Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,686 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • bolesti v podbrušku

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Ja som sem už písala že som mala s priateľom pohlavný styk 2 dni po menštruácií s kondomom ktorý praskol, ale zistili sme to skôr ako by sa do mňa stihol urobiť. Styk bol 16.5. a menštruácia mi začala 9.5 a skončila 14.5. Dneska sme sa maznali a vnikol do mňa raz, omylom... Potom som išla na wc a všimla som si že mám ružovkastý výtok, nie taký ako pred menštruáciou ale len na papiery. Výtok som mala 22.5., na druhý deň ráno ale veľmi málo tiež stále len na papiery a tretí deň také maličké bodky krvi na nohavičkách. Chcela by som sa teda spýtať, či sa dá zistiť gravidita ked som u gynekologičky bola 24.5. a pani doktorka mi robila len sono a spravila bežnú prehliadku? Povedala mi že mám všetko v poriadku.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    nie, na ultrazvuku či pri bežnej prehliadke sa takto včasná prípadná gravidita ešte nedá zistiť.

Podobné otázky

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, ako aj celkovo nepravidelného menstruačného cyklu je viacero. Viaceré z možných príčin ste aj spomenuli. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Podľa opisu sa u Vás jedná o predmenštruačný syndróm, takže menštruácia by sa mohla do niekoľkých dní dostaviť, keďže máte 32 až 48 dňový cyklus. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj z účelom úpravy menštruačného cyklu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesti,problémy…

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň.Moje problemy začali asi 5,5-6 rokov dozadu keď som podstúpila interupciu.Po interupcii som 2 roky nemala menzes.Počas prvého pol roka som sa krútila na zemi v bolestiach,38horucky,triaška.Neskor to prešlo a zostali len bolesti a sem tam teplota do 37,6.Bolesti vaječníkov,pri sexe..Moj Gynekolog presne vedel aké mám bolesti ale nič s tým neurobil.Nepomohol.Vraj to prejde.Po tych 2 rokoch som dostala menzes.Chvilku ok no potom to všetko začalo.Bolesti vaječníkov alebo proste v tom mieste,bolesti počas sexu a aj po.Vzdy keď som prišla k môjmu gynekológovi tak mi urobil “vnútorne” sono a povedal že všetko je ok.Moje bolesti stále trvajú.Niekedy mám pocit keď idem na wc na malú potrebu,mám pocit akoby som močila cez vaječníky.Bolest tam neskutočná.Krce mám na dennej báze. Niekedy cítim bolesti pri ovulácii niekedy zas nie.Menzes som mávala vždy nepravidelný.No teraz je skoro pravidelný +- 2 dni skôr alebo neskôr. 3 mesiace dozadu som musela mať asi zápal tam dole.Nakolko mi meškal menzes 8 dni.Mala som nesmierne bolesti v podbrušku.K doktorovi som sa nedostala lebo po objednaní som dostala menzes. Priznaky podľa google hovoria že mám chronicky zápal a ešte niečo. Sama neviem čo robiť.Brucho mi opuchne,bolesti mávam aj niekoľko dni. Sex mávam veľa krát bolestivý. Ak náhodou pri sexe ma partner trafí do nejakého organu tak pohroma.krcovite bolesti mám aj 4dni. Ale samozrejme bolesti mávam aj hocikedy pred menzesom,po menzese,v obyčajný deň,keď mame sex,keď nemáme sex.Uz naozaj neviem čo robiť,ako kde sa dať vyšetriť.Nakolko môj doktor to nerieši. Posledných pár mesiacov s partnerom si nedávame pozor.2x sa stalo počas plodných dni.Neviem ale možno už ani tehotenstvo nieje možné.Viete mi poradiť ako postupovať? Ešte by som chcela dodať,že mávam skoro každý deň nameranú teplotu 37,4-37,6.A keď ma bolia “vaječníky” tak mávam niekedy aj bolesť ktorá sa presúva hore smerom k rebram a bolest ktorá sa presúva smerom nadol - teda bolesť stehien vnútorných, a taktiež bolesti krížov. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého sa jedná o neliečenú infekciu. Bude potrebné realizovať základné kultivačné, ako aj rozšírené výtery z pošvy, krčka maternice, zvážiť je potrebné aj realizáciu diagnostickej hysteriskopie, v prípade USG nálezu aj diagnostickú laparoskopiu. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Ak máte pochybnosti o svojom obvodnom gynekológovi, máte právo na zmenu obvodného gynekológa, vždy ku koncu kalendárneho mesiaca.

  • norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pán doktor poprosim vas este o jednu otazku.dnes rano som uzila prvu tabletku na odialenie menzesu kedze v piatok cestujeme na dovolenku.menzes mam dostat v nedelu.boli ma v podbrusku moze sa stat ze menzes dostanem skor aj ked beriem tieto tabletky? co robit v tom pripade prestat ich uzivat? dufam ze mi to menzes odiali ked ideme prvy krat z detmi k moru.pisala som vam ze mam intoleranciu na laktozu v akom mnozstve neviem tak sa chcem opytat kupila som si z dm drogerie laktase 18 000 tak neviem kolko je potrebne uzit tychto tabletiek za den.pekny deň a ďakujem za radu a odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, môže sa stať, že aj napriek včasnému a správnemu užívaniu tabliet Norethisteronu ku krvácaniu dôjde. Ak dôjde ku krvácaniu, ďalšie užívanie Norethisteronu je zbytočné, takže je potrebné ho vtedy prestať užívať. Čo sa týka bolestí v podbrušku, môže to byť aj prejav laktózovej intolerancie, ktorú máte. Čo sa týka dávkovania Laktase, je to individuálne. Nie je to však otázka na mňa. Môžete vyskúšať užiť jednu tabletku laktase s každou užitou tabletkou Norethisteronu a uvidíte.

  • Krvácanie po sexe

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa Vás opýtať. Včera večer sme mali s priateľom styk, nebol ani drsný, áno necítim že by ma nejako uskrabol. Mám dostať menštruáciu 2.6 teda zajtra. Keď sme však včera skončili kondóm bol od krvi. Aj po niekoľkých utretiach som krvácala. Myslela som si že bol vyvolaný menzes. Keďže mávam pred menštruáčny syndróm, cítila som bolesti v podbrušku asi tak pred týždňom už. Dnes už ale žiadne krvácanie nemám, neviete čo sa mohlo stať? Bola to tá menštruácia spustená alebo nie?
    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nevylučujem, že sa Vám v najbližších hodinách, či dňoch spustí menštruácia. Odsledujte si to.

  • Hodnoty progesterónu

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Chcela by som sa opýtať aké by mali byť hodnoty progesteronu pred menštruáciou vzhľadom k tomu že mi bol robený hormonálny profil u endokrinologa na 46ty deň cyklu a menštruáciu som dostala na 63 deň cyklu. Endokrinológ sa ma nespýtal na to kedy som mala naposledy menštruáciu ani kolky deň cyklu som a napísal mi do správy, že výsledky sú vramci referenčných hodnôt. Lenže progesteron mi vyšiel že mám 1.54 nmol/l. Asi 2 dni po odbere čo som bola 48 deň cyklu som bola na pohotovosti pre silne bolesti v podbrušku a lekár mi na pohotovosti povedal, že už by som mala každým dňom dostať menštruáciu a tie bolesti sú spôsobené tým… Prosím mám tento hormón v poriadku aj keď to bol 46 deň cyklu, nie je tá hodnota nízka?

    Ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, hodnota progesterónu počas luteálnej fázy menštruačného cyklu (od ovulácie po menštruáciu) je od 10,62 do 89,14 nmol/l, takže u Vás je hodnota výrazne znížená. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, vek, nálezy, výsledky vyšetrení, ani všetky okolnosti, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť.