Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, chcem sa spytat mam 3 rocneho synceka kojila som ho pol roka (4mesiace den- noc a 2 mesiace len v noci) mam taky problem ze pravom prsniku sa my stale tvori mlieko zatvrdne mi to a boli ,bola som na gyn a odtial ma poslal na sono bola som a dr. povedala ze tam mam stare zatvrdnute mlieko tak to odsala velka bolest ale ulavilo sa my ,potom som to mala na lavom po pol roku ale to bolo cez vikend a to my preslo robila som si masaz pod studenou vodou a teraz to mam zase na tom pravom. Viete my povedat preco sa my to stale robi, tvori ,co robim zle ?tehotna niesom robila som si test, dakujem vam vopred za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    prsná žlaza niekedy takto reaguje i po ukončení dojčenia, vplvyom hormónov počas klasického menšt.cyklu.
    tiež sa však môže jednať o galaktoreu z iného dôvodu-nadprodukcie prolaktínu
    ak by sa situácia opakovala určite to skonzltujte podrobne s vaším obvodným gynekológom
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Parvovírus

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Syn (2r) dostal piatu chorobu. Nemal ziadne infekcne priznaky, nasledoval uz iba vysyp - trva uz cca treti tyzdeň (od 11.8.). Nakolko som v 28.tyzdni tehotenstva, absolvovala som test na protilatky dna 20.8. Tie vysli obe pozitivne - IgM 5,33 a IgG >80. Na zaklade toho som bola na vysetreni prietokov krvi plodu dna 27.8. a nebol ani naznak ze by u dietata zacinala anemia. Dalsie meranie mam az o dva tyzdne. Nakolko moj gynekolog “ma komunikacne schopnosti” a oznamil mi, ze ked mam akutnu infekciu tak moje dieta moze byt dnes zive a zajtra moze kludne zomriet…. chcela by som sa spytat, aka je pravdepodobnost ze ak bol syn infekcny cca pred tromi tyzdnami/mesiacom, anemia plodu pri kontrole nebola ze sa anemia este moze rozvinut? Ake obdobie je potrebne kontrolovat plod kym si mozem vydychnut ze je vsetko ok?
    Plus este dodatocna otazka - gynekolog mi kvoli parvovirusu nechce podat v 28tyzdni protilatky k RH faktoru - ze sa boji ze to moze pri akutnej infekcii nieco sposobit. Prelozil to az na 29.tyzden. Je to v poriadku resp. moze podanie protilatok nieco sposobit?

    Ďakujem velmi pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sú hodnoty prietokov krvi v mozgu plodu v norme, nevidím zatiaľ dôvod na obavy, vhodné je však aj napriek tomu realizovať pravidelné sledovanie plodu a kontroly prietokov za účelom vylúčenia anemizácie plodu. Odporúčam tiež absolvovať fetálny screening v 30. týždni tehotenstva. Plod môže byť úplne v poriadku. Čo sa týka podania anti-D, nevidim dôvod ma oddialenie podania, nakoľko sa jedná iba o podanie protilátok, nie však zlým postupom odložiť ich podanie o týždeň. Nič sa nestane. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Ovulácia tehotenstvo?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Aši trosku blbá otázka : ak mám taký priesvitný hlien ako bielok vajíčka za surová naťahuje sa to vylučuje sa, už asi 2 ci 3 deň... boli ma podbrusko asi vaječníky je to ovulácia? Môžem ovulovat a pritom byť tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že u Vás prebieha ovulácia. Takto sa Vám však neviem bližšie vyjadriť. Nie, ak je žena tehotná, ovulácia je blokovaná, teda tehotná žena neovuluje. Odsledujte si to.

  • Datum podla sona je iny ako podla menstruacie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pan doktor.Na zaciatlu tehotenstva mi lekar urcil datum porodu podla mna Ms na 10.4.2024 .Na prvotrimestrialnom skriningu mi lekar upravil datum porodu na 4.11.2024 podla CRL. Potom som bola v 20tt na dalsom skriningu kde potvrdí tento datum porodu. Takze podla menstruacie to nesedi .
    Poslednu Ms som mala 4.12024 a potom okolo 5.2. 2024 moj cyklus je je raz
    30-31-32 dnovy priznam sa ze som si to znacila nie velmi poctivo takze mozu dni lietat 2-3 .
    Podla coho mam sa riadit? Podla usg alebo podla datumu menstruacie? Pamatam si ze ked som sa objednavala na prvotriemstrialny skrining mi sam lekar zdovarzní ze podla menstruacii ste 10 tyzden podla sona 11 tyzden.
    To vychadza ze som otehotnela okolo 12.2. Nie? Podla aplilacie som vsak ovulaciu mala az 22.2 alebo 21.2. A plodne dni zacali okolo 17.2

    Moja otazka znie ku ktoremu datumu som mohla otehotniet?
    Podla coho sa mam riadit? Podla usg alebo Ms?
    Ja viem ze je to par dni ale je to pre mna velmi dolezite z dovodu ze potrebujem zabezpecit starsiu dceru ked budem rodit a kedze jej biologicky otec robi problemy musim vediet da zariadit aj ked viem ze porod moze nastat kedykolvek.
    Mohla som vo february otehotniet okolo 12teho?

    Mohlo tych par dni skreslit vysledky na downov syndrom kde mi vyslo riziko 1:5? Nasledne usg v 20tt to upraví na mensie riziko

    25.4 pisal lekar gestacny vek 12+3
    Crl plodu A 59,4mm a plodu B 60,3mm

    Neviem ci vo february mohlo ist o implantacne krvacanie alebo MS dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, celkom nerozumiem, aký dátum pôrodu máte podľa poslednej menštruácie, lebo 10.4.2024 to asi nebude. Ak ste mali poslednú menštruáciu 05.02.2024 tak termín pôrodu podľa toho máte 12.11.2024. Vo všeobecnosti je objektívnejším termín pôrodu podľa PTS na základe veľkosti plodu. Ak máte rozdiel termínov pôrodu viac ako 7 dní, riadime sa termínom pôrodu podľa CRL vrámci PTS (prvotrimestrálneho screeningu). Takže by som sa riadil tým. Áno, ak je termín pôrodu 04.11.2024, otehotneli ste niekedy okolo 12.02.2024. Aplikácia je pri nepravidelnom menštruačnom a/alebo ovulačnom cykle veľmi nepresná. Ňou sa neriaďte. Ak čakáte dvojičky, záleží od typu dvojičiek. Podľa toho sa aj sleduje celé tehotenstvo a plánuje spôsob a čas vedenia pôrodu. Tak Vám viac nepoviem, keďže nepoznám žiadne bližšie informácie, ani USG nálezy. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať vyšetrujúcich lekárov.

  • norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor poprosim vas este o jednu otazku.dnes rano som uzila prvu tabletku na odialenie menzesu kedze v piatok cestujeme na dovolenku.menzes mam dostat v nedelu.boli ma v podbrusku moze sa stat ze menzes dostanem skor aj ked beriem tieto tabletky? co robit v tom pripade prestat ich uzivat? dufam ze mi to menzes odiali ked ideme prvy krat z detmi k moru.pisala som vam ze mam intoleranciu na laktozu v akom mnozstve neviem tak sa chcem opytat kupila som si z dm drogerie laktase 18 000 tak neviem kolko je potrebne uzit tychto tabletiek za den.pekny deň a ďakujem za radu a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa stať, že aj napriek včasnému a správnemu užívaniu tabliet Norethisteronu ku krvácaniu dôjde. Ak dôjde ku krvácaniu, ďalšie užívanie Norethisteronu je zbytočné, takže je potrebné ho vtedy prestať užívať. Čo sa týka bolestí v podbrušku, môže to byť aj prejav laktózovej intolerancie, ktorú máte. Čo sa týka dávkovania Laktase, je to individuálne. Nie je to však otázka na mňa. Môžete vyskúšať užiť jednu tabletku laktase s každou užitou tabletkou Norethisteronu a uvidíte.

  • Krv v moci

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa opýtať prišli mi výsledky ohľadom krvy v moci chcem sa opýtať čo to znamená strašne sa bojím toho ďakujem ????

    Leucocytes 40 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Erythrocytes 90 x10 ^6 /L (N.R. <10)
    Epithelial 30 x10 ^6 /L

    Ďakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, krv v moči nie je gynekologický problém. Nemusí sa jednať o nič vážne. Pravdepodobne máte zápal močových ciest. Je vhodné dovyšetrovať cievkovaný moč, ako aj kultivačné vyšetrenie moču. Je to skôr otázka na urológa. Gynekológ Vám s tým veľmi nepomôže.