Prekvapenie! Čakám tretie dieťa

Redakcia | 22. október 2024
Prekvapenie! Čakám tretie dieťa

Svokra sa zatvári, akoby som práve oznámila, že sa sťahujeme na Mars. "Ale ako to zvládnete finančne?" opýta sa žena, ktorá má doma zbierku porcelánových mačiek za tisíce eur. Možno by sme mohli jednu predať na aukcii a zaplatiť tak aspoň za plienky na prvý mesiac.

Som tehotná?!

Ráno som sa prebudila s pocitom, že niečo nie je v poriadku. Nie, nebolo to preto, že by mladšie dieťa skúšalo veľkosť mojich nosných dierok (hoci aj to sa stalo). Tentokrát to bolo iné. O pár minút ma na toalete zalial studený pot. Pozrela som sa na ten malý plastový test s dvoma čiarkami a jediné, čo mi prebehlo hlavou, bolo: "Zase si tehotná?"

Už máme doma sedemročnú princeznú, ktorá má pocit, že zem sa krúti kvôli jej pekným očiam a štvorročného umelca, ktorý práve objavil, že steny sú skvelým plátnom pre jeho pastelky. Prečo si nepridať ďalšieho malého anjelika do mixu, že?

Práca, financie a iné drobnosti zo života tehotnej ženy

Aby toho nebolo málo, v práci to práve fičí. Môj šéf mi včera oznámil, že dostanem na starosti nový projekt. Skvelé! Len škoda, že nevedel o mojom malom tajomstve. Ako mu teraz poviem, že o pár mesiacov budem potrebovať materskú dovolenku? Možno by som mu mala darovať detské topánočky s nápisom "Prichádzam čoskoro" a sledovať, ako sa mu zmení výraz tváre.

Financie? Každý mesiac balansujeme medzi "môžeme si dovoliť objednať pizzu?" a "možno by sme mali začať pestovať vlastnú zeleninu na balkóne". A teraz ďalšie dieťa? Banka nás asi pošle rovno do reality show "Prežite mesiac s dvesto eurami".

Svokra sa zatvári, akoby som práve oznámila, že sa sťahujeme na Mars. "Ale ako to zvládnete finančne?" opýta sa žena, ktorá má doma zbierku porcelánových mačiek za tisíce eur. Možno by sme mohli jednu predať na aukcii a zaplatiť tak aspoň za plienky na prvý mesiac.

Nie je to tak, že by sme nevedeli, ako sa deti robia. Verte mi, po dvoch deťoch máme celkom jasno. Ale niekedy sa veci jednoducho stanú. 

Môj gynekológ sa na mňa pozrel cez okuliare a s úsmevom povedal: "Takže opäť sa vidíme, pani Nováková." Áno, pán doktor, asi som si u vás predplatila vernostnú kartu. Piate tehotenstvo zdarma, však?

Už som to mala asi na čele napísané, lebo kolegovia si všimli, že odmietam kávu. Možno je čas priznať farbu. Ale ako im vysvetlím, že budem potrebovať flexibilný pracovný čas? Možno im poviem, že tréning s tromi deťmi z nás robí majstrov v time managemente. 

Už vidím, ako sa ma štvorročný syn opýta, či budeme mať doma ďalšie dieťa, lebo on sa so svojimi hračkami určite nepodelí. Dcérenka začne silno agitovať za vlastnú izbu a to aj v prípade, že to bude dievčatko, lebo s malými deťmi ona bývať nebude.
Dávam si na tajňáša zmrzlinu a premýšľam, či je to ešte tehotenská pažravosť alebo už len život. 

Ale napriek všetkému, v hĺbke duše viem, že to zvládneme. Možno budeme musieť obmedziť kávu z kaviarní a začať variť doma viac fazuľovej polievky. Možno budem musieť pracovať z domu a naučiť sa viesť videokonferencie s dieťaťom na kolenách. Ale kto povedal, že rodičovstvo a kariéra sa nedajú skĺbiť? Ak dokážem zvládnuť dve deti, zvládnem aj tri. 

Život bez prekvapení by bol nudný

Takže áno, som zase tehotná. A áno, je to trochu nečakané. Ale život bez prekvapení by bol nudný. Financie, práca, deti – všetko sú to len kúsky puzzle, ktoré do seba nejako zapadnú. 

Tak držte palce, priatelia. Lebo ak je rodičovstvo horská dráha, my sme práve nasadli na jej najstrmšiu časť. A viete čo? Nemohla by som byť šťastnejšia. Tak idem za mužom a s úsmevom na tvári a obrázkom z ultrazvuku mu hovorím: "Prekvapenie! Čakáme tretie dieťa, miláčik." 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: