Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcem sa opýtať, ak sa pokúšame o bábo a mali sme sex v priebehu tohto cyklu dosť často a hlavne v strede cyklu. Som akurát 19 DC. tak očakúvam čo sa v mojom tele deje............. nech spermie plnia svoju prácu a nech sa to podarí. Na zajtra ma však kamarátka volala ísť sa vyčmachtať trocha do termálneho bazéna. Mám takéto čmachtanie rada, vždy v zime som chodievala do termálka, mám to rada. príjemne to vie vyhriať v zimnom období teho i dušu. Nemôže sa stať že naša snaha o počatie bude horúcim kúpeľom zmarená že sa to nepodarí kôli tomu, spermie vo vyhriatom tele nebudú môcť prežiť alebo sa uhnieznenie nepodarí kôli horúcemu kúpeľu.......... či toto nie je možné..........??? Chcem len si byť istá že horúci kúpeľ nebráni prežitiu spermií, oplodneniu, uhniezdeniu. ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    ak sa snažíte o otehotnenie nie je termálny kúpeľ vôbec vhodný. Okrem hroziacej infekcie spôsobuje výrazne prekrvenie malej panvy čo v prípade snahy o otehotnenie nie je dobré. Odporúča sa temálnym kúpeľom radšej vyhnúť.

Podobné otázky

  • Spermie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, chcela by som sa opýtať, ak ma žena pohlavný styk 28meho a ovulaciu až 30teho aká je šanca na otehotnenie? Prežijú toľko spermie? Ďakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spermie za optimálnych podmienok dokážu v maternici prežiť aj niekoľko dní, takže za daných okolností sa tehotenstvo vylúčiť určite nedá. Percentuálne je to 50:50. Odsledujte si to. Tehotenský test však má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie.

  • Interupcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,chcem sa informovať nakoľko som po interupcii už 4t viem že je ideálne počkať do prvej menštruácie avšak môj strach je že ak aj po menštruácii budem mať styk,môžem byť viac náchylnejšia znova otehotnieť ? Chcela som sa vyhnúť užívaniu HAK nakoľko som ju ani nikdy nebrala. Ak je ale riziko väčšie pre otehotnenie samozrejme že to radšej budem tak riešiť. Chcela by som len vedieť či je možné fungovať ako doteraz aj bez užívania HAK alebo odporúčate radšej jej užívanie. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nechcete otehotnieť, základom je sa chrániť a používať niektorú z foriem antikoncepcie. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! je to nechránený pohlavný styk. Ak nechcete užívať hormonálnu antikoncepciu, používajte minimálne kondóm. Pri nejasnostiach to prekonzultuje s Vašim obvodným gynekológom.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, aká je prosím vo všeobecnosti šanca otehotnenia dva dni po menštruácii?( Pri nepravidelnom cykle, no s prezervatívom)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali chránený pohlavný styk (použili ste kondóm), tehotná nebudete, bez ohľadu na to, kedy ste pohlavný styk mali. Nemusíte sa obávať.

  • Pôst a menštruácia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, prosím Vás chcela by som sa spýtať ako je to s dodržiavaním 3-dňového pôstu (bez jedla iba o vode) a menštruáciou. Môže mať takýto pôst zlý vplyv ak by som ho dodržiavala počas menštruácie? Resp. môže mať zlý vplyv na otehotnenie? Viem že takýto pôst hlavne mužom prospieva ale chcela by som vedieť či to má podobný vplyv aj na ženy. Počula som že ženám môžu nastať problémy s otehotnením alebo menštruáciou. Za odpoveď vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, človek vydrží bez jedla aj 30 dní. Trojdňový pôst by nemal mať žiadny vplyv na otehotnenie. Čo sa týka dodržiavania pôstu počas menštruácie, kedy je žena o niečo oslabenejšia, môže spôsobiť zmenu v dĺžke, či intenzite menstruačného krvácania, ale nemusí. Dôležitý je dostatočný pitný režim. Keďže s tým nemám skúsenosti, neviem sa Vám k tomu bližšie objektívne vyjadriť.

  • Otehotnenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, chcem sa opýtať, či sa môžme pokúšať o bábätko v čase keď dcérka dostane druhú dávku vakcíny proti ovčim kiahnam, nakoľko ide o vakcínu so živým oslabeným vírusom, avšak ja som v detstve prekonala ovčie kiahne (mám prekonaný pásový opar v dospelosti). Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v detstve prekonali ovčie kiahne, ste plne chránená, máte doživotnú imunitu. Ovčie kiahne už nedostanete. Môžete sa pokúšať o tehotenstvo.