Poradňa gynekológa

Poradňa gynekológa
12,435 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij , ktorý pracuje v Nemocnici AGEL Košice-Šaca.

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa
  • lutenyl

    , Autor: danica123

    Dobry den, pani doktorka, prosim vas, ake je spravne davkovanie lieku Lutenyl? Môze sa brat 2x1 tbl (rano + vecer)? Zda sa mi to vela, som stihla zena, 50 kg, 40 r., nikdy som ziadne hormony nebrala, bojim sa trombozy a inych vaznych neziaducich ucinkov. Pri kyretazi mi bola diagnostikovana hyperplazia (prvykrat silne krvacanie v koagulach, predtam vsetko v poriadku), nariadena 3-mesacna gestag. liecba, lekar dal lutenyl. V pribalovom letaku pisu, ze sa berie 1 tbl denne, nie dve, aj v lekarni povedali nech sa poradim este s inym lekarom. Dakujem vam za skoru odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň,
    bohužial vám neporadím, s takou schémou liečby som sa ešte nestretla.

Podobné otázky

  • Mioma

    , Autor:

    Pan doktor mam Miomu 2 cm metrovu je podla vas 2 cm mioma velka ? Uzivam lieky Lutenil uz vise 3 mesiace ,,, a som potych 3 mesiacov bez menstruacie ,,bola som u svokho Ginekologa a vraj sa nezmensila je rovnaka ,,,opitala som sa ho ci bisom mohla z 2 cm miomou ist na operaciu a on povedal vraj budem mat problemi ,,, mioma mi tazkosti robi vzdy na datum.17 nacteho som.dostavala mestruaciu a pichalo ma ako z ihlou v lonecniku aj v posve ,,,no ako uzivam.tieto lieki Lutenyl uz ma tak velmo nepicha ,,len trosku hrozne sa bojim dokonca mam krce ako so dokoncila skatulku liekou ,,ten ginekolog mi zasa nasadil znova dalsie 3 mesiace pit lieki a zasa budem dalsich 3 mesiace bez mestruacie ,,, bojim.sa obavam.sa o svoje zdravie a svoj zivot som v zahranicii v Belgicku niesom dohe roki na sk preto som vihladalla vas ....Pan ginekolog podla vas 2 cm mioma je velka ? A keby som 2 cm miomou postupila operaciu a vibrala ju mala by som komplikacie daake co bysa mi.mohlo stat ?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 2 cm myóm nespôsobuje väčšinou žiadne ťažkosti, je to malý rozmer. Ak však u Vás spôsobuje ťažkosti a nezaberá ani liečba, môže sa pouvažovať o jeho odstránení. Každá operácia so sebou nesie isté riziko komplikácií, dopredu sa Vám ale neviem vyjadriť, každý organizmus je individuálny.

  • Mioma

    , Autor:

    Dibry den pan doktor ,, no jasom bola o svojho ginekologa a po tych celych troch mesiacov som brala tie tabletky Lutenyl ,,,,,ginekolog mi visetril vraj sa je taka ista ako bola 2 cm trova ,,,spitala som.sa ci bysom mohla na operaciu aby mi tu miomu vibraly on povedal ze nie zeje mala ,,,vraj keby hola velka tak bysom mohla .Spitala som sa ze ked pijem tie tabletki po celych troch mesiacov preco sa nezmensila preco je rovnaka a ze dokedy budem musiet pit tie lieky a byt bez nestruacie ,,, vraj ich mam pit dalsie tri mesiace spolu to bude 6 mesiacov a ak bude treba tak aj rok dva ich mam brat a vraj cez tie rok dva budem bez nestruacie ,,,umna to niene v poriadku doktor rok dva bez mestruacie ja bysom ju chceka vibrat ist na operaciu vran budem mat komplikacie ked pojdem vraj je mala ,, Dontor velmo vas prosim a pitam sa vas je normalne 6 mesiacov bez mestruacie a aj rok dva bez mestruacie nestane sami daco po mesiacoch a dvoch rokoch bez jestruacie pouzivat tieto lieki nebolo by lepsie ju vibrat ist na operaciu velmo vas prosím zo srtca co by bolo najvhodnesie velmo sa bojim obavam o svoj zivot 6 nesiacov brat lieky alebo 2 roki ich brat a byt bez mestruacie vopred dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, 2 cm veľký myóm ťažkosti nerobí. Sám od seba však nezmizne. Užívaním liekov sa len oddiaľuje možné zväčšenie, ktorému aj tak nezabránite, keď sa to má stať. Väčšinou má zmysel operovať, až keď je myómov viac, alebo je myóm väčší, alebo má vplyv na menštruačný cyklus, záleží však aj od jeho lokalizácie, či celkovo spôsobuje ťažkosti alebo nie. Ak chcete mať normálny cyklus a myóm je iba jeden a aj to 2 cm veľký, prekonzultujte to s Vašim lekárom, ak nechcete, nemusíte užívať žiadne lieky, odporúčam pravidelné USG kontroly a pri ťažkostiach alebo zväčšovaní myómu sa určí ďalší postup. Takto Vám viac objektívne pomôcť neviem.

  • Mioma

    , Autor:

    Pan Ginekolog este by som sa chcela spitat to pichanie môze súvisiet Miomou ? Lebo pretým kim som nezacala uzivat tieto lieky a kim som.mala mestruaciu vzdy pred mestruaciu ma pichalo v konecniku ,,,môze to spôsobovat mioma ? Súvisý to z miomou ? E este jednu otazku lieki uz berem 3 mesiac teras zasa znova dalsie 3 mesiace budem pit druhu skatulku takze dokopi 6 mesiacou bez mestruaciu nestane sami daco ?? Ked nebudem mat celych 6 mesiacou mestruaciu ??? Jeto normálne 6 mesiacou bez mestruacie ? Prosim.pri kazdej jednej otazke odpoved velmo vas prosim ,,A este malu otazocku ,,,Ved tento LUTENYL comi ginekolog predpisal vraj zastavuje rast miomu vraj ani operaciu nebudem musiet podstupit ,,inac tazkosti nemam ziadne malinka bolest co citim je tá zeju tam citim a to pichanie v konecniku muslite ze po 6 mesiacov by zmisla ta mioma cilen sa zmensi a aj ked by bola malá zebysa velmo zmensila ajtak bysom musela podstupit operacou ? A vsimam si ze ked jem mliecne virobki pecivo ,,,a dokonca viprazane jedla a siry tak mam bolesti anafuknute brucho ,,,, sovisy to aj z jedlom mam si davat pozor co jem ? Co pijem ,,,Velmo vas prosim na oazky odpovede prin kazdej jednej ,,,vopred dakujem .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, myóm sa užívaním liekov môže iba zmenšiť, nezmizne už. Spomínané bolesti, ako aj pichanie môžu alebo mohli byť spôsobené myómom. Menštruáciu máte umelo oddialovanú. Je to niečo na spôsob hormonálnej antikoncepcie. Na základe Vášho opisu si ale myslím, že máte intoleranciu laktózy, teda kravského mlieka, keďže ako opisujete, zle tolerujete mliečne výrobky. S myómom to nesúvisí. Odsledujte si to. Postupujte podľa odporúčaní Vášho gynekológa, ktorý pozná všetky informácie, ako aj všetky okolnosti. Pri pretrvávaní ťažkostí s trávením navštívte gastroenterológa.

  • Mioma

    , Autor:

    Dobry den pan ginekolog ,,,mam.dlhsiu dobu problémy vise roka ,,,.Mam ,, Miomu zistil mito tu ginekolog ,,snazim samu visvetlit svoje problemi ale mi velmo dobre anglicky nerozumie ,, ,,Mam problemi vzdy pred mestruaciou ma pichá v konecniku a v panve ,,ale vzdy pred mestruaciu a velmo to picha a bolý ,,neviem cito nemam stej Miomi ,ginekolog mi predpisal lieki na 3 mesiace Lutenyl ale ze vraj nebudem mat mestruaciu 3 mesiace ,,tak ich pijem teras v Maji budu treti mesiac co ich pijem takze 90 tabliet mi ostaly iba 20 ,,,Samozrejme ze Ginekolog ma volal kazdy mesiac na kontrolu aby mi pozoroval miomu cisazmensuje ci nie naposledy ked som bola pred dvoma mesiacmi mi povedal ze je uz mensia ,,,no od korona virus nemôzem chodit na visetrenie a on mi cez mobyl ked mu volam nerozumie dobre anglicky ,,volal mi a vraj mi este ras predpise tie lieky na 3 mesiace znova leboze koly korona viruse ma nemoze visetrit ale jasa velmo bojim teras znova dalsie 3 mesiace bez mestruacie dokopi 6 mesiacou a tu miomu tam stale citim zema boli ,,ona neboli velmo trosku ma boly ale ju citit kazdy treti den ,,,neviem comam robyt uz ma tak velmo nepicha ako beriem tieto lieky ale vzdy ked viem ze 17,,,som dostavala nestruaciu tak ma pichne zdola v konecniku ,,Coto mize byt Pan ginekolog dakujem ,,,

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, ak máte na maternici myóm, v závislosti od veľkosti môže robiť rôzne ťažkosti. Bez vyšetrenia a výsledkov vyšetrení sa Vám takto vyjadriť objektívne neviem. Ak spomínané lieky nepomôžu, bude pravdepodobne potrebné myóm vybrať operačne.

  • Duphaston

    , Autor: Iveta

    Pan doktor veľmi pekne Vam ďakujem za odpoveď ohľadom Duphastonu.A memože to špinenie suvisieť s tym uživanim liekov? Teraz beriem 3 mesiac a zda sa mi, že je to o polovicujmiernejšie, ako v prvych 2 cykloch. Stale sa to objavi iba pri uživani tabliet na 5-7 deň.V nežiaducich učinkoch sa piše jemne krvacanie, alebo špinenie počas prvych mesiacoch liečby, ale nepiše dokedy.Lekar mi hovoril, že by bola pre mňa vhodna Provera, ale ta sa už nevyraba. A čo tak Urogestan, alebo Lutenyl? Je to to iste zloženie? Viem, že ini lekari sa skor pirklaňaju k Norethisteronu, ako k duphastonu, moje kamaratky takto uživali tiež pri častych krvacaniach. Ale veď ten Duphaston by mal dvihnuť progesteron, alebo je to pre mňa aj tak nizka davka? Čo viem, tak v perimenopauze je normalne, keď najprv klesa progesteron a tak estrogen.Nema na to vplyv aj to, že ho začinam uživať skoro , na 11 deň cyklu? Večšinou sa uživa až neskor. Už neviem, hľadan rozne riešenia, aby som sa vyhla operácii.Lekar mi povedal, že maternica nevyzera zle, len je to horm. porucha.Cez brucho operácia preto, lebo je vysoko maternica, neviem, či sa u nas robi laparoskopický.ďakujem Vam pekne za Vaše rady, veľmi si to vážim.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij

    Dobrý deň, áno, špinenie môže súvisieť s užívaním liekov. Všetky spomínané preparáty sú gestagény - Norethisteron je derivát estrénu - noretisterón, Duphaston je obdoba progesterónu - dydrogesterón, Utrogestan ako aj Lutinus sú obdobné lieky s úplne rovnakým zložením - progesterón. Ak sa počas užívania preparátu jedná iba o slabé špinenie, ktoré Vás neanemizuje a ktoré Vám nejakým zásadným spôsobom nekomplikuje a nezhoršuje kvalitu života a operácii sa chcete vyhnúť, môžete ešte počkať a uvidíte, či nedôjde k spontánnemu postupnému vymiznutiu špinenia. Môžete sa poradiť s Vašim obvodným gynekológom o zmene preparátu, či nebude viac účinný, ale špinenie sa môže vyskytovať počas užívania každého z nich. K pojmu "maternica je vysoko" sa neviem objektívne vyjadriť, hlavne ak vravíte, že maternica podľa lekára nevyzerá zle. Ak je maternica myomatózne zmenená a zväčšená (a preto je myslené, že je vysoko), môžu Vám ťažkosti spôsobovať myómy a vtedy lieky úplne nepomôžu a je na zvážení, či ju nevybrať. Samozrejme záleží od nálezu (nie vždy sa dá maternica vybrať laparoskopicky),ale aj od pracoviska. Nie všade sa vykonávajú hysterektómie aj laparoskopicky. Keďže však nepoznám všetky informácie, okolnosti ako ani výsledky vyšetrení, všetky moje úvahy sú čisto teoretické, a neviem a ani nemôžem sa objektívne vyjadriť bližšie. Odporúčam najlepšie sa poradiť s obvodným gynekológom, aj o možnej zmene preparátu, aj o ďalšom postupe. Ak sa Vášmu gynekológovi niečo nezdá, alebo to potrebuje skonzultovať, stále Vás môže odoslať na vyššie pracovisko do nemocnice.