Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,713 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pocatie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, s manzelom sme sa pokusali o babätko aj sa podarilo. Plodne dni som si pozerala cez aplikaciu menstruacny kalendar (neviem teda ci je to 100% spolahlive). Samozrejme, ze sme to nejak nehrotili, ze kazdy den mat styk niekolkokrat denne… napr dva dni sme mali styk potom napriklad zas nie a takto… vedela som, ze mam ten tyzden plodne, ale ako som pisala, nehrotili sme to a uz som do kalendara nepozerala kedy je stredna sanca, nizka, vysoka…aj po plodnych dni sme mali styk. Otehotnela som, robila som si testy a vyslo to. Ked som si to davala do kalkulaciek co som nasla na internete, vzdy mi tam vyskocil datum pocatia zrovna ten den, kedy sme styk nemali a bola ovulacia. Na ten den, ktory mi vysiel sme styk nemali ale dni predtym ano, ale ako som pisala raz bol potom nebol… a zrovna tomu nechapem. Citala som, ze spermie v tele zeny vydrzia aj par dni. Je to tak? moja otazka teda znie, ako to funguje? kedy sa nam podarilo teda pocat? Viem, ze sa to neda 100% zistit, len tym, ze sme styk raz mali potom sme nemali , zas sme mali a zas nemali , neviem presne ktory den sa to mohlo podarit. Dakujem :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aplikácie na internete sú väčšinou nepresné.
    Stačí, že ste mali o deň posunutú ovuláciu a to už aplikácia neberie do úvahy. Ak Vám bude na USG potvrdené tehotenstvo, podľa veľkosti embrya sa bude dať určiť deň oplodnenia. Dôležité bude to, či bude všetko v poriadku a nie to, v ktorý deň sa Vám podarilo otehotnieť.

Podobné otázky

  • Zlý spermiogram

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, že akú šancu máme na prirodzené počatie, pokiaľ partnerov prvý spermiogram (na inom ešte nebol) má nasledujúce hodnoty. Bolo nám povedané, že pohyblivosť a rýchlosť spermií je v poriadku (výborná), ale tvar je katastrofálny. Šanca na prirodzené počatie je, ale je malá, no mne sa tie výsledky zdajú, že prirodzené počatie je nerálne pri tom čísle morfologie. Sme automaticky adeptami na umelé oplodnenie? Dá sa morfologia spermií nejakým spôsobom podľa Vás vylepšiť?
    Ďakujem

    Ph: 7,8
    Objem: 8,98 ml.
    baktérie: žiadne
    Súčet hodnotených sperm. 2x2OO
    Koncentrácia (x 10 na šiestu ml) : 22.15
    celkový počet spermií ( (x 10 na šiestu ml): 198.91
    Spolu progresívne: 57%
    Spolu motilné 62%
    Index motility 132

    Normálne spermie: 0,3%
    Defekt hlavičky: 100%
    Defekt strednej časti: 25%
    Defekt bičíka: 6%
    Reziduálna cytoplazma: 2%
    Teratozzospermický index: 1.340
    Zdver: Teratozoospermia

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností je naozaj pravdepodobnosť spontánneho otehotnenia malá, keďže defekt hlavičky má 100% spermií. Úpravou životosprávy, užívaním vitamínov, abstinenciou fajčenia a alkoholu sa do istej miery môže spermiogram upraviť. Vhodná je konzultácia v centre asistovanej reprodukcie.

  • platba

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, prosím Vás začali sme s manželom chodiť do CAR a manžel mal 3 x opakovane zlý spermiogram. Ja som bola podľa vyšetrení zdravá, cyklus aj ovul pravidelne aj všetko mám priechodné. Nedarilo sa nám otehotnenie 13 mesiacov a odporučili nám rovno IVF že to by bolo v našom prípade úspešnejšie ako inseminácia práve pre ten zlý manželov spermiogram. Jedno dieťa už mám s tým istým mužom- manželom, dieťa má 7 rokov bolo to vtedy prirodzené počatie. Bola som však zhrozená že tak málo prepláca poisťovňa a že lieky hormóny si má pár platiť zo svojho. Nehoráznosť. Mám 7 ročného syna je na endokrinologickej liečbe rastovým hormónom, táto liečba je veľmi veľmi drahá (sú to tisíce a tisíce eur, možno až siaha k miliónu eur liečoba takéhoto pacienta), a všeto hradí poisťovňa aj ihly aj aplikátory všetko táto liečba trvá niekoľko rokov a rodič nezaplatí ani cent, plne hradená liečba, liečba poisťovňou. Chcem preto vedieť že ako chápe poisťovňa, všetky poisťovne to že nepreplatia liečbu, lieky, hormóny páru na IVF, prečo aký má poisťovňa na to dôvod. Čo má verejnosť, páry spraviť pre to aby toto začala poisťovňa brať ako opodstatnený dôvod na to že liečbu, lieky, hormony preplatí pre tie páry koré majú všetky odvody do poisťovne riadne uhradené? čo preto spraviť? Vôbec tomuto nerozumiem, nedáva mi to zmysel. ďakujem za objasnenie veci

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nemáte pravdu, že by poisťovňa nepreplácala lieky. Do 39 roku prepláca cca 2/3 ceny lieku, čiže pacient si hradí sám len 1/3. Tým samozrejme prístup poisťovne neobhajujem, no veľmi ťažko sa s nimi rokuje v tejto veci. Aký má na to dôvod poisťovňa - to je otázka práve na poisťovňu.

  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak sa pokúšame o bábo a mali sme sex v priebehu tohto cyklu dosť často a hlavne v strede cyklu. Som akurát 19 DC. tak očakúvam čo sa v mojom tele deje............. nech spermie plnia svoju prácu a nech sa to podarí. Na zajtra ma však kamarátka volala ísť sa vyčmachtať trocha do termálneho bazéna. Mám takéto čmachtanie rada, vždy v zime som chodievala do termálka, mám to rada. príjemne to vie vyhriať v zimnom období teho i dušu. Nemôže sa stať že naša snaha o počatie bude horúcim kúpeľom zmarená že sa to nepodarí kôli tomu, spermie vo vyhriatom tele nebudú môcť prežiť alebo sa uhnieznenie nepodarí kôli horúcemu kúpeľu.......... či toto nie je možné..........??? Chcem len si byť istá že horúci kúpeľ nebráni prežitiu spermií, oplodneniu, uhniezdeniu. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa snažíte o otehotnenie nie je termálny kúpeľ vôbec vhodný. Okrem hroziacej infekcie spôsobuje výrazne prekrvenie malej panvy čo v prípade snahy o otehotnenie nie je dobré. Odporúča sa temálnym kúpeľom radšej vyhnúť.

  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame 20 mesacnu dcerku a chceli by sme mat druhe dietatko. Teraz som bola vsak chora a musela som brat antibiotika a antihistaminika. Je lepsie teraz odlozit pocatie alebo to nema ziaden vplyv? A este otazocka, ako dieta som neprekonala ovcie kiahne, je lepsie sa dat zaockovat? Dakujem za Vase odpovede, prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kľudne sa môžete začať snažiť o dieťatko, antibiotiká už na to nemajú žiadny vplyv. Ohľadne očkovania sa poraďte s vašim obvodným lekárom, na základe jeho dokumentácie zváži či je nutné preočkovanie alebo nie.