Šťastie na predaj: Mama, ty EŠTE nie si šťastná?

Eva Valentíny | 19. január 2023
Šťastie na predaj

Zaručené recepty na šťastie, bohatstvo a úspech sa na nás valia z každej strany. Keď vojdete do kníhkupectva máte pocit, že nič iné ako motivačná literatúra sa už nevydáva. Aj vy sa sama seba pýtate, či ste tu jediná, ktorá nemyslí pozitívne (a to už dlhšiu dobu) a na konci mesiaca čaká, kedy pípne výplata, lebo ešte nepatrí k tým matkám, ktoré na materskej odštartovali svoj „dream job“?

Psychológia roztáča koleso šťastia

V 50-tych rokoch 20. storočia sa objavil trend v psychológii, ktorý hovorí, že úlohou vedy nie je len to, aby liečila choroby, ale aj to, aby ľudia mohli žiť svoj život ešte šťastnejšie. Martin Seligman (ext.zdroj wiki.), otec pozitívnej psychológie, opísal dobrý život ako ten, keď „prostredníctvom našich vlastných síl žijeme každý deň s autentickým šťastím a bohatou radosťou“.

Lenže život – zdá sa – nie je ani jedno ani druhé. Ani len tŕnistá cesta vydláždená sklamaním a zraneniami z detstva, ani neustála radosť, šťastie a kufor plný peňazí po opakovaní mantier z Tajomstva.

Na to, že vynútené šťastie za každých podmienok nie je úplne v poriadku, upozorňuje aj dánsky psychológ Svend Brinkmann (ext. zdroj wiki). „Verím tomu, že naše myšlienky a emócie by mali odrážať svet okolo nás. Keď sa stane niečo zlé, malo by nám byť dovolené mať negatívne myšlienky a pocity, pretože tak to vidíme,“ tvrdí.

Ak vás teda vaša momentálna situácia neuspokojuje a nie je vám do smiechu z toho, čo vám život nadelil, nemusíte hneď otvárať knihu „Buďte šťastný za každú cenu“. Nechajte čas plynúť. Koniec koncov, Brinkmann tvrdí, že čítanie beletrie a životopisov má  oveľa väčší prínos ako čítanie motivačnej literatúry. 

Mám spokojný život?

Veľmi veľa ľudí sa v poslednej dobe zamýšľa nad otázkou zmysluplnosti vlastného života. Tieto úvahy sú do veľkej miery správne, aby sme neľutovali, že sme venovali roky svojho života niečomu nesprávnemu. Za ukazovateľ cesty sa však volí pocit šťastia, ktorý je veľmi nestály. Ak je jediným cieľom „mať sa dobre“ za každých okolností (bez ohľadu na záväzky, minulé sľuby či budúce dôsledky), život bude síce pohodlný, ale tiež dosť povrchný a zmätočný.

Oveľa dôležitejším faktorom je celková životná spokojnosť. Ak sa teda necítite šťastný v práci v nadnárodnej spoločnosti, kde denne vykonávate svoju bežnú rutinnú prácu neodchádzajte z nej len preto, že ste ešte neodomkli svoj vnútorný potenciál a zarobili na ňom miliardy. Skúste sa na danú situáciu pozrieť z komplexného pohľadu dlhodobej spokojnosti s vlastným životom. Odísť z banky a robiť interiérový dizajn podľa časopisov môže byť síce dočasne vzrušujúce ale v dlhodobom meradle môžete byť nespokojní kvôli dôsledkom, ktoré vám táto zmena priniesla.

Obchod s ľudskými snami

Veľký biznis kurzov pozitívneho myslenia a motivačnej literatúry žije do veľkej miery len preto, že prináša obrovské peniaze. Aj spomínaný negativistický psychológ Brinkmann musí momentálne čeliť obvineniam, že kritizovaním šťastia, našiel iba dieru na trhu a chce na nej zarobiť.

Neverte všetkému, čo čítate a neporovnávajte sa. Ak dlho čítate o pracujúcich matkách, ktoré si svojím vypekaním zarobili na mercedes, môžete si pripadať ako nikto. Denne čítame o tom, ako si ľudia splnili svoje sny a stali sa bohatými, slávnymi, úspešnými a... nikdy však neviete, čo všetko tomu obetovali. Predovšetkým treba podotknúť, že veľa z toho pozitívneho bolo napísané pre peniaze.

Ak teda nabudúce otvoríte 400-stranovú knihu Ako sa stať šťastnou mamou, keď nemám čas; zostaňte v pohode, ak vám aj po nej prinesie potešenie len vaša ranná šálka kávy.

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: