Odborník odpovedá: Aká je pravdepodobnosť, že tehotenský test je falošne pozitívny?

Redakcia | 15. október 2023
Odborník odpovedá: Aká je pravdepodobnosť, že tehotenský test je falošne pozitívny?

Naša čitateľka sa pýta v gynekologickej poradni MUDr. Daniel Kelija, aké sú dôvody falošne pozitívneho testu a ako často sa to môže stať...

Aká je pravdepodobnosť, že tehotenský test je falošne pozitívny a prečo sa to deje?

Aké príčiny môžu mať za následok falošne pozitívny test a aká je pravdepodobnosť, že test, ktorý ukazuje na tehotenstvo, je falošne pozitívny? Ďakujem za odpoveď. 

Falošná pozitivita tehotenského testu

Tehotenský test môže byť falošne pozitívny vo viacerých prípadoch. Napríklad môže byť dôsledkom zvýšenia hladiny ľudského choriového gonadotropínu (hCG) v dôsledku ochorení, ako sú cysty na vaječníkoch alebo cysty žltého telieska, ale aj onkologické ochorenie, napríklad vaječníkov.

Falošné výsledky testu sa môžu vyskytnúť aj pri abnormalitách obličiek sprevádzaných krvou alebo leukocytmi v moči a infekciách močových ciest. V zriedkavých prípadoch môže byť falošne pozitívny tehotenský test spôsobený ochorením hypofýzy.

Ďalšími možnými príčinami falošnej pozitivity je test po dátume expirácie, tiež, ak nie sú dodržané pokyny na jeho realizáciu. Treba myslieť aj na tzv. biochemické tehotenstvo. 

Ďalšiu skupinu tvoria užívané lieky. Ak si spravíte tehotenský test veľmi skoro po užití lieku na liečbu neplodnosti alebo iné lieky, ktoré obsahujú hCG, tie môžu vyvolať falošnú reakciu a pozitívny výsledok tehotenského testu. Niektoré ženy užívajú preparáty s obsahom HCG na chudnutie, ktoré môžu tiež spôsobiť falošne pozitívny tehotenský test. 

Nepoznám však žiadne bližšie okolnosti vašej situácie, ani informácie, preto sa vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pre jednoznačné potvrdenie alebo vylúčenie tehotenstva, rovnako tak v prípade ťažkostí alebo nejasností navštívte svojho gynekológa. 

 

Gynekológ a pôrodník MUDr. Daniel Kelij je odborným poradcom a spolupracovníkom Klubu MAMA a ja v rámci Gynekologicko-pôrodníckej poradne. Registrované členky mu môžu klásť otázky na našom webe. Máte aj vy problém, s ktorým potrebujete poradiť? Pošlite svoju otázku do poradne a naši odborníci sa vám budú snažiť pomôcť svojim názorom a odporúčaním. PORAĎTE SA TU.

Aká je pravepodobnosť falošne pozitívneho testu?

Pravdepodobnosť falošne pozitívneho výsledku závisí od viacerých faktorov, vrátane kvality použitého tehotenského testu a spôsobu, akým bol test vykonaný. Vo všeobecnosti sa odhaduje, že falošne pozitívne výsledky sú pomerne zriedkavé, s pravdepodobnosťou pohybujúcou sa menej ako 1%. Avšak táto štatistika sa môže meniť v závislosti od konkrétnych okolností.

 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: