Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    mame 20 mesacnu dcerku a chceli by sme mat druhe dietatko. Teraz som bola vsak chora a musela som brat antibiotika a antihistaminika. Je lepsie teraz odlozit pocatie alebo to nema ziaden vplyv? A este otazocka, ako dieta som neprekonala ovcie kiahne, je lepsie sa dat zaockovat? Dakujem za Vase odpovede, prijemny den.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    kľudne sa môžete začať snažiť o dieťatko, antibiotiká už na to nemajú žiadny vplyv. Ohľadne očkovania sa poraďte s vašim obvodným lekárom, na základe jeho dokumentácie zváži či je nutné preočkovanie alebo nie.

Podobné otázky

  • Meškanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Pán doktor potrebujem poradiť. Začala by som tým že s priateľom mám vždy len chránený sex a to prezervatívom. Tento mesiac som užívala dve antibiotika z dôvodu prechladnutia. Užívala som aj herpesin. Posledné mesiace mám veľmi nepravidelný cyklus a pohybuje sa mi od 32-48 dní. Som zúfalá lebo vždy panikárim ohľadom tehotenstva a potom sa stresujem ešte viac. Chcela by som sa teda opýtať koľko dní je akceptovateľné meškanie menštruácie? Mám bolesti v podbrušku a aj boľavé prsia no to už je tak štvrtý deň a stále nič. Dnes je to 35 deň cyklu. Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin meškania menštruácie, ako aj celkovo nepravidelného menstruačného cyklu je viacero. Viaceré z možných príčin ste aj spomenuli. Za predpokladu chráneného pohlavného styku tehotná nebudete. Podľa opisu sa u Vás jedná o predmenštruačný syndróm, takže menštruácia by sa mohla do niekoľkých dní dostaviť, keďže máte 32 až 48 dňový cyklus. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj z účelom úpravy menštruačného cyklu navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Chlamýdie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    V polovici júla mi bola potvrdená kvapavka, dali mi na to azitromycin na 11 dní (12ks) a robili mi aj testy na chlamýdie, ale bolo niečo so vzorkou a teda výsledok na chlam. som nedostala, dr. to brala tak, že ich nemám. Potom som asi po 4d pauze brala Doxyhexal na 20d (tiež kvôli kvapavke). Včera som sa dozvedela, že človek, s ktorým som spala asi 3 dni pred testom na kvapavku a chlam.,(a 4d pred začatím liečby kvapavky azitromycinom) tie chlamýdie aj mal (čiže asi preto bol nejednoznačný výsledok, lebo som bola čerstvo nakazená). Z tých liekov boli na chlam. práve len tie prvé, lenže liečba bola len 11d. mohlo to mať efekt a môžem byť z chlam. vyliečená, keď liečba (síce na chlam. nevedomky) trvala len tých 11d a zároveň boli chlamýdie ešte v malom množstve? Ukázali by testy už jednoznačný výsledok, keďže je to už cca 34 d. od nakazenia a cca 20d od ukončenia liečby azitromycinom? Môže doxyhexal (braný proti kvapavke) ovplyvniť výsledok testu na chlamýdie, aj keď nie je na ich liečbu určený? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínanou absolvovaniu liečbou ste boli liečená aj na chlamýdie. To, či bola liečba úspešná sa dá jednoducho skontrolovať kontrolnými odbermi, či stermi z krčka maternice. Užívané antibiotiká výsledok testu neskreslili. Ak ste však mali pohlavný styk s človekom pozitívnym na chlamýdie, s vysokou pravdepodobnosťou ste boli infikovaná aj Vy. Viac sa Vám neviem k danej situácii vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní vyšetrujúcich lekárov.

  • Bolest prsnika po zapale

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,
    Pred mesiacom mi na zaklade USG zistili zapal prsnika bez abscesu. Na zapal som brala 3 antibiotika, prve dve nezabrali vobec. Teraz po dobrati tretich antibiotik som bola na prsnikovej ambulancii, kde doktor bez usg, iba hmatom zhodnotil, je sa jedna o pozapalove bolesti ( mastodyniu myslim).
    Je mozne, ze to takto hmatom zistil? Ze prsnik je nadalej bolestivy? Existuje nieco, co viem na tu bolest a citlivost uzivat?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, lekári mamárneho centra vedia najlepšie zhodnotiť nález. Ja sa Vám k tomu takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní lekárov mamárneho centra. Pri pretrvávaní ťažkostí alebo v prípade nejasností ich kontaktujte.

  • Ecoli lieky

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Pan doktor zhruba tyzden som sa liecila antibiotikami na ecoli, ale nevedela som, ze som tehotna, mohli by tieto lieky nieco sposobit nejaké problémy/ potrat v 4tt? Dost ma to vystrasilo. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, sú antibiotiká, ktoré sa aplikujú lokálne, iné sa užívajú celkovo. Niektoré sa počas tehotenstva môžu užívať, iné sa nesmú. Keďže neviem, aké antibiotiká ste užívali, neviem sa Vám takto bližšie vyjadriť.

  • Nechcené tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Beriem antikoncepciu Livonelle od februára 2023. Po rozchode som ju prestala užívať. Máme s priateľom nechcený pohlavný styk 5. mája o polnoci. Užila som tabletku Escapelle o 18:04 večer.
    Pani sestrička odporúčila, že ak som nebola chorá a nebrala antibiotiká, nemusím sa tehotenstva obávať. Objednala som sa na vyšetrenie a odber krvi v pondelok 13.5. o 8:30. Robila som si domáce testy, ktoré boli negatívne. Menštruáciu som mala koncom apríla, trvá mi 3-4 dni.
    Mám obavy, či antikoncepcia a Escapelle zabrali. Pani sestrička ma ubezpečila, že môžem pokračovať v užívaní antikoncepcie.
    Mám záujem o vyšetrenie a odber krvi. Nemôžem však čakať a cítim sa veľmi stresovane. Mala by som pokračovať v užívaní Livonelle antikoncepcie až do vyšetrenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Tehotenský test nemá zmysel realizovať takto skoro. Ak chcete pokračovať a teda opäť začať s užívaním tabliet kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, najvhodnejšie je začať v prvý deň menštruácie. Realizovať odber krvi na beta HCG tiež nemá zmysel realizovať skôr, ako na 14.-16. deň od nechráneného pohlavného styku. Ak aj začnete s užívaním Levonille teraz, teda nie na prvý deň menštruácie, musíte sa chrániť aj doplnkovo (používať aj kondóm), najlepšie, celý prvý cyklus, teda počas celého prvého blistra. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.