Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pohlavný vstyk nechránený som mala 21. 2.a 22.2.mi prišiel menzes. Dnes 4.3.2021 som si robila tehotenský test a boli tam dve čiarky ale ta druha bola slabucka, ale bola tam. Môžem alebo nemôžem byť tehotna? Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, otehotnieť je možné prakticky počas celého menstruačného cyklu. Ak boli na tehotenskom teste dve čiarky, je pozitívny. Smaozrejme, môže nastať situácia, že tehotenský test je falošne pozitívny. Odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe odberu krvi na beta HCG jednoznačne potvrdí alebo vylúči tehotenstvo.

Podobné otázky

  • Missed abortion

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem.
    Mozem sa spýtať koľko môže byt v tele mrtve embryo/plod ?
    Nieje 9 týždňov už riskantné?
    Bol mi diagnostikovaný missed abortion s tým ze sa mam objednať na kyretaz ktorú som mala plánovanú na dnes.
    Lenže v nedeľu v noci sa mi spustilo brutálne masívne krvacanie a zrazeniny , išla som na prijem , trochu sa zastavilo , prijali ma a ráno o 5 to znova zacalo spolu s kontrakciami , brutálnym krvácaním, mnoho mnohopocetnymi zrazeninami a dostala som zimnicu a okamžite sa išlo na čistenie (spravili by v noci lenže som nebola nalačno) .
    Mne bolo 28.8 povedané na prvej poradni (mala som byť v 10 týždni) ze sa babatko prestalo vyvíjať v 7-8 týždni a následne na kyretaz som bola objednaná 10.9. .
    A teraz keď som čítala soravu prepustacu, prestalo sa vyvíjať začiatkom 5 týždňa a včera som podľa správy mala ukončený 13 týždeň.
    Nieje toto riskantné takéto dlhé čakanie?
    Os

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, v niektorých krajinách sa čaká až pokým organizmus sám nevypudí odumretý zárodok. Missed Abortion (zamlčaný potrat) znamená, že plod odumrel a prestal sa vyvíjať, ale organizmus matky o tom ešte nevie, takže tehotenstvo beží naoko neporušene. To môže trvať aj týždne. Časom však nastanú procesy a dôjde ku krvácaniu za účelom vypudenia plodu, ktoré však nie vždy je efektívne a je potrebné realizovať revíziu dutiny maternice. Ak ste boli vyčistená, malo by to byť už v poriadku. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Laserová epilácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, podstúpila som laserovú epiláciu v okolí ženských intímnych partii v čase keď som ešte nevedela, že som tehotná. Mohlo by to spôsobiť potrat alebo nejaké komplikácie? Ďakujem

  • Covid

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň Pán doktor,
    chcela by som sa spýtať skôr tak teoreticky, čo by mohlo byť pravdepodobnejšou príčinou potratu. V čase, keď som ešte nevedela, že som tehotná (zhruba v 3-4tt) som dostala covid. Priebeh bol miernejší (celková slabosť, horúčka) zhruba 5 dní, v priebehu ktorých sa príznaky postupne zmierňovali. Užívala som voľne dostupné preparáty na bolesť a horúčku (s obsahom buď Diklofenaku alebo Naproxénu, neviem žiaľ už presne teraz, ktorý z nich to bol), avšak som nevedela, že som tehotná. Som plne očkovaná (teda neviem ako dlho vakcína poskytuje ochranu, ale bolo to asi 10 mesiacov od očkovania). Krátko potom som zistila tehotenstvo a došlo k potratu. Chcela by som sa spýtať, čo by mohlo byť najpravdepodobnejšou príčinou potratu, covid, spomínané lieky, ktoré nie je vhodné užívať v tehotenstve, alebo nejaká iná príčina? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin potratu v takomto skorom týždni môže byť viacero. Nevylučujem však, že práve ochorenie prebiehajúce v tomto období nemohlo byť príčinou potratu. Teoreticky áno. Poznám však viacero žien, ktoré mali COVID-19 vo včasnom týždni tehotnestva a na tehotenstvo to nemalo vplyv. Ak sa jednalo o chcené tehotenstvo, dajte si pauzu od snaženia aspoň 2 - 3 mesiace, začnite užívať kyselinu listovú v dávke 400ug denne a následne sa môžete opäť začať snažiť.

  • Zamlcany potrat

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.
    Prosím vás mám napísané toto v papieroch , prosím mohli by ste mi to vysvetliť a zhodnotiť ci je to už stratené?
    Usg-Evs
    Uterus v miernej af. 100-90-55 , intrauterine choriovy vacok s GS nepravid. Tvaru do 25mm , YS 10mm , embryonalne štruktúry- len naznak

    A potom záver bol Graviditas avitalis hebd. , 7-8 - missed abortion

    Lenže podľa ms mi síce vychádza 10 týždeň lenže ja som otehotnela až tesne pred ms , viem presne kedy mi ukázal test zaciatok a viem kedy bol test ešte biely a ja som možno v 6 týždni pretože sme mali styk aj neskor a test tiež ukázal neskor pretože všetko posunuté.
    Doktor nepovedal ze tam nieje babatko ale ze je malé .
    A ďalšia vec mala som prvu kontrolu včera, žiadna krv sa mi nebrala nič, rovno som bola poslaná na objednanie sa na kyret a ten mám 10.9 .
    Prosím vás podľa toho čo je napísané je to úplne stratené?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nemáte žiadne ťažkosti, jedná sa o chcené tehotenstvo a sú pochybnosti o datácii tehotenstva, nie je problém skontrolovať USG o týždeň. Ak bude nález rovnaký, jedná sa o Missed Abortion a bude potrebné realizovať inštrumentálne vyčistenie dutiny maternice.

  • Možné tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pán doktor.

    Budem mať možno trošku hlúpu otázku, ale rada by som počula Váš názor.
    S priateľom praktizujeme prerušovaný styk už viac ako 5 rokov, vždy "úspešne" bez tehotenstva. O dieťa sa síce nesnažíme, ale ani nechránime- nechávame to na náhodu. Poslednú menštruáciu som mala zvláštnu, celkom slabú- vždy krvácam 5 dní, teraz to bolo 2-3 dni a veľmi málo krvi. Väčšinou si aj viem odsledovať ovuláciu podľa výtoku a bolesti vaječníkov. Tento mesiac som ovuláciu mala pravdepodobne 2.8. aj to som si odkontrolovala pomocou aplikácie, ktorá sa väčšinou zhoduje s mojimi plodnými dňami. Neriadim sa podľa nej, ale chýbali mi tie spomínané typické ovulačné znaky (alebo boli slabé a prehliadla som ich). V spomínaný deň sme mali s priateľom prerušovaný styk a to, že som v ten deň pravdepodobne ovulovala som zistila až neskôr. A teraz k pointe.. Pred pár dňami som si všimla že ma jemne bolia prsia na rôznych miestach- občas slabé akokeby pálenie, inokedy pichanie a potom zase nič. Taktiež bradavky boli pri stačení mierne bolestivé- dnes už opäť nič. 2 dni dozadu som začala pociťovať bolesť v oblasti krížov a občasné pichanie v podbrušku. Menštruácia sa mala dostaviť včera, ale zatiaľ nič. Tehotenské testy som si robila posledných 6 dní, a všetky vrátane dnešného sú negatívne.
    Bolesť pŕs môže byť spôsobená aj podprsenkou a ten chrbát ma môže bolieť aj z práce.. netuším. Je tu možnosť že som tehotná?
    Ospravedlňujem sa za dlhší text a vopred ďakujem za odpoveď.
    Pekný deň

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpkladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk samozrejme nie je antikoncepcia. Tehotenský test ná zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Odsledujte si to. Neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.