Ako tehotenstvo oznámiť šéfovi?

Stanislava Mikolášová, dipl. pôr. asistentka | 18. november 2016
Ako tehotenstvo oznámiť šéfovi?

Predtým než stretnutie so šéfom absolvujete, si vopred pripravte aspoň približné informácie o tom, kedy na materskú dovolenku odídete, aký dlhý čas plánujete zostať pri dieťatku...

Už stopercentne viete, že ste tehotná, no zatiaľ ste o tom okrem svojho partnera nikomu nepovedali. Vychutnávate si svoje tajomstvo s potmehúdskym úsmevom a rozmýšľate o tom, pri akej príležitosti oznámite túto novinu svojim blízkym.

Väčšinou je vzrušujúce a zábavné podeliť sa o radosť z očakávania vášho vlastného uzlíčka šťastia s rodičmi, priateľmi a ostatnými členmi rodiny. Často je však o niečo zložitejšie, keď to máte oznámiť svojmu zamestnávateľovi. Pravdepodobne vás neobíde nervozita a úzkosť,  hlavne, ak si nie ste istá, ako váš nadriadený zareaguje.

Kedy tehotenstvo oznámiť šéfovi

Dôležité je vybrať si vhodný dátum. Mnoho žien čaká, až kým nedosiahnu druhý trimester a až vtedy informujú svojho šéfa. Prvý trimester je totiž neistým obdobím tehotenstva, pretože je s ním spojené vyššie riziko potratov ako v ďalšom období tehotenstva.

Budete sa cítiť oveľa pokojnejšie, keď počkáte s oznamovaním svojho tehotenstva do konca 12. týždňa tehotenstva. Niektoré ženy túto záležitosť odkladajú ešte na neskôr, až do obdobia, keď im začne vykúkať bruško.

Pri rozhodovaní by ste mali vziať do úvahy aj určité faktory, ako napríklad mieru rannej nevoľnosti a ostatných príznakov tehotenstva (ľudia sa rýchlo dovtípia), prípadné komplikácie s tehotenstvom, bezpečnosť na pracovisku a typ vašej pracovnej náplne.

Skôr ako sa šéfovi o niečom zmienite, môžete si urobiť malý prieskum medzi vašimi kolegyňami. Skúsenosti iných mamičiek, s tým ako zvládli nasledovnú situáciu, vám môžu byť cenným a oporným bodom pri príprave rozhodujúceho rozhovoru. Ale pozor, vyberte si kolegyne, ktorým môžete dôverovať a ktoré hneď vašu správu nevytrúbia na všetky strany.

Nie je nič horšie, ako zistenie, že sa to šéf dozvedel od niekoho iného ako od vás. Predtým než stretnutie absolvujete, si vopred pripravte aspoň približné informácie o tom, kedy na materskú dovolenku odídete, aký dlhý čas plánujete zostať pri dieťatku, či uvažujete o prípadných alternatívach: práca na doma, práca na polovičný úväzok (závisí od druhu zamestnania) ap.

Prečítajte si: Materská dovolenka – ružová aj čierna

Ako tehotenstvo šéfovi oznámiť

Sú rôzne možnosti, ako oznámiť tehotenstvo svojmu zamestnávateľovi, veľa závisí od toho, aký vzťah máte so svojím šéfom, či šéfkou. Ak je váš vzťah dôverný a blízky, môžete pokojne zvoliť pozvanie na kávu a pri tejto príležitosti vyjsť s pravdou von.

Ak vám nevyhovuje osobné stretnutie, môžete zvoliť písomnú formu a takto požiadať o odchod na materskú dovolenku. Väčšina zamestnávateľov preferuje formálne stretnutie v dohodnutom termíne medzi zúčastnenými stranami.

Skúste si ho načasovať čo najlepšie, rozhodne si nevyberajte čas, kedy ste všetci najviac zaneprázdnení, alebo keď na pracovisku vládne chaotická či nervózna nálada, skôr počkajte, kým sa uzavrú veľké projekty alebo doriešia najväčšie problémy.

Pri stretnutí so svojím nadriadeným hovorte otvorene a úprimne, poskytnite mu všetky potrebné údaje a požiadajte o odchod na materskú dovolenku. Nezabudnite spomenúť, že radi pracujete na danom pracovnom mieste, či v príslušnej spoločnosti, a že by ste sa v budúcnosti radi vrátili (ak tak zamýšľate). Týmto uistíte svojho šéfa, že vám na vašej práci záleží. Želáme vám veľa šťastia a čo najmenej stresujúcich zážitkov.

Prečítajte si: Tehotenstvo týždeň po týždni

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: