Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,440 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Imodium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, ak som si dala tabletku od hnacky imodium 1ks a dala som si ju 3 hodiny pred uzitim hak som stale chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, aj keď nedôjde k samotnej hnačke, ale mali ste tráviace ťažkosti, pre istotu je vhodnejšie, okrem pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, sa chrániť nasledujúcich pár dní aj doplnkovo použitím kondómu.

Podobné otázky

  • Imodium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, dala som si 4 hodiny pred hak jednu tabletku imodium ale hnacka nebola, len bolest brucha. Vstrebala sa hak a som chranena? Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak nedošlo k hnačke 3 - 4 hodiny po užití tabletky hormonálnej antikoncepcie, účinok hormonálnej antikoncepcie je zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hak a hnacka doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, mam doplnujucu otazku. Ohladom hnacky a hak ste mi napisali, ze pokial nedoslo k hnacke som plne chranena. Mna rano 5.30 bolelo brucho ako pred hnackou ale nemala som vodnatu stolicu avsak stolicu som mala, na toaletu som ist musela. Hned som si dala aj imodium rano. Potom o 8.30 som si dala hak. V priebehu dna uz stolica nebola, len bolest brucha obcas. Ak ma prehnalo (respektive bolelo brucho a mala som stolicu) pred hak 3 hodiny mala by som byt chranena, ale ak som si dala aj imodium 3 hodiny pred hak nemohlo to sposobit zeby sa mi hak nevstrebala? Teraz uz ma neboli ani brucho. PS: dnes som si dala prvu placebo tabletku Daylette. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za týchto okolností je účinok hormonálnej antikoncepcie zachovaný. Placebo tabletka neobsahuje žiadne hormóny, takže aj keby došlo k hnačke, nie je potrebné to riešiť. Podstatná by bola hnačka do 3 - 4 hodín od užitia aktívnej tabletky hormonálnej antikoncepcie.

  • Hnacka, imodium, hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, rano o 5.30 ma bolelo brucho ale hnacku az vodnatu stolicu som nemala, stolicu ano. Dala som si aj jeden imodium. Potom 8.30 cize po troch hodinach som si dala Daylette. Viac som uz na toalete nebola, brucho ma sice sem tam zaboli ale hnacka nie je. Treba si davam pozor? Dnes som si skurat dala prvu placebo tabletku. Dakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali iba bolesti brucha a nedošlo k tráviacim ťažkostiam a hnačke, nie je potrebné sa chrániť aj doplnkovo, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a imodium

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, neviem sa dostať k svojim lekárom lebo som odcestovaná tak sa pýtam tu. No už dlhšie mam tráviace ťažkosti - hnačky. Teda mam riedku stolicu 3-5x do dňa. Užívam Imodium, pravidelne. Je možné, že mi to znižuje účinok HAK?
    A vlastne môžem kľudne Hak 24/ 4 placebo, brať vždy bez placebo tabletiek a teda bez prestávky na krvácanie?
    Ďakujem krásne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ak máte tráviace ťažkosti a je narušené vstrebávanie v črevách, môže to mať vplyv na porušenie vstrebávania tabliet hormonálnej antikoncepcie a teda účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť znížený. Odporúčam preto počas celej doby tráviacich ťažkostí chrániť sa aj doplnkovo (používať kondóm). Nie je úplne vhodné dlhodobo spájať blistre užívaním iba aktívnych tabliet.

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    písala som vám ohľadom hnačky a antikoncepcie Daylette. Napíšem vám ešte zhrnutie a doplnenie mojej otázky, ak vás môžem poprosiť o odpoveď.
    V nedeľu ráno o 09:00 som užila HAK, poobede o 16 tej normálna stolica. Vstrebanie by malo byť ok.
    V nedeľu večer medzi 22 a 23 hodinou ( 13 až 14 hodín od užitia HAK) ma 2 krát prehnalo a dala som si Imodium.
    V pondelok ráno o 04:00 som vstávala do práce a ešte raz ma prehnalo a dala som si ešte jeden Imodium. Čiže 5 hodín pred užitím HAK. Potom už viac nie.
    V pondelok ráno o 09:00 klasicky som si dala HAK. Od toho rána od 4tej (5 hodín pred užitím) ma už viac neprehnalo ani imodium som si už nedala. Vstrebanie by tým pádom malo byť v poriadku, alebo sa mýlim? Ďakujem za skorú odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, ako som už písal, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Pri akýchkoľvek pochybnostiach, aj do budúcna, je však lepšie mať pár dní pohlavnú abstinenciu, prípadne použiť aj doplnkovú formu antikoncepcie (kondóm).