Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,275 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Meškanie kvôli ATB al. infekciám?

    , Autor: Erra77tttt

    Dobrý deň prajem, pán doktor. Päť dní mi mešká menzes, viem, ešte to všeličo môže byť aj nebyť, ale dnes som sa dozvedela, z výteru mi bol zistený streptococcus agalactiae. Ku gynekológovi sa dostanem až o týždeň. Ešte tak dlho mi nemeškala menštruácia. Mám aj citlivé prsia.Čo by ste mi poradili, pán doktor, v závislosti od eventuálneho tehotenstva by som sa mala liečiť na streptococ.? Môže aj táto infekcia spôsobiť meškanie/vynechanie menštruácie? Ešte by som dodala, pán doktor, pred mesiacom a pol som užívala amoxycyclin na silné prechladnutie, pred 3 týždňami doxycyclin na ureaplasma parvum. Pred týždňom Prokanazol 4tbl. Môže aj to kvantum liekov ovplyvniť meškanie/vynechanie? Už veľmi dlho plánujeme tehotenstvo. Aj v CAR už to máme rozbehnuté, v januári máme naplánovanú IUI. Teraz už len čakám, čo z toho všetkého vyjde, ale je to stresujúce a tak rada by som videla trošku jasnejšie. Testovať plánujem v piatok. Ďakujem Vám pekne za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skôr si myslím, že meškanie menštruácie má na svedomí užívanie viacerých druhov antibiotík v poslednej dobe. Je možné, že sa menštruácia dostaví v dohľadnej dobe. Tehotenský test má zmysel realizovať najskôr na 14. deň meškajúcej menštruácie. Postupujte podľa odporúčaní lekárov v centre asistovanej reprodukcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach, ako aj za účelom prípadného potvrdenia, či vylúčenia tehotenstva navštívte Vášho obvodného gynekológa.