Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,451 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, ako aj celkovo nepravidelného menstruačného cyklu je viacero. Viaceré z možných príčin ste aj spomenuli. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Podľa opisu sa u Vás jedná o predmenštruačný syndróm, takže menštruácia by sa mohla do niekoľkých dní dostaviť, keďže máte 32 až 48 dňový cyklus. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj z účelom úpravy menštruačného cyklu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Obavy

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Chcela by som sa opýtať. Možno trochu zvláštna otázka ale s priateľom sme nemali pohlavný styk. Minulý piatok som bola na sono a zistili mi hormonálnu poruchu a cysty na vaječníkoch. Predpisali mi HAK. Menštruácia mi opäť meská a ja neviem začať brať HAK. Deň po tom som urobila priateľa rukou. Šiel si umyť ruky a utrieť. Ja som taktiež šla na wc po pár minútach. Je možné že by som bola tehotná keď som sa utrela wc papierom? Na prstoch som nemala spermie pretože sme jeho penis utreli vreckovkov. Po asi pol hodine ma prstoval priateľ ( on už mal dávno umyte a utrete ruky ako aj ja). Je to meskanie opäť z hormonalnej poruchy ? Či sa nemusím obávať tehotenstva?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností tehotná nebudete. Meškanie menštruácie by som skôr pripisoval hormonálnej nerovnováhe, prípadne PCOs. Odsledujte si to.

  • Antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobty den pane doktore mam otazku naposledy som mala pohlavni styk 23.6 a potom som mala strasne stipanie pri cikani tak mi dali antibiotika Suprax ale nezobrali som je naposledy som antibiotika zobrala minulú sobotu a do teraz mi nedosla menštruácia a meškanie mam už 6 deň robila som si dva tehotenské testy a oba mi s okamžitým vysledkom ukázali dve čiarky môže to byť tehotenstvo ci len meškanie kvôli antibiotik a kvôli toho ze som mala zápal močových ciest ďakujem veľmi pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus môžu mať vplyv aj antibiotiká. Ak ste však mali viacero tehotenských testov pozitívnych, s najväčšou pravdepodobnosťou ste tehotná. Odsledujte si to. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva odporúčam navštíviť Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    A koľko mám ešte počkať keď mi mešká menštruácia dneska už týždeň kvôli braniu tabletkám proti zrážaniu krvi, stresu a životosprávy??? Mám navštíviť potom gynekológa ak mi nepríde menštruácia do dvoch týždňov??? Za odpoveď Vám vopred ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nepravidelný menštruačný cyklus nie je sám o sebe patológia, ktorú je potrebné za každých okolností riešiť. Neviem ako dlho máte v pláne užívanie liekov na zrážanie krvi, ani či sú v pláne nejaké ďalšie vyšetrenia, či operačné výkony. Ak praktizujete chránený pohlavný styk, tehotenstvo nepredpokladám. Odsledujte si to. Ak chcete za každú cenu vyvolať menštruáciu, rovnako pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Meškanie menštruácie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som opýtať, môže mi meškať menštruácia už týždeň kvôli braniu tabletiek proti zrážaniu krvi? Mala som zlomený členok a brala som injekcie Clexane 20 kusov do brucha a ešte doberám anopyrín tabletky.. Za odpoveď Vám vopred veľmi pekne ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Jedným z príčin je aj operácia, úraz, celkovo stres, užívanie liekov, zmena životosprávy, životného štýlu. Odsledujte si to.

  • Pyrodixin a menstruacia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, chcela by som sa spytat ci moze pyridoxin sposobit meskanie ms? Mala som dohodobo priznaky ako byvaju pri hormonalnej nerovnovahe + nadbytok estrogenu, aj v krvi som ho mala hranicny, nasadila som si teda prvy cyklus pyridoxin a teraz som mala dostat ms a nic…. Mavam ho na den presne, tehotna nie som …. Ako dlho ho mozem uzivat? Treba jo v case ms vynechat? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, pyridoxin, alebo vitamín B6, má mnoho priaznivých vplyvov. Okrem iného prispieva k vyrovnaniu hladiny hormónov v krvi. Príčin meškania menštruácie môže byť viacero. Pyridoxinom sa nepredávkujete, je to vo vode rozpustná látka, takže čo organizmus nezmetabolizuje a nespotrebuje sa vylúči močom. Môžete ho užívať aj dlhodobo. Dávka 20mg na deň je úplne postačujúca. Odsledujte si to.