Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
20,410 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Špinenie

    , Autor: Miska420

    Dobrý deň , užívam antikoncepciu Karhla už 4ty rok. Len posledné mesiace som začala mať silnú, bolestivú menštruáciu a gynekologička mi odporúčila, že si nemám robiť medzi blistrami dva mesiace pauzu, aby som nedostala menzes vraj to pomôže od ďalších bolestí. Prvý mesiac to bolo ok (inak mávam aj pms, vždy ma nafúkne a som ako veľryba vodou zaliata a zdutá ako aj kým som neužívala hak, je to tiež normálne? Čítala som , že pri hak zmizne aj pms :D) no ale teraz druhý mesiac mám trochu kŕče akože fakt minimálne a aj mi bolo trochu na vracanie ale nevracala som. Ide mi aj trochu taký ružový výtok. Tabletky beriem pravidelne, nezabúdam na ne. Chránená som aj keď si tú pauzu neurobím? Hlúpa otázka ja viem len istota je istota :).

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, väčšinou sa prejavy PMS počas užívania hormonálnej antikoncepcie nevyskytujú, no nie je to automatické. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená. Ružový výtok sa vyskytovať môže, najmä ak ste si spojili dva blistre a užívali ich kontinuálne. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • Tabletka po apreg

    , Autor: Lulaaa

    Dobrý deň,
    chcela by som sa opýtať ohľadom tabletky Apreg. Nikdy som ju predtým neužila.
    Tabletku som vzala 29.4. Moja posledná MS skončila 26.4. A včera som začala krvácať to je 5.5.
    Neviem ci je to menštruácia ale vyzerá to tak ze áno. Teraz by som mala mat plodné dní až do 9.4. Neviem či to mam brat, ako menštruáciu, alebo ako špinenie. Za normálnych okolností moja menštruácia by mala prísť až o dva týždne 22.5. Preto neviem či to krvacanie môže vyvolať ta tabletka.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, medzi časté vedľajšie účinky tabletky núdzovej antikoncepcie patrí špinenie mimo cyklu. Príčin špinenia však môže byť viacero. Teoreticky sa môže jednať aj o ovulačné krvácanie. Odsledujte si to. Za predpokladu včasného a správneho užitia tabletky núdzovej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Takto sa Vám neviem bližšie objektívne vyjadriť. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Mirena

    , Autor: Monya

    Dobry den chcela by som sa spytat v piatok 26.4. mi bola prvy krat zavedna mirena zo zdravotnych dovodov zavedenie bolo dost bolestive ale vsak to mi bolo povedana ze to tak moze byt len stale mam bolesti podbruska ako pri menzese spinenie mam minimalne je to tak v poriadku? Ked som v klude je to celkom OK ale akonahle nieco porobim alebo pochodim dost silne bolesti. Dakujem za odpoved.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, po zavedení vnútromaternicového telieska sa mierne bolesti v podbrušku môžu vyskytovať. Nie je to nič výnimočné. Je to však individuálne u každej ženy. Odsledujte si to. Pri zhoršovaní zdravotného stavu, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Antikoncepčný krúzok

    , Autor: Alexxandra455

    Dobrý deň, keď som bola u gynekológa predpísal mi antikoncepčné krúžky. Dala som si jeden hneď prvý deň menštruácie, myslím že aj správne. Dávala som si ho hlbšie do posvy ale vždy skĺzol trošku nižšie, nevypadol ani nič. Po týždni používania som mala behom 3 dni nechránený sex, kedy do mňa priateľ 2x ejakuloval. Zo začiatku som z toho nerobila nič, ale teraz začínam stresovať. Dnes, čiže 25.04 som mala na nohavičkach špinavý výtok, do hnedej farby. Kdesi som čítala že to patrí k prvým príznakom tehotenstva. Je to pravda ? Alebo len hormóny niečo robia s mojim telom a preto som mala ten výtok. Krúžok si mám vybrať 03.05, čiže to je ešte jeden celý týždeň, a používam Orbibel. Chcem sa len uistiť, že to možno nič vážne nie je, keďže ku gynekológovi nebudem môcť ísť až fo 06.05. Vopred vám ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu správneho používania vaginálneho antikoncepčného krúžku je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Špinenie sa v začiatkoch používania hormonálnej antikoncepcie, v akejkoľvek forme, môže vyskytovať. Je to aj pomerne časté. Nemusí sa hneď myslieť na tehotenstvo. Odsledujte si to. Pri pretrvávaní ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Hnedý vytok

    , Autor: Didijonela

    Dobrý deň, uživam HAK levererre uz 5 mesiac a nikdy sa mi to nestalo, ze mam hnedy vytok. je sa coho obavat? Je znizena ucinnost hak? Mala som v ten den sex, ktory bol trochu bolestivy, moze to byt tym? Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Hnedé špinenie sa môže občas vyskytnúť, aj pri pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Nevylučujem, že špinenie bolo spôsobené mechanickým podráždením pri pohlavnom styku. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • 7 dňová pauza

    , Autor: Vevusinka

    Dobrý deň, beriem antikoncepciu Softine som 2. deň pauzy a krvácanie stále nedošlo. Tento mesiac som v blistri (2.tyzden) užila tabletu o 6 hodín neskôr. Mám dôvod na obavy?
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď sa vo všeobecnosti najčastejšie krvácanie, či špinenie z vysadenia dostavuje na 3. až 4. deň pauzy, aj napriek pravidelnému a správnemu užívaniu tabliet hormonálnej antikoncepcie sa nemusí dostaviť vôbec. Je to pomerne časté. Jednorazový 6 hodinový posun v užití tabletky hormonálnej antikoncepcie nemá na účinok hormonálnej antikoncepcie vplyv. Za daných okolností ste aj naďalej chránená. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.