Toto si prečítajte: Čo je kľúčom k šťastnému životu podľa skúsených koučov?

Miroslava Suchárová | 13. december 2019
Toto si prečítajte: Čo je kľúčom k šťastnému životu podľa skúsených koučov?

Najdôležitejším časom je vždy prítomnosť. Najvýznamnejším človekom je ten, ktorý práve stojí pred tebou. Ale najnevyhnutnejšou činnosťou je vždy láska.

Aké sú kľúče ku šťastnému životu? 

šťastný životJanka Mladá, vzťahový mediátor, etikoterapeut a emočný kouč:

„Na tému šťastie a šťastný život sa s ľuďmi často rozprávam. Pre mnohých je to niečo nedosiahnuteľné, niečo, čo sa musí hľadať a niečo, čo bude, KEĎ... Keď si nájdu partnera, keď sa zbavia toho partnera, ktorého práve majú, keď bude teplo, keď prestane snežiť, keď dieťa doštuduje, keď sa presťahujú, keď schudnú atď.

Mnohí považujú za šťastie a šťastný život to, že sa im dejú iba dobré veci, že sa im iba darí a ľudia okolo nich robia to, čo chcú oni. Ani jedno, ani druhé však nikomu šťastný život neprinesie, pretože v oboch prípadoch je veľa vonkajších faktorov, ktoré často nevieme ovplyvniť.

Z môjho pohľadu žijeme šťastie a šťastný život vtedy, keď vieme zvládať všetko, čo nám život prináša. Keď veci, ktoré sa nám dejú a ktoré v danom čase nevieme zmeniť, prijmeme. Keď vieme zvládať svoje myšlienky a emócie a nenecháme sa nimi paralyzovať. Keď vieme odpúšťať, a keď sme vďační za všetko, i za to, čo nám zdanlivo prináša utrpenie a bolesť.

Jednou vetou by som to zhrnula takto: Kľúčom k šťastnému životu je byť spokojný v každom okamihu svojho života s tým, čo práve máme a s tým, čo sa deje, a nechcieť to inak, ako to je, pokiaľ to nie sme schopní zmeniť.“

šťastný životMiroslav Zaťko, kouč pozitívneho myslenia:

„Často počujem: „Keď sa dobre vydám, budem šťastná. Keď vyhrám v lotérii, budem šťastný. Keď si nájdem novú prácu, už budem šťastná. Keď budem mať postavený dom – budem dokonale šťastný.“

Je to o neustálom hľadaní niečoho alebo niekoho mimo nás, čo nás urobí šťastnými. A keď to dosiahneme, zistíme, že so šťastím to nemá spoločné nič. Otázka je: „Ak to z nejakého dôvodu stratíme, strácame aj šťastie?“ Podľa mňa je kľúčom k šťastnému životu celý tento proces otočiť.

Najprv byť šťastný. Uvedomovať si vlastné bytie, teda JA SOM. „Som šťastný, že som, že žijem, že som výnimočný a jedinečný, že som súčasťou niečoho väčšieho a pod.“ To je už o hľadaní toho úžasného v nás, nie mimo nás. Čerešničkou na torte je, že následne príde aj skvelý partner, blahobyt, super práca, domov a všetko, po čom túžime.“

Čo je kľúčom ku šťastiu? Pravda je v tejto legende

Dodnes si pamätám chvíle, keď mi babička ako malému dievčatku rozprávala príbeh, ako sa Najvyšší nevedel rozhodnúť, kam ukryje ľudské šťastie. Keďže bol nerozhodný, zavolal si na pomoc svojich anjelikov. Verní pomocníci sa mu snažili zo všetkých síl pomôcť.

Jeden radil, aby Boh ukryl ľudské šťastie na vrch vysokej hory. Inému sa viac pozdávalo dno hlbokého oceána, ďalšiemu ďaleký vesmír. Avšak Najvyššiemu sa ani jedna z týchto možností nepáčila, pretože tak by bolo ľudské šťastie dostupné iba vyvoleným pozemšťanom. Keď medzi anjelmi zavládlo hlboké ticho, ozval sa malý anjelik zo zadného radu a navrhol, aby Boh ukryl šťastie do ľudského srdca, pretože ak bude sídliť tam, môže byť šťastný každý jeden človek. A tak sa aj stalo...

Odvtedy ubehli tisíce rokov a nič sa v tomto smere nezmenilo – šťastie je stále ukryté v ľudskom srdci. Avšak je tu jeden obrovský háčik – zabúdame na to a ženieme sa za tým, o čom si myslíme, že nám do života šťastie prinesie. Ideme si nohy dolámať za úspešnou kariérou, luxusne zariadeným bytom, moderným autom, peniazmi... A  keď sa nám aj podarí dosiahnuť vysnívaný cieľ, sme šťastní iba chvíľku.

Tu a teraz som šťastný, iný život nemám

Ak sa rozhodnete žiť každý deň naplno, teda sa maximálne sústredíte na prítomnosť, nenecháte sa myšlienkami stiahnuť do minulosti a ani pohltiť obavami z budúcnosti, zažijete naplnené chvíle. V praxi to môže znamenať napríklad to, že sa naučíte tešiť z maličkostí, úprimne prejavovať svoje emócie, či naplno sa sústreďovať na činnosť, ktorú práve vykonávate. Dokonale to vystihuje výrok nemeckého teológa J. Eckharta: „Najdôležitejším časom je vždy prítomnosť. Najvýznamnejším človekom je ten, ktorý práve stojí pred tebou. Ale najnevyhnutnejšou činnosťou je vždy láska.“

Kladiete si otázku, ako dosiahnuť skutočné šťastie? Milé priateľky, pripravte sa na tvrdú drinu, pretože šťastie je najmä o práci na sebe samom. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: