týždne po sexuálnom styku má žena kŕče v podbrušku a pretrváva to zhruba dva dni? Za vašu odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku môže žena otehotnieť prakticky kedykoľvek počas cyklu, aj počas menštruácie. Už som sa s tým stretol. Na 14.-16. deň cyklu dochádza štandardne k ovulácii, ktorá sa môže prejavovať aj kŕčmi v podbrušku, či na jednej alebo druhej strane, ako aj v celom podbrušku, rovnako tak sa môže vyskytovať aj ovulačné špinenie, či krvácanie. Štandardne tieto prejavy vymiznú do 2 - 3 dní. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, pred pár dňami som mala pohlavný styk s ejakuláciou do pošvy užívam aj antikoncepciu. No mám slabšie kŕče v podbrušku, na pravej strane brucha mám bolesti keď sa otočím alebo niečo robím a bolia ma aj kríže a prsníky. Antikoncepciu som užívala pravidelne v tom istom čase ráno. Je možné že účinok antikoncepcie zlyhal a môžem byť tehotná? Užívala som aj antibiotiká, minulý týždeň kvôli chorobe. Za odpoveď vopred ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, záleží od druhu užívaných antibiotík. Niektoré antibiotiká môžu spôsobiť zníženie účinku hormonálnej antikoncepcie, aj napriek ich pravidelnému užívaniu. Ak ste mali nechránený pohlavný styk, ale bolo to iba pred pár dňami, prípadné tehotenstvo sa ešte nemohlo stihnúť prejaviť. Príčin bolestí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Môžem byt tehotná ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, snažíme sa o bábätko s partnerom. 12.8 som mala dostať menštruáciu lenže od 7.8 čiže o 5 dni skôr mám hnedý výtok ( ovulaciu som mala 27.7 nakoľko som si robila ovu test). Takyto výtok mavam vždy pri začiatku menštruácie tak som si myslela že mi prišla skôr, lenže prvé dva dni som mala vytok a na tretí den akoby sa to zastavilo a teraz na štvrtý den mám tak isto len slaby ako aj v prvy a druhý den. Dnes (den štvrtý) som mala aj kŕče v podbrušku dosť intenzívne ale po pól hodine mi to prešlo. Test som mala negativny. Co to môže byt ? Ďakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Skôr realizovaný tehotenský test môže byť aj falošne negatívny. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, či v prípade nejasností, ako aj pre jednoznačné potvrdenie, či vylúčenie tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Stredne silne krvacanie v 1 trimestri

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, som cca v 6 tyzdni tehotenstva. Dnes mi zacli silne krce v podbrusku a v krizoch. Mala som striedavo tmavohnedy vytok so sytoruzovym. Vecer sa bolest dost zintenzivnila a zacala som krvacat akoby menstruacnou krvou. Zasla som na pohotovost, kde som uz krvacala naozaj riadne. Lekar ma vysetril a povedal ze gestacny vak tam vidi, ale nevie mi povedat v akej bol vyske a ci nezlieza dole. A ze to vypada na hroziaci potrat. Zacla som brat utrogestan. Moja otazka znie je este nejaka sanca ze by sa jednalo o neskoru menstruaciu? Posledny menzes som mala od 6.6-12.6.21 Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak je potvrdené tehotenstvo, nejedná sa o oneskorenú menštruáciu. Špinenie alebo krvácanie do 10. týždňa tehotenstva je najčastejšie spôsobené tvoriacimi sa cievnymi prepojeniami medzi stenou maternice a choriónom, teda budúcou placentou. Odsledujte si to. Pri akýchkoľvek nejasnotiach alebo ťažkostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Ťažkosti po laparoskopii

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor!
    Pondelok bude 3 týždne, že ma operovali laparoskopicky. Mala som jednu 4 cm cistu a mimomaterské tehotenstvo. Vaječníky mi nevybrali, podarilo sa zachrániť. Cca 3 dni dozadu mám slabé krče v podbrušku, občas ma pichá aj na bočných stranách brucha a mám bolesti aj v krížoch. Môžu to byť znaky prichádzajúcej menštruácie alebo mám ísť radšej na kontrolu.
    V nemocnici mi povedali, aby som nezdvíhala ťažké veci 3 týždne, ale pri 14 mesačnej dcérke je to ťažké dodržať. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto je sa veľmi ťažké bližšie objektívne vyjadriť, ale teoreticky sa môže jednať o známky blížiacej sa menštruácie. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, sú normálne bolesti až kŕče v podbrušku na začiatku tehotenstva? Sestrička u mojej doktorky mi na to len povedala, že si mám dať magnézium a možno ešte dostanem menzes, aj keď mám pozit. Tehotenský test. Na vyšetrenie ma objednala sz o dva týždne, no bojím sa, či to nie je niečo vážnejšie.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne pobolievanie podbruška sa môže vyskytovať. Naozaj ešte môže dôjsť k menštruácii aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu. Ak má k niečomu v začiatkoch tehotenstva dôjsť, neovplyvníme to. Odsledujte si to.