Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ak používam pharmatex ale cestujem autobusom a tak ho skladujem v termostat poháru pri nižšej teplote tak môže byť pharmatex znehodnotený? Pri nižšej teplote ho nechávam max na hodinku na pol. Najdlhšie bol po dobu 3 hodin. Píšu, že sa môže dať na chvíľu aj do chladničku ak bol na teplejšom mieste.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nemyslím si, že za daných okolností by malo dôjsť k znehodnoteniu Pharmatexu. Používajte ho podľa odporúčaní.

Podobné otázky

  • Pharmatex doplňujúca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, písala som ohľadne pharmatexu a chcela by som sa ešte opýtať ak si zavediem pharmatex pol hodinu pred stykom potom mame chvíľkový styk bez vyvrcholenia a nasledne si dám ešte jeden čapík po ktorom mame znova styk až po cca 10-20 minutach od zavedenia čapíku tiež bez vyvrcholenia tak som chránená za predpokladu dodržania pokynov pharmatexu? Myslím, teda že ak je styk až pol hodinku až 40 min po zavedení pharmatexu. V pribalovom letaku píšu, že ochrana trva minimálne 4 hodiny od rozpustenia čapíku. To znamená, že od rozpustenia čapika som chránená minimálne 4 hodiny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, podľa odporúčaní a informácii, ktoré poskytuje firma Pharmatex by to malo byť presne tak, ako hovoríte.

  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Užívam antikoncepciu ale ako som vám už písala. Nechala som ju v aute v teple po dobu 3 hodín a už nemusí fungovať ako má. Následne som v sobotu mala po 3 hodinach od užitia antikoncepcie mäkšiu a trocha redšiu stolicu. A potom aj po 6 hodinach od užitia antikoncepcie redšiu stolicu. Boli iba 2 takže antikoncepcie asi nefunguje tak ako ma. Chcem použiť pharmatex ale mám sa ísť kúpať a tak neviem čo urobiť. Ak sa okupem v bazéne a následne napr o 3 hodinu si dám pharmatex bude to problem? Po styku by som už do bazénu nešla. Priateľ zásadne odmieta kondomy

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, použiť Pharmatex môžete. Odporúčané je vyhýbať sa umývaniu alebo výplachom pošvy mydlom 2 hodiny pred a 2 hodiny po styku. Vonkajšie opláchnutie čistou vodou je možné. Je vhodné sa týmto odporúčaním riadiť.

  • Pesar

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som vyskúšať pesar. Doteraz som používala pharmatex ale vadí mi, že sa nemôžem kúpať v lete a všeobecne podmienky používania. Chcem sa opýtať ako to je s pesarom. Môžem pri jeho používaní spolu s gélom k tomu určeným aj bazény pripadne sa normálne osprchovať pred aj po styku?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, spomínaná nehormonálna forma antikoncepcie vo forme pesaru sa štandardne vkladá 15 minút až niekoľko hodín pred pohlavným stykom a v pošve musí zostať najmenej 6 hodín po styku, nie však dlhšie ako 24 hodín! Po styku sa osprchovať môžete, do bazénu však určite neodporúčam ísť so zavedeným pesarom.

  • Styk a zabudnutá tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, ak som mala 30.6 styk chránený len antikoncepciou a 6.7 rano o 4 chránený styk pharmatexom a nasledne 6.7 večer som začala užívať antibiotika tak môžem z tých stykov otehotnieť? Od začatia užívania antibiotik styk nebol

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste stále použili niektorú z metód antikoncepcie, za predpokladu správneho použitia ste bolo chránená a pravdepodobnosť tehotenstva je tak minimálna.

  • Pharmatex

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, v štvrtok o 19 hodine som si dala vaňu ale len s čistou vodou. Následne v piatok okolo 13 hodiny som sa osprchovala ale použila som aj mydlo. A v nedeľu ráno o 2 hodine ráno som použila pharmatex. Bude normálne účinný ak od kúpeľa uplynulo cez 30 hod a od sprchy cez 10 hodin?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste sa nesprchovali, ani nepoužili mydlo po pohlavnom styku, účinok Pharmatexu by mal byť zachovaný.