Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,714 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Súrne

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, s priateľom sme mali chránený pohlavný styk avšak kondóm sa pretrhol a nevšimli sme si to včas. A je dosť možné, že ejakulát ostal vo mne. Menštruáciu som mala od 10.1-16.1, a pohlavný styk sa uskutočnil 18.1. V rodine máme rodenú trombofíliu, ktorú som zdedila aj ja. Chcela by som použiť tabletku "po" volá sa Norlevo, ale neviem či pri trombofíli to je možné, kedže ani antikoncepciu by som nemala brať a ani neber. Nakoľko žijeme v zahraničí, mám obavy o nechcené tehotenstvo. Prosím o radu, či použiť tabletku, a či je tam nejaké zvýšené riziko pri trombofílii. Ďakujem,
    S pozdravom,
    Darina

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    bohužiaľ závisí od konkrétnej poruchy a od hodnôt krvného obrazu. Poraďte sa s lekárom, ktorý pozná konkrétnu poruchu trombifílie, u nás nie je tento liek registrovaný.

Podobné otázky

  • Silné krvácanie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pán doktor, súrne prosím potrebujem pomoc.
    Mam 17 rokov som panna a včera sme to s priateľom(21,panic) skúšali avšak ani do mňa nevosiel(max predtým prstami pár cm, a penisom len špičkou), celkovo som od neho menšia, no všetko sme spravili správne , no odvtedy stále krvacam asi aj s krvnými zrazeninami. Neviem či to vôbec súvisí s tým ze sme sa o to s priateľom pokúšali, menštruáciu by som mala mat až o pár dní, no bolesti ktoré mam zvyčajne, teraz nemám, no velmi veľa krvacam. Prosím o pomoc. Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj napriek tomu, že ste nemali plnohodnotný pohlavný styk, mohlo dôjsť k porušeniu panenskej blany alebo cievy steny pošvy a k následnému krvácaniu. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí vyhľadajte Vášho obvodného gynekológa.

  • surne potrebujem vediet ci som mohla otehotniet

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, potrebovala by som surne poradit.Od 15.septembra do 20.septembra
    som mala menzes hned na to 21.septembra som mala nechraneny pohlavny styk
    ,priatel sa jednoducho spravil do mna na druhy den sme hned leteli kupit tabletku
    escaplle alebo ako sa to píse ,lenze sme si neprecitali navod a tedapondelok a
    streda,štvrtok sme spolu opät spali na plno . Za ten cas som pribrala 5kg, vcera
    28.septembrasom zacala krvacat a aj dnes to pokračuje , stale ma boli brucho .Je
    mozne ,ze by som bola tehotna? Za odpoved Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    pri nechránenom pohlavnom styku je vždy riziko možného otehotnenia. Preto ak nechcete byť tehotná zvážte užívanie nejakej formy antikoncepcie. Hoci je tehotenstvo v prípade užitia escappele menej pravdepodobné, vylúčiť sa nedá obzvlášť ak ste po jej užití mali opakovane nechránený pohlavný styk. Hmotnosť +5 kg však určite nesúvisí s prípadným tehotenstvom.

  • Olynth v tehotenstve

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,prosím Vás súrne o radu,som v 34tom týždni tehotenstva a dostala som dosť silnú nádchu.Tak by som sa chcela spýtať na užívanie nosových sprejov v tehotenstve ako je napríklad Olynth pre dospelých,ten som použila ja,lekár mi odobril Sanorin,no keďže som ho doma už nemal užila som Olynth.Na internete sú rôzne názory na tieto spreje a v lekárni mi najskôr neodporučili,no keď som povedala,že mávam problémy s dutinami a nič na prírodnej báze mi nezaberá,žiadne naparovania,Pinosol,spreje z morskej soli,no skrátka nič,tak mi povedala lekárnička,že môžem..Tak by som sa len chcela ubezpečiť,že som drobčekovi nijako neublížila.Aj keď s dávkovaním to nepreháňam 2krát denne a aj to so strašnými výčitkami lebo počas tehotenstva sa vyhýbam akejkoľvek chémii,no bohužiaľ bez tohto spreja by som to nepredýchala.Tak by som Vás prosila o Váš názor.Za odpoveď ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vôbec nemusíte mať výčitky, v tomto prípade je váš benefit väčší ako riziko pre dieťatko. Pri vašom dávkovaní je toto riziko zanedbateľné.