Reprezentačná babka - ani na dôchodku nič nestíha

Eva | 9. august 2020
Moja čiperná babička

Moja mama. Kedy si už konečne užije tie svoje vnúčatá?

Čerstvá sedemdesiatnička, večne usmiata, s hrdosťou vystavujúca okoliu na obdiv svojich pár kíl nadváhy. 

Teraz to už vidím, nie vždy je na prospech veci udržiavať si optimálnu hmotnosť. Má menej vrások ako ja, stále skvelú náladu a vždy všetko vie. S ľahkosťou bytia má v priebehu desiatich minút vyriešené globálne problémy ľudstva, ekonomiku Slovenska a popritom stihne navariť kávu a upozorniť deti, aby už konečne prestali skákať po posteli.

Moja mama je čiperka

Dokonale upravená ma rýchlym pohľadom zhodnotí: „Vyzeráš otrasne, kedy sa už konečne začneš maľovať? Keď budeš stará? Aj tie nechty by si si mohla nalakovať!“

Takticky mlčím, rozhodla som sa tieto otázky vnímať ako rečnícke. Vďaka škôlkarským bacilom a nedospatým nociam ani nemám energiu niečo jej vysvetľovať.

Takmer čerstvej dôchodkyni, ktorá s prehľadom vstáva ráno najskôr o deviatej. Bodaj by nie, keď do tretej rána hýri pri akčákoch so Stevenom Seagalom. Výnimkou sú dni, keď nahodí sviatočnú podprsenku a odkrúti si svoje „kolečko“ po lekároch.

Tvári sa pri tom otrávene a zakaždým to patrične okomentuje, ale ja ju podozrievam, že ju táto činnosť baví. Nabitá najnovšími informáciami s víťazoslávnym výrazom v tvári popíja kávičku a pýta sa ma: „Ty si vedela, že dr. XY sa rozviedol? Teraz vraj paktuje s tou doktorkou z interného. No a jeho exmanželka  sa vydáva za môjho zubára, predstav si.“

„Vážne? No predstav si,“ v duchu sa dobre bavím. 

Nazlostí sa: „A ty sa vôbec zaujímaš o ľudí? Veď ty nič nevieš!“

„No takto sa ja o ľudí nezaujímam.“

„Si nemožná. Musíš byť v obraze, nikdy nevieš, kedy sa ti tieto informácie zídu,“ pohoršene krúti hlavou milovníčka konšpiračných teórií, detektívok a Mossadu.

No nič, zasa som to neodhadla. 

„Počúvaj,“ mením tému, „vieš, že mi končí materská. Helfneš mi s malou počas leta?“

Teraz takticky mlčí ona. Nakoniec mávne rukou a diplomaticky dodá: „Ále, potom sa dohodneme. Vieš, rozhodla som sa, že si dám vymeniť bedrový kĺb. Ešte neviem presne kedy, ale veľmi so mnou počas leta nerátaj.“

„Aha. A čože tak narýchlo?“

„Ále, už nemôžem v noci spať, také mám bolesti a Vlado sa dal pooperovať a je veľmi spokojný.“

Díky, Vlado. Opäť musím improvizovať.

Keď babka v lete "nefunguje"

Ešteže mi zostalo 40 dní dovolenky a môžem ich hneď aj vyčerpať. To by snáď stačilo pokryť jún a júl, možno aj niečo z augusta, v duchu počítam. Potom musí zamakať muž, nič sa nedá robiť.

S príchodom septembra si obaja vydýchneme, nie však nadlho. Najprv nádcha, potom kašeľ a do tretice to najlepšie, angína. Niečo preklenieme dovolenkami, niečo pomaródujeme. 

Štyri mesiace po úspešnej operácii chodí ako paripa, už aj francúzske barly zahodila. Otca dokonale zničila v novom nákupnom centre a poctivo dobehla zameškané: svoju obľúbenú kozmetiku a kaderníctvo.

Keď si spomeniem, ako pred pätnástimi rokmi nič nestíhala, lebo chodila do práce a všetkým dôsledne pripomínala, že ju do dôchodku dostanú len nohami napred a teraz vidím, že opäť nič nestíha, napriek nenávidenému dôchodku, tak neviem.

Kedy si už konečne užije tie svoje vnúčatá?

Ale reprezentovať vie naozaj skvele. Som na ňu pyšná.

Eva

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: