Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,243 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Michaelita

    Dobrý deň,
    chcem sa spýtať, sú normálne bolesti až kŕče v podbrušku na začiatku tehotenstva? Sestrička u mojej doktorky mi na to len povedala, že si mám dať magnézium a možno ešte dostanem menzes, aj keď mám pozit. Tehotenský test. Na vyšetrenie ma objednala sz o dva týždne, no bojím sa, či to nie je niečo vážnejšie.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, mierne pobolievanie podbruška sa môže vyskytovať. Naozaj ešte môže dôjsť k menštruácii aj napriek pozitívnemu tehotenskému testu. Ak má k niečomu v začiatkoch tehotenstva dôjsť, neovplyvníme to. Odsledujte si to.

Podobné otázky

  • Tehotenstvo

    , Autor: Lolitka3334

    Dobry vecer chcela som sa spytat ci mozem otehotniet aj ked som v januari vysadila antikoncepciu a aka je šanca ze by som otehotnela ked ju neberiem teraz momentalne som chora a beriem dvoje antibiotikum tak ci to tiez moze ovplivnit tehotenstvo a tieto veci dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, momentom vysadenia hormonálnej antikoncepcie nie ste chránená pred tehotenstvom, takže za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Vo všeobecnosti sa otehotnieť neodporúča počas choroby, najmä ak užívate dvojkombináciu antibiotík. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, okolnosti, aké preparáty antibiotík užívate, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.

  • Tehotenstvo

    , Autor: Janulka456

    Dobry den, 28.3. mi zacala menstruacia vcera 6.4. som mala nechraneny pohlavny styk, pricom partner sa neurobil do mna.
    Otazka znie, ci mam pre istotu uzit tabletku po styku na zabranenie tehotenstva.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Ani prerušovaný nechránený pohlavný styk nie je antikoncepcia. Rozhodnutie je na Vás. Do budúcna odporúčam riešiť niektorú z foriem hormonálnej antikoncepcie s Vašim obvodným gynekológom.

  • Lokálna anestéza

    , Autor: Iglia

    Dobrý deň pán doktor chcem sa opýtať ako to je s lokálnou anestezou pri plombovani zuba? Som v 3 trimestri presnejšie v 31 týždni a chcela by som si dat ešte pred pôrodom do poriadku zuby, není to také naliehavé ale predsa len, môže lok. anesteza nejako uškodiť bábätku alebo to nemá veľmi vplyv na neho? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, nemusíte sa obávať, lokálna anestéza nemá na tehotenstvo vplyv. AK však ošetrenie zubov nie je akútne a je možné ho odložiť až na obdobie po pôrode, bude to asi vhodnejšie. Prekonzultujte to však s Vašim ošetrujúcim zubným lekárom.

  • Plodné dní

    , Autor: Strom

    Dobrý deň,

    chcela by som sa opýtať počas plodných dní som mala 2x pohlavný styk s dvomi mužmi. S prvým sme použili kondóm bol celú dobu dobre nasadený a chlap sa dokončil mimo a vyzeralo to, že kondóm je nepoškodený čiže by sa z tohto princípu nemalo nič stať nie ? Pretože s druhým som mala prerušovanú súlož, keďže pripadne tehotenstvo by nebol problém. Pointa tejto otázky znie, že keď sme použili kondóm a dokončenie bolo mimo (rukou) nemala by tam byť žiadna šanca na otehotnie ?

    Ďakujem, za odpoveď. S pozdravom

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu chráneného pohlavného styku je tehotenstvo veľmi málo pravdepodobné.

  • Dve ovulacie

    , Autor: Mella

    Dobrý deň, chcem sa spýtať na ovuláciu. Mám ročného syna, ktorého dojčim. Neberiem žiadnu antikoncepciu ale snažím sa sledovať si cyklus. Väčšinou viem kedy mám ovuláciu ale niekedy mám pocit ako keby som mala dve ovulacie. Jednu normálne v termíne po zhruba 14 dňoch a druhú tesne pred menštruáciou. Plus mínus 4/5 dní. Je to možné že by som mala dve ovulacie? Môžem tým pádom aj počas druhej otehotnieť? Alebo stihne sa vajíčko zahviezdiť napríklad aj deň pred menštruáciou?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nejedná sa o dve ovulácie vrámci jedného menstruačného cyklu, ale o ďalšiu ovuláciu. Menštruačný cyklus a ovulačný cyklus sú dva samostatne prebiehajúce cykly, ktoré síce na seba nadväzujú (mali by), ale sú riadené samostatne. Preto sa môže stať, že žena, ktorá má dlhší menštruačný cyklus a kratši ovulačný cyklus môže ovulovať dvakrát počas jedného menstruačného cyklu. Samozrejme, tehotenstvo je možné. Sú to kvalitou úplne rovnaké ovulácie. Rovnako tak kojenie nie je antikoncepcia, takže môžete pomerne ľahko otehotnieť. Je možné užívať jednozložkovú hormonálnu antikoncepciu, ktorú môžu užívať aj kojace ženy, bez vplyvu na kojenie.