Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechcené tehotenstvo

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Beriem antikoncepciu Livonelle od februára 2023. Po rozchode som ju prestala užívať. Máme s priateľom nechcený pohlavný styk 5. mája o polnoci. Užila som tabletku Escapelle o 18:04 večer.
    Pani sestrička odporúčila, že ak som nebola chorá a nebrala antibiotiká, nemusím sa tehotenstva obávať. Objednala som sa na vyšetrenie a odber krvi v pondelok 13.5. o 8:30. Robila som si domáce testy, ktoré boli negatívne. Menštruáciu som mala koncom apríla, trvá mi 3-4 dni.
    Mám obavy, či antikoncepcia a Escapelle zabrali. Pani sestrička ma ubezpečila, že môžem pokračovať v užívaní antikoncepcie.
    Mám záujem o vyšetrenie a odber krvi. Nemôžem však čakať a cítim sa veľmi stresovane. Mala by som pokračovať v užívaní Livonelle antikoncepcie až do vyšetrenia?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Tehotenský test nemá zmysel realizovať takto skoro. Ak chcete pokračovať a teda opäť začať s užívaním tabliet kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, najvhodnejšie je začať v prvý deň menštruácie. Realizovať odber krvi na beta HCG tiež nemá zmysel realizovať skôr, ako na 14.-16. deň od nechráneného pohlavného styku. Ak aj začnete s užívaním Levonille teraz, teda nie na prvý deň menštruácie, musíte sa chrániť aj doplnkovo (používať aj kondóm), najlepšie, celý prvý cyklus, teda počas celého prvého blistra. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach kontaktujte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Súrne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s priateľom sme mali chránený pohlavný styk avšak kondóm sa pretrhol a nevšimli sme si to včas. A je dosť možné, že ejakulát ostal vo mne. Menštruáciu som mala od 10.1-16.1, a pohlavný styk sa uskutočnil 18.1. V rodine máme rodenú trombofíliu, ktorú som zdedila aj ja. Chcela by som použiť tabletku "po" volá sa Norlevo, ale neviem či pri trombofíli to je možné, kedže ani antikoncepciu by som nemala brať a ani neber. Nakoľko žijeme v zahraničí, mám obavy o nechcené tehotenstvo. Prosím o radu, či použiť tabletku, a či je tam nejaké zvýšené riziko pri trombofílii. Ďakujem,
    S pozdravom,
    Darina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ závisí od konkrétnej poruchy a od hodnôt krvného obrazu. Poraďte sa s lekárom, ktorý pozná konkrétnu poruchu trombifílie, u nás nie je tento liek registrovaný.