Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,263 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Prechladnutie

    , Autor: Majina333

    Dobrý večer, prosím vás potrebovala by som od vás pomoc. Som vkuse prechladnutá zo spodu a keď som bola u gynekologičky tak mi vypísala nejaké lieky ale mám taký pocit že sa to zhoršilo .. aj keď močím ma to bolí, mám výtoky, aj pri milovaní ma to bolí, veľmi ťažko zvlhnem a keď sa to podarí tak hneď aj uschnem a už som úplne zúfala trvá to viac ako rok.. vedel by ste mi prosím vás nejak poradiť? Ďakujem veľmi pekne za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, môže sa u Vás jednať o bakteriálnu vaginózu v kombinácii s infekciou močových ciest, ktorá stav len zhoršuje. Takto je však veľmi ťažké sa objektívne bližšie vyjadriť. Skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká, pite urologický čaj a tekutiny, aspoň 2 litre/deň. Pri pretrvávaní alebo zhoršení ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • tehotenstvo alebo iny problem?

    , Autor: Lucka1994

    Dobrý deň,

    poslednú menštruáciu som mala 3.11 ( cca 2-3 dni)- cyklus cca 29-31 dni .
    Posledný styk 13.11 a dni predtým ( neberiem HAK, prerušovaná metóda)
    Od 14.11 som bola chorá doma, prechladnutie- dutiny.
    Od asi 18.11-19.11 ma doteraz dosť výrazne bolí pod bruško + je extrémne nafúknuté ( ovela viac ako pred ocakavanou menstruaciou) , iné ťažkosti špinenie, vytok, bolest prs, bolest pri moceni- nemam.
    Neviem či to môžem pripisovať tehotenstvu, dnes ráno 25.11 som si robila digi test clear blue- negativ, z ranneho mocu.
    Neviem ci mozem mat iny gynekologicky problem a kedy pripadne vyhladat lekara, pretoze som sa mala dat zaockovat prvou davkou vakciny proti HPV, ktoru mam uz kupenu, bolo mi to odporucene, kedze mam problemy, len v tejto situacii neviem co somnou moze byt a necitim sa 100% v poriadku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že ak sa necítite úplne v poriadku, očkovanie je vhodnejšie odložiť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Dlhy let v 8tt

    , Autor: FrauGrau

    Dobry den, som v 7tt. Buduci tyzden mame ist na svadobnu cestu na Bali na 2 tyzdne (cize 8. a 9.tt) - kupena pred otehotnenim. Nemam zatial ziadne tazkosti, ale citala som viacero clankov, ze to moze zapricinit potrat. Ale zase su aj nazory, ze to nema vplyv na tehotenstvo. Let bude trvat najprv 5 hodin a potom 9. Myslite si, ze je to nebezpecne a z mojej strany nezodpovedne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všeobecne by malo platiť, že ak nemáte žiadne zdravotné komplikácie, lietať môžete bezpečne až do konca 36. týždňa v prípade jednopočetného tehotenstva. Ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, ale aj iné infekčné ochorenia. Každopádne by ste vždy mali konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, či je vo Vašom stave vhodné cestovať lietadlom. Ak sa ale cítite dobre a nemáte žiadne zdravotné komplikácie, môžete aj v prvom trimestri letieť na dovolenku. Rozhodnutie je na Vás.

  • Meškanie kvôli ATB al. infekciám?

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Päť dní mi mešká menzes, viem, ešte to všeličo môže byť aj nebyť, ale dnes som sa dozvedela, z výteru mi bol zistený streptococcus agalactiae. Ku gynekológovi sa dostanem až o týždeň. Ešte tak dlho mi nemeškala menštruácia. Mám aj citlivé prsia.Čo by ste mi poradili, pán doktor, v závislosti od eventuálneho tehotenstva by som sa mala liečiť na streptococ.? Môže aj táto infekcia spôsobiť meškanie/vynechanie menštruácie? Ešte by som dodala, pán doktor, pred mesiacom a pol som užívala amoxycyclin na silné prechladnutie, pred 3 týždňami doxycyclin na ureaplasma parvum. Pred týždňom Prokanazol 4tbl. Môže aj to kvantum liekov ovplyvniť meškanie/vynechanie? Už veľmi dlho plánujeme tehotenstvo. Aj v CAR už to máme rozbehnuté, v januári máme naplánovanú IUI. Teraz už len čakám, čo z toho všetkého vyjde, ale je to stresujúce a tak rada by som videla trošku jasnejšie. Testovať plánujem v piatok. Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že meškanie menštruácie má na svedomí užívanie viacerých druhov antibiotík v poslednej dobe. Je možné, že sa menštruácia dostaví v dohľadnej dobe. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov v centre asistovanej reprodukcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj za účelom prípadného potvrdenia, či vylúčenia tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • časté močenie

    , Autor: petronela321548

    Dobrý deň potrebovala by som radu. Už druhý deň mám časté močenie. Včera to bolo ešte fajn, ale dnes pociťujem nutkanie na močenie aj po pol hodine od vymočenia. Je možné že ide o prechladnutie, keďže posledné dni som bola často vonku na zime. Močenie nebolí ani nič podobné, všetko je ako má byť, len močím často. Mohli by ste mi poradiť nejaké lieky, prípadne domácu liečbu a o čo môže ísť? Vopred ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, jedná sa o urologický problém. Odporúčam zdržiavať sa v teple, piť urologický čaj a dostatok tekutín, aspoň 2 litre denne. Skúsiť môžete užívať Urinal. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného lekára, ktorý Vám vyšetrí cievkovaný moč, prípadne Vás odošle na urológiu.

  • Krvacanie

    , Autor: Katka 23

    Dobry vecer prajem , chcela by som Vas poprosit. Mam dobru kamaratku , ma 40 rokov , od mladosti ma hormonalny problem , nedostane menstruaciu bez antikoncepcie. V 17 rokov dostala prvy krat aj posledny , odvtedy uziva antikoncepciu. Oznamili jej , ze antikoncepcia ma 3 fazovu , jej nahradza vajecniky abude mat problem z otehotnenim. 23 rokov uziva antikoncepciu , menstruaciu ma tak 3 dni. Len stalo sa jej , ze cely mesiac oktober krvacala- spinila , jej gynekologicka , bola PN a ona nesla zastupujucej , pockala si na svoju. Samozrejme , ze urobila chybu. Krvacala- spinila cely mesiac oktober , potom sa to samo zastavilo a na druhy mesiac november dostala uz normalne menstruaciu. Ku svoje gynekologicke sa dostala az teraz v decembri. Bola vysetrena a gynekologicka povedala , ze je v poriadku. Medzi recou jej ale povedala , ze to mohlo byt z viacerych dovodov prechladnutie , tehotenstvo... Prosim Vas , je mozne , ked ma hormonalne problemy a uziva antikoncepciu , uz dlhe roky aby zostala tehotna ?
    Dakujem Vam.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je tehotenstvo málo pravdepodobné. Obvodný gynekológ vie jednoznačne vylúčiť tehotenstvo odberom krvi na beta HCG.