Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,366 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • PCO

    , Autor: Vannessa

    Dobrý večer prajem chcela by som sa s vami poradiť môžem brať myo-inositol plus folic acid na PCO?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínané preparáty užívať môžete, úspech liečby však nezaručujem.

Podobné otázky

  • Endometrium

    , Autor: Sabi298

    Dobry den pán doktor,

    Som 7 mesiacov po pôrode a dojčím, na začiatku januára som bola na preventívnej prehliadke, endometrium som mala vysoké 7 mm a doktorka povedala ze to uz vyzera na menštruáciu. Pokiaľ mi ms este neprišla môže to predpokladať nejaký problém? Resp mam to nejako riešiť, môže rast endometrium ďalej? O prvé babatko sme sa snažili vyše roka, mam AIT a PCOS, takze druhé babatko budeme čoskoro riešiť.

    Dakujem za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ešte kojíte, k menštruácii nemusí dôjsť vôbec. To, že už sliznica dutiny maternice niečo narástla svedčí o hormonálnych zmenách hladín, ktoré však ešte nemusia byť dostatočné k spusteniu menštruácie. Odsledujte si to, ak však nemáte žiadne ťažkosti, nie je to potrebné akútne riešiť.

  • Menstruacia po agolutine neprisla

    , Autor: Saraya

    Dobre rano, 7 oktobra 2023 som.mala poslednu menstruaciu ktora mi trvala 5 dni , 22 Januara 2024 som bola u svojho gynekologa a tehotenstvo vylucil pichol mi agolutin a ze menstruacia do 14 dni pride no neprisla len este v ten den 22 ked mi ho pichol som na vecer spinila a od vtedy nic mam.23 rokov a nepravidelnu menstruaciu mam nizsiu sliznicu .. len vsetko ostatne je v poriadku, co sa tyka hormonou cukrovky, stitnej zlazy, pcos . vsetko v poriadku , viete mi.nieco poradit a ako je to mozne ze taku dobu nemam menstruaciu uz 5 mesiacov ? Dakujem.za odpoved...


    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin nepravidelného menstruačného cyklu môže byť viacero. Ak máte hormonálny profil úplne v poriadku a nie je prítomný deficit žiadneho hormónu, ako aj všetky krvné vyšetrenia dúfam v poriadku, je potrebné myslieť aj na organickú príčinu, či nie je prítomná mechanická prekážka. Nepoznám však žiadne konkrétne výsledky vyšetrení, ani nálezy, ďalšie okolnosti, ani informácie, takže sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa, ktorý Vás eventuálne odošle na vyššie pracovisko do nemocničného zariadenia.

  • PCOs

    , Autor: noemi96

    Dobry den!

    Minuly tyzden som bola u svojho gynekologa a povedal mi, ze nemam typicky PCOS, ale moje vajecniky maju PCO charakter. Aj pred tym som pravidelne chodievala na vysetrenia a nikdy som take nepocula (bola som aj v septembei aj v oktobri, ale aj pred tym). Pomozte mi prosim Vas, co to ma znamenat?
    Mam predlzeny MC, lebo u mna zistili, ze mam znizenu hladinu progesteronu. V septembri som mala indukovany potrat (som sa otehotnila prirodzene) a chcela by som sa velmi otehotniet znova. Bude to mozne? Co by som s tym mohla robit? Ake mam moznosti?Vopred dakujem za Vasu odpoved!

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, diagnóza PCOS sa nediagnostikuje iba na základe USG vyšetrenia. Veľa žien má trošku väčšie vaječníky s väčším počtom folikulov a otehotnejú bez problémov. Ak máte zníženú hladinu progesterónu a ostatné hormóny sú v norme, dá sa nasadiť čisto progesterónový preparát. Teoreticky sa tiež dá uvažovať o krátkodobom nasadení hormonálnej antikoncepcie. Ak došlo k potratu v septembri, v závislosti od okolností by bolo dobré počkať dve - tri menštruácie a až tak sa snažiť otehotnieť. Nepoznám však žiadne bližšie informácie, nálezy, ani výsledky všetkých vyšetrení, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Postupujte podľa odporúčaní Vášho obvodného gynekológa.

  • syndrom polycystických ovarií

    , Autor: Slavikkk

    Dobry den, pan doktor, uz dlhsie premyslam nad tym, ci sa ma tento syndrom netyka. Mam od zaciatku nepravidelnu menstruaciu, nabeh na priberanie, kolisavu hladinu hormonov- sposobujucu vypadavanie vlasov (avsak, ta moze byt dedicna z maminej strany- androgenna alopecia, co je viac pravdepodobne). Ostatne priznaky sa ma netykaju. Na preventivne prehliadky chodim pravidelne, myslite, ze by si to lekar na preventivke vsimol, ak by to bol moj pripad, alebo je potrebne si vyziadat nejake specialne vysetrenie zamerane na tuto diagnostiku? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podozrenie na PCO syndróm by Váš obvodný gynekológ vyslovil už pri realizácii USG vyšetrenia a následne by sa potvrdil odberom krvi zameranom na hladinu pohlavných hormónov. Nevidel som však nález, ani nepoznám žiadne bližšie výsledky vyšetrení, okolnosti, ani ďalšie informácie, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, ktorý sa Vám bude vedieť najobjektívnejšie vyjadriť.

  • Opakovaná menštruácia

    , Autor: E.K.

    Dobrý deň, rada by som sa spýtala na môj “problém”. V Júli sa mi nedostavila menštruacia. 4.8. mi skončila menštruácia a 14.8. mi prišla menštruácia opäť. Chcem sa spytať ci je to v poriadku alebo nie. Mám polycysticke vaječniky a neviem či to s tym može suvisieť.
    Vopred ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Áno, PCO pomerne dosť často spôsobuje problémy s nepravidelnosťou menštruačného cyklu, či problémy s ovuláciou. Nepoznám však žiadne ďalšie informácie, ani výsledky vyšetrení, či nálezy, preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.