Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,259 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Gynekologicky problém

    , Autor: vikus-2

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Mám denno denne problém s vytokom ktorý je väčšinou biely niekedy do žlta. Každý deň musím mať intimku, ale vždy len keď idem niekam von alebo do prace. Doma to vôbec nemám takéto problémy vždy iba keď som niekde inde. Raz som bola u svojho doktora a on mi robil aj výter a povedal že je to zdravé že sa iba "čistím" že môžem byť rada. Ale od vtedy mam fakt každý deň ten problém a je to obmedzujúce. Nechápem prečo sa toho nemôžem zbaviť. Nevedeli by ste mi poradiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, skúste si realizovať vaginálne výplachy Cloginom alebo Rosalginom, užívajte vaginálne probiotiká. Pri pretrvávaní ťažkostí navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Močenie

    , Autor: táňa123

    Dobrý deň prajem. Potrebovala by som radu. V lete som mávala častý pocit na močenie. Moč bol však v poriadku, a gynekologička na sone nevidela noc. V lete na to pri močení pálilo alebo bolelo čo som pripisovala zápalu močových ciest, brala som rôzne doplnky, antibiotiká a taktiež som mala aj Canesten (pre istotu). Zabralo to na mesiac, v septembri som bola v poriadku, dávala som si pozor aby som neprechladla od spodu. Pred pár dňami po skončení menštruácie sa mi časté močenie začalo opakovať. Nedá sa povedať že močim malé množstvo, ale vždy po vymoceni mám pocit plného mechúra. Neboli ani nepáli ma to. Vzhľadom na to, že moč opäť vyšiel v poriadku, chcela by som sa spýtať o aky gynekologický problém by sa mohlo jednať alebo ako to aspoň trochu zlepšiť. Ku gynekologicke mám ísť až začiatkom novembra vzhľadom na to, že má plno. Existuje nejaký voľno predajný liek alebo doplnok stravy, ktorý by pomohol? Môže sa jednať o niečo vážne? Ďakujem a ospravedlňujem sa za rozsiahlost textu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak bol moč vyšetrovaný iba “papierikovo” a nie komplexne vyšetrený cievkovaný moč, moč nemusí byť v poriadku. Preto sa Vám takto neviem bližšie objektívne vyjadriť, či sa jedná alebo nejedná o urologický problém. Ak nemáte žiadne gynekologické ťažkosti, preventívne si môžete realizovať aspoň 10 až 14 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami, dodržujte dostatočný pitný režim 1,5 až 2 litre tekutín denne. Skúsiť môžete piť aj urologický čaj. Pri pretrvávaní ťažkostí urologického charakteru bude potrebné realizovať urologické vyšetrenie. Gynekologické vyšetrenie môžete realizovať podľa plánu.

  • tehotenstvo alebo iny problem?

    , Autor: Lucka1994

    Dobrý deň,

    poslednú menštruáciu som mala 3.11 ( cca 2-3 dni)- cyklus cca 29-31 dni .
    Posledný styk 13.11 a dni predtým ( neberiem HAK, prerušovaná metóda)
    Od 14.11 som bola chorá doma, prechladnutie- dutiny.
    Od asi 18.11-19.11 ma doteraz dosť výrazne bolí pod bruško + je extrémne nafúknuté ( ovela viac ako pred ocakavanou menstruaciou) , iné ťažkosti špinenie, vytok, bolest prs, bolest pri moceni- nemam.
    Neviem či to môžem pripisovať tehotenstvu, dnes ráno 25.11 som si robila digi test clear blue- negativ, z ranneho mocu.
    Neviem ci mozem mat iny gynekologicky problem a kedy pripadne vyhladat lekara, pretoze som sa mala dat zaockovat prvou davkou vakciny proti HPV, ktoru mam uz kupenu, bolo mi to odporucene, kedze mam problemy, len v tejto situacii neviem co somnou moze byt a necitim sa 100% v poriadku.
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Prerušovaný pohlavný styk nie je antikoncepcia! Príčin ťažkostí môže byť viacero. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Vo všeobecnosti platí, že ak sa necítite úplne v poriadku, očkovanie je vhodnejšie odložiť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nepravidelná menstruacia

    , Autor: Emsss

    Dobrý deň, mám 18 rokov a gynekologický problém v podobe nepravidelnej menštruácie. Menstruacia mi nechodí každý mesiac, ale niekedy len každé dva alebo tri. Niekedy sa mi dostaví iba hnedý zapáchajúci výtok. Ale tento mesiac trvá tento hnedý výtok už dva týždne a do toho pred týždňom začalo sem tam aj krvavé spinenie ale velmi slabé. Pred cca troma týždňami som mala jemný zápal močových ciest. Moze tento hnedý zapáchajúci výtok signalizovať aj vaginalny zápal? Alebo sa jedna čisto o menštruačné spinenie?

    Co sa týka nepravidelného cyklu, pred rokom som bola na vyšetrení, kde mi lekár povedal ,že do 18 by sa to malo ustáliť, ale stále to je rovnake ako predtým. Mám nízku váhu, stresujúci životný štýl a nepravidelný spánok, cvičím často silové tréningy s vysokými váhami. Strava tiež nie je ukazkova. Môžu byt práve toto naozaj dostatočne príčiny pre nepravidelnú menštruáciu?
    Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, na menštruačný cyklus má vplyv viacero faktorov, najmä stres, životný štýl, fyzická aktivita, stravovanie, … Všetky z Vami uvedených okolností majú vplyv na menštruačný cyklus a jeho neprsvielenosť. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnotiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Slabnuca menstruacia a bolesti

    , Autor: Sisi2212

    Dobry den pan doktor, v minulosti som mala onko porblemy, momentalne sa mi opat zvysuje onkomarker scca, picha ma na maternici + som si vsimla ze kazdy mesiac mam kratsiu menstruaciu, mavam aj taky pocit tlaku ako keby mi tam nieco tlaci, robili mi teraz ct a stery a to je ok, cize vylucili mi nejaky onko problem, aky gynekologicky problem moze zvysovat tento onkomarker a zaroven mat hentake prejavy? Ďakujem, neviem po com patrat

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, najväčším producentom SCCA je epidermoidný karcinóm krčka maternice. Ďalšími producentmi SCCA sú epidermoidné karcinómy pľúc, kože, dutiny ústnej, hltanu, hrtanu a pažeráka.
    Zvýšené hodnoty okrem karcinómov môžu byť pri nezhubných gynekologických ochoreniach, zápalových ochoreniach pľúc, pľúcnej a obličkovej nedostatočnosti, či kožných ochoreniach.

  • Pichanie v pravom podbrušku

    , Autor: Radka900

    Dobrý deň , chcela by som sa opýtať , od soboty 15.5. Mám bolesti brucha žalúdka a hlavne podbruska .15.5. Mi aj skončila menstruacia , beriem aj antikoncepciu , takze tehotenstvo si myslím že to nebude .
    Bola som aj na chirurgii ,lebo som si myslela že to je zápal slep.čreva , nezistili nič na chirurgii . Tak ja neviem či to náhodou nemôže byt nejaký gynekologicky problém . Lebo zatiaľ som u gynekológa nebola .
    Pred pár dňami sa mi aj stalo , že pri pohl.styku má začalo upchať v podbrušku na pravej strane a bolelo má to ešte aj po styku . Môže byt že mám nejakú cystu ?
    Alebo kvôli čomu môžem mat take bolesti v podbrušku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin Vašich ťažkostí môže byť viacero. Bez vyšetrení sa však neviem bližšie vyjadriť. Jednoznačne odporúčam absolvovať pravidelne gynekologické prehliadky. Pri pretrvávaní ťažkostí vyhľadajte Vášho obvodného gynekológa.