Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Užívam antikoncepciu ale ako som vám už písala. Nechala som ju v aute v teple po dobu 3 hodín a už nemusí fungovať ako má. Následne som v sobotu mala po 3 hodinach od užitia antikoncepcie mäkšiu a trocha redšiu stolicu. A potom aj po 6 hodinach od užitia antikoncepcie redšiu stolicu. Boli iba 2 takže antikoncepcie asi nefunguje tak ako ma. Chcem použiť pharmatex ale mám sa ísť kúpať a tak neviem čo urobiť. Ak sa okupem v bazéne a následne napr o 3 hodinu si dám pharmatex bude to problem? Po styku by som už do bazénu nešla. Priateľ zásadne odmieta kondomy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, použiť Pharmatex môžete. Odporúčané je vyhýbať sa umývaniu alebo výplachom pošvy mydlom 2 hodiny pred a 2 hodiny po styku. Vonkajšie opláchnutie čistou vodou je možné. Je vhodné sa týmto odporúčaním riadiť.

Podobné otázky

  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ak používam pharmatex ale cestujem autobusom a tak ho skladujem v termostat poháru pri nižšej teplote tak môže byť pharmatex znehodnotený? Pri nižšej teplote ho nechávam max na hodinku na pol. Najdlhšie bol po dobu 3 hodin. Píšu, že sa môže dať na chvíľu aj do chladničku ak bol na teplejšom mieste.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že za daných okolností by malo dôjsť k znehodnoteniu Pharmatexu. Používajte ho podľa odporúčaní.

  • Pharmatex doplňujúca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som ohľadne pharmatexu a chcela by som sa ešte opýtať ak si zavediem pharmatex pol hodinu pred stykom potom mame chvíľkový styk bez vyvrcholenia a nasledne si dám ešte jeden čapík po ktorom mame znova styk až po cca 10-20 minutach od zavedenia čapíku tiež bez vyvrcholenia tak som chránená za predpokladu dodržania pokynov pharmatexu? Myslím, teda že ak je styk až pol hodinku až 40 min po zavedení pharmatexu. V pribalovom letaku píšu, že ochrana trva minimálne 4 hodiny od rozpustenia čapíku. To znamená, že od rozpustenia čapika som chránená minimálne 4 hodiny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa odporúčaní a informácii, ktoré poskytuje firma Pharmatex by to malo byť presne tak, ako hovoríte.

  • Pesar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vyskúšať pesar. Doteraz som používala pharmatex ale vadí mi, že sa nemôžem kúpať v lete a všeobecne podmienky používania. Chcem sa opýtať ako to je s pesarom. Môžem pri jeho používaní spolu s gélom k tomu určeným aj bazény pripadne sa normálne osprchovať pred aj po styku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná nehormonálna forma antikoncepcie vo forme pesaru sa štandardne vkladá 15 minút až niekoľko hodín pred pohlavným stykom a v pošve musí zostať najmenej 6 hodín po styku, nie však dlhšie ako 24 hodín! Po styku sa osprchovať môžete, do bazénu však určite neodporúčam ísť so zavedeným pesarom.

  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v štvrtok o 19 hodine som si dala vaňu ale len s čistou vodou. Následne v piatok okolo 13 hodiny som sa osprchovala ale použila som aj mydlo. A v nedeľu ráno o 2 hodine ráno som použila pharmatex. Bude normálne účinný ak od kúpeľa uplynulo cez 30 hod a od sprchy cez 10 hodin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa nesprchovali, ani nepoužili mydlo po pohlavnom styku, účinok Pharmatexu by mal byť zachovaný.

  • Ochrana od nového blistra

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som vám ohľadne HA a pharmatexu. Ak som užívala antibiotika minulý blister, následne som mala pauzu a v stredu som začala užívať nový blister tak som chránená od prvej tabletky nového blistra? Čiže som ten pharmatex ani nemusela použiť?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste užívali antibiotiká, ktoré na účinok hormonálnej antikoncepcie nemajú vplyv, nemalo zmysel sa chrániť doplnkovo. Ak ste aj užívali antibiotiká, ktoré môžu mať vplyv na účinok hormonálnej antikoncepcie počas 5 dní, bolo sa potrebné chrániť počas celej doby užívania, ako aj ešte 7 dní po doužívaní. Preto mi za daných okolností vychádza, že doplnková ochrane nebola potrebná. A v tomto prípade ani nebola účinná, keďže ste po dvoch hodinách vošli do bazénu.