Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,280 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Dlhy let v 8tt

    , Autor: FrauGrau

    Dobry den, som v 7tt. Buduci tyzden mame ist na svadobnu cestu na Bali na 2 tyzdne (cize 8. a 9.tt) - kupena pred otehotnenim. Nemam zatial ziadne tazkosti, ale citala som viacero clankov, ze to moze zapricinit potrat. Ale zase su aj nazory, ze to nema vplyv na tehotenstvo. Let bude trvat najprv 5 hodin a potom 9. Myslite si, ze je to nebezpecne a z mojej strany nezodpovedne?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, všeobecne by malo platiť, že ak nemáte žiadne zdravotné komplikácie, lietať môžete bezpečne až do konca 36. týždňa v prípade jednopočetného tehotenstva. Ohľadom lietania na začiatku tehotenstva panujú rôzne mýty a polopravdy. Avšak teória, ktorá spája lietanie v prvom trimestri s vyšším rizikom potratu, nebola nikdy dokázaná. Samozrejme platí, že na začiatku tehotenstva by mala byť každá žena obozretná. Počítať musíte so zmenami tlakov v priebehu letu a tiež vás môže nepríjemne ovplyvniť vzduchotechnika, či klimatizácia v lietadle, ktorá najmä náchylnejším ženám môže spôsobiť prechladnutie, ale aj iné infekčné ochorenia. Každopádne by ste vždy mali konzultovať s Vašim obvodným gynekológom, či je vo Vašom stave vhodné cestovať lietadlom. Ak sa ale cítite dobre a nemáte žiadne zdravotné komplikácie, môžete aj v prvom trimestri letieť na dovolenku. Rozhodnutie je na Vás.