Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den,

    rada by som sa opytala. V auguste som porodila druhe dieta a odvtedy mam same tazkosti. Som skaredo zasita a po stolici, ci po moceni, ked sa utriem musim aspon raz za dva dni pouzit antisepticky detsky krem, nakolko mam spodne partie okamzite silno podrazdene(mam zosity vnutorny pysk s vonkajsim a dva hrbole o velkosti hrasku). K tomu sa mi pridal herpes. Som z toho zufala, v zivote som ho nemala ani len na pere. Preto sa pytam, je mozne, ze mi toto virusove ochorenie mohli zaviest nedostatocnou hygienou v nemocnici pocas porodu? A ci mam narok na upravu spodnej partie, neviem si predstavit totiz, ake problemy nastanu v lete, kedze sa extremne potim a je mi rovnako tazko sa holit a hlavne sa na to pozerat. Dakujem velmi pekne za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    100% by som vylúčila možnosť infekcie herpetickým vírusom počas pôrodu. Doporučujem prečítať si tento link: http://www.pohlavne-choroby.eu/genitalny-herpes-herpes-genitalis
    A čo sa týka úpravy labií -teda malých a veľkých pyskov určite je to možné, treba ale s touto požiadavkou osloviť vášho gynekológa, ktorý Vám doporučí klinické pracovisko. Nezúfajte, korekcie v tejto oblasti sú bežnou záležitosťou s veľmi peknými výsledkami.

Podobné otázky

  • Kultivácie nález

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, cca pred dvoma týždňami mi boli odobrané kultivácie a predpísané atb macmiror. Pravdepodobne išlo o mykózu, no potrebovala by som prečítať nález, keďže môj doktor mi ho poslal elektronicky a moc sa k tomu nevyjadril. Iba, že nález tam je a a poslal recept. Kultivácie mi boli robené, pretože som prekonala herpes a pociťovala som svrbenie v intímnych oblastiach. Aktuálne sa už cítim v poriadku a mám pocit, že sa všetko vrátilo do ,,normy". Išlo o niečo veľmi vážne podľa tohto nálezu ?
    Aeróbna kultivácia:
    Nález: Escherichia coli

    Kvalitatívna citlivosť:
    Aminopenicilin s inhibito citlivý Cefuroxim citlivý
    Chloramfenikol citlivý Nitrofurantoin citlivý
    Ofloxacin citlivý Trimetoprim+sulfonamid citlivý


    Kultivácia na kvasinky:
    Nález: Candida species

    Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, podľa výsledku kultivačného vyšetrenia ste mali zmiešanú bakteriálno-kvasinkovú infekciu. E.coli sa vyskytuje v pošve pomerne často, no nesmie byť premnožená, rovnako tak aj kvasinky Candida. Boli ste adekvátne preliečená. Malo by to byť v poriadku. Odporúčam si teraz realizovať aspoň 10 dňovú kúru vaginálnymi probiotikami.

  • vaginálny herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, bojujem už od nedele s genitálnym herpesom. Od pondelka použivam mastičku acyclovir a kombinujem to so sudocremom. v pondelok som mala malinke pluzgieriky, vcera 3 take vacsie a dnes registrujem ako keby puknuty pluzgier bez kožičky len take červene rozranene. je pravdepodobne ze sa to hoji a masticky zaberaju?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, takto bez videnia nálezu a poznania všetkých informácií je veľmi tažké sa objektívne vyjadriť. Po dvoch dňoch užívania liečby je však skoro sa vyjadriť k úspešnosti liečby. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Bolesť

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, na druhý deň po pohlavnom styku sa u mna objavili bolesti najviac pri močení. Užila som antibiotikum Monural. O dosť sa to zlepšilo ale stále to celkom neprešlo, cítim menšie bolesti, pálenie a nepohodlie.Tiež sa mi pod perou objavil herpes a hrčka pod sánkou. Pohlavny styk bol s prezervatívom. Ťažkosti trvajú viac ako jeden týždeň. Ide o zápal alebo to môže byť aj iná choroba? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, príčin ťažkostí môže byť viacero. Podľa všetkého máte oslabenú imunitu. Pri pretrvávaní ťažkostí s močením bude vhodné realizovať urologické vyšetrenie. Na herpes si aplikujte voľnopredajné antivirotiká, dodržujte dostatočný pitný režim, denne aspoň 1,5 - 2 litre tekutín. Odsledujte si to.

  • Herpes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň. Po 2 dnoch od pohlavného styku u mna a priateľa nastali problemy. Riešila som to s gynekológom. Ten mi povedal že to je genitálny herpes, žiaľ testy mi neurobil len to od oka uznal ze to je ono a nasadil mi liečbu na herpes. Priateľovi bol tiez vyšetrený, urobili mu testy, tie ukázali ze ma nejaku baktériu v tele na ktoru mal antibiotiká. Viete mi pomoct ze co mam teraz robit? Mam si nasadiť antibiotiká čo mal priatel? Alebo je mozne ze ja som mala genitálny herpes a on niečo ine? Ďakujem pekne :)

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže nepoznám žiadne výsledky vyšetrení, ani som nevidel nález a nepoznám tiež žiadne bližšie informácie a okolnosti partnerovho nálezu, neviem sa Vám takto bližšie objektívne vyjadriť. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach sa nebojte pýtať Vášho obvodného gynekológa, prípadne nech sa aj partner informuje o výsledkoch jeho vyšetrení u svojho lekára a podľa toho by sa mal určiť ďalší postup, prípadne nasadiť jednotná potrebná liečba.

  • E coli

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prajem, koncom mája mi bola robená kyretáž pre missed ab. Mesiac na to, po normálnej menštruácií som mala ružovkastý krvavý výtok a silné svrbenie a pálenie pošvy. Nález: staphylococcus epidermidis, Escherichia coli (masivne). Citlivé: ampicilín, cefalotin, gentamicin, nitrofuarantion, trimetoprim a sulfonamid, ampicilin a sulbaktam, ciprofloxacin, chloramfenikol, tetracyklin. Velmi tomu nerozumiem, co to znamena. Nebolo mo to vysvetlene, kedze som bola len na pohotovosti a vysledky mi len dali papierovo. Vybrala som macmiror a beriem probiotika vaginalne. Okrem toho mam v posve biele fliaciky, tie som uz skor spozorovala a teraz mi aj praskol asi lebo jeden je fialovy. Moze to byt mykoza? Alebo je to nieco horsie, zlakla som sa ci nejde o vaginalny herpes ale podla obrazkov to tak nevyzera. Je to skor ako biely povalak fliacik. Vytok mam uz normalny, svrbenie ustupilo. Na flaky si davam canesten krem. Ďakujem za vysvetlenie a pomoc pri moznostiach dalsej diagnostiky a liecby. S pozdravom. Radka

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, poľa výsledku citlivosti z kultivačného vyšetrenia ste si aplikovali vhodnú liečbu, Macmiror by teda mal byť účinný. Aplikáciou vaginálnych probiotík ste si tiež určite pomohli. Čo sa týka spomínaného fliačika, bez videnia nálezu sa takto nedá bližšie objektívne vyjadriť. Príčin môže byť viacero. Nevylučujem, že sa môže jednať aj o candidózu. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa, ktorý na základe vyšetrenia určí o čo sa jedná a stanoví ďalší postup.