Úsmev od ucha k uchu alebo O toxickej pozitivite

Michaela Klamová | 19. január 2022
toxická pozitivita

Vety typu: „teš sa, veď máš krásne zdravé bábo“ alebo „čo by iné ženy za to dali...“ tieto stavy nezvrátia, iba viac podkopávajú emocionálnu stabilitu matky a prehlbujú jej pocit viny za to, že sa necíti tak, ako by sa mala.

Radostný, optimistický a pozitívny prístup k životu je rozhodne nádherný, no môže mať aj svoje úskalia. Najmä vtedy, ak vám svoj pozitívny pohľad niekto podsúva nasilu a potláča vaše skutočné emócie.

Toxická pozitivita

Toxická pozitivita podkopáva to, čo človek v skutočnosti cíti, tým, že trvá na tom, aby sa človek cítil vďačný a optimistický, aj napriek jeho ťažkostiam. Väčšinou sa s ňou stretávame v prípade, ak je druhej osobe nepríjemne v situácii, keď vidí, že má človek problémy či negatívne emócie.

A keďže nevie, ako s tým naložiť, snaží sa negatívne emócie bagatelizovať a skutočnú empatiu nahradiť prázdnymi optimistickými frázami ako: nevzdávaj sa, musíš myslieť pozitívne, to ťa prejde...

Nepotláčaj, prijmi

Potláčanie negatívnych emócií vedie k celkovému zhoršeniu duševného zdravia, úzkostiam či depresiám. Prehnané sústredenie sa na to „pozitívne“ a ignorovanie negatívneho vám zoberie priestor na pochopenie a vyriešenie vašich problémov emócií.

Toxická pozitivita (ext. zdroj toxická pozitivita) môže prichádzať zvonku, od ľudí z vášho okolia, no človek si ju môže spôsobovať aj sám. Nebezpečná je najmä pri novopečených mamičkách, v ktorých sa po pôrode prirodzene miesia tie najrôznejšie pocity a nie všetky sú práve šťastné.

Čo ti chýba? Veď máš všetko

Mnoho mám zažíva aj vplyvom hormonálneho výkyvu pocity strachu, úzkosti, smútku či depresívnych stavov. Vety typu: „teš sa, veď máš krásne zdravé bábo“ alebo „čo by iné ženy za to dali...“ tieto stavy nezvrátia, iba viac podkopávajú emocionálnu stabilitu matky a prehlbujú jej pocit viny za to, že sa necíti tak, ako by sa mala. 

Mamy často v sebe dusia pocity hanby či sklamania za to, že nežiaria nonstop mamičkovským šťastím, ako sa to prezentuje na sociálnych sieťach. Internet je plný influencerov a samozvaných životných koučov, ktorí v ľuďoch ľahko vzbudia dojem, že cítiť sa inak, než absolútne šťastne a vďačne za svet okolo seba, je totálne zlyhanie.

No tak ako filtre na fotografiách, ani tento absolútne šťastný a pozitívny život nie je reálny. Život nie je len o slnečných dňoch, občas prídu aj búrky. Dôležité je prežívať a akceptovať všetky emócie, ktoré život prináša, lebo aj tie zlé nás posúvajú ďalej. 

Zdroj: www.mother.ly

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: