Rodičia s mobilmi na ihriskách – kde sú, keď sa ich deti hrajú?

MK | 18. september 2024
Rodičia s mobilmi na ihriskách – kde sú, keď sa ich deti hrajú?

Kto z nás to nepozná? Zoberieme deti na ihrisko, nech sa vyšantia, a zatiaľ si trochu „oddýchneme“ s mobilom v ruke. Prejdeme si sociálne siete, odpovieme na správy, možno spravíme pár fotiek do rodinného albumu. A prečo nie? Deti sa predsa hrajú, všetko je v pohode... Ale je to naozaj tak?

Všetci to poznáme – stačí chvíľa, pár minút na telefóne, a zdá sa, že sme nič nezmeškali. Ale tie minúty sa rýchlo nakopia. Zatiaľ čo my posúvame prstom po obrazovke, deti prežívajú dôležité momenty, o ktoré prichádzame. Možno sa prvýkrát odvážili zísť po veľkej šmýkačke alebo práve vymysleli novú hru s kamarátmi.

A práve v týchto okamihoch sa formujú ich zážitky a vzťahy, ktoré potrebujú naše uznanie a prítomnosť. Bez nášho záujmu však prechádzajú bez povšimnutia – a deti sa pomaly učia, že naša pozornosť patrí viac obrazovke než im.

Na ihrisku s mobilom v ruke

"Medzi mojimi deťmi je desaťročný vekový rozdiel, na druhé dieťa sme si museli počkať. Teraz si pripomínam všetko, čo som už zabudla, a opravujem svoje vlastné chyby, ktoré asi každý z nás pri prvom dieťati robí. Čo však vnímam ako najväčší rozdiel, je komunita. So staršou dcérou sme trávili celé dni na ihrisku, kde sme sa stretávali s ostatnými mamami, z ktorých sa stali naše kamarátky. Rozprávali sme sa o deťoch, mužoch, o tom, ako naše deti nespia, a aj deti sa spolu pekne zahrali. Zasahovali sme, keď bolo treba, požičali plienku, ponúkli hrozienko.

So synom trávim tiež veľa času vonku, no niekedy nemám s kým prehodiť ani slovo. Všimla som si, že na ihriskách je čoraz viac otcov, ale často majú v ruke mobil. Samozrejme, netýka sa to len otcov, ale aj mám – mobily nahrádzajú konverzáciu, akoby rodičia potrebovali "využiť" ten čas a nestrácať ho, keď sú s deťmi na ihrisku. Vybavujú pracovné záležitosti, robia nákupy, riešia spory cez telefón. Je to zvláštny pohľad. Ešte smutnejšie je, keď dajú aj deťom mobil do ruky a tak sedia na lavičke, dieťa, ktoré by sa malo šmýkať, behať, skákať, robiť koláče z piesku, sedí a čumí do obrazovky, lebo chce a rodič nechce scény," konštatuje mama Alicka.

Phubbing a jeho dôsledky

Poznáte termín phubbing? Ide o fenomén, keď ignorujeme ľudí naokolo kvôli mobilu. Na ihrisku sa to stáva často – deti kričia: „Mami, pozri sa!“ a my iba odpovieme: „Hmm, hneď,“ no ani nezdvihneme oči od obrazovky. Podľa jednej štúdie až 56 % rodičov neodpovedalo, keď ich dieťa oslovilo počas toho, ako boli na mobile​.  Možno si myslíme, že si to dieťa ani nevšimne, no ony to cítia – a nie len to. Niektoré deti môžu dokonca reagovať frustráciou, ktorá môže ovplyvniť ich vzťah s rodičom. Navyše, dlhodobé vystavenie phubbingu môže viesť k narušeniu emocionálnej väzby a pocitu nedostatočného záujmu zo strany rodičov​.

Z psychologického hľadiska to môže mať vážne dôsledky na sebaúctu detí, najmä ak cítia, že rodičom nie sú takí dôležití ako mobil. Deti, ktoré zažívajú neustálu formu phubbingu, môžu neskôr v živote bojovať s pocitom nedostatku pozornosti alebo uznania, čo môže ovplyvniť ich vzťahy s ostatnými​.

Nie je to len o bezpečnosti detí na ihrisku, ale aj o vzťahoch

To, že sme fyzicky prítomní, ešte neznamená, že sme tam naozaj aj mentálne. Deti potrebujú cítiť, že sme s nimi, že sa zaujímame o to, čo robia. Či už ide o pieskovisko alebo šmýkačku, byť tam pre nich znamená byť súčasťou ich sveta. Naša pozornosť je pre nich dôležitejšia, než si často uvedomujeme.

Keď sa venujeme deťom aktívne, priamo sa podieľame na tom, ako deti rozumejú komunikácii, empatii a interakciám s ostatnými. 

Rodičia s mobilmi na ihriskách – kde sú, keď sa ich deti hrajú?

Ihrisko ako tech-free zóna

Je pravda, že mobilné telefóny nám dávajú obrovskú slobodu a flexibilitu. Môžeme si zorganizovať deň, naplánovať večeru, ale čo tak skúsiť aspoň čas na ihrisku úplne „odpojiť“? Psychológovia dokonca odporúčajú mobilné telefóny nastaviť do režimu „nerušiť“..

Ďalší užitočný tip môže byť nosenie hodiniek – ak rodičia kontrolujú mobil iba kvôli času, hodinky im môžu pomôcť eliminovať potrebu siahať po telefóne.

Navyše, vytváranie „tech-free“ zón, napríklad na ihrisku alebo počas spoločného stolovania, podporuje kvalitnejší čas strávený s deťmi. Technologickí odborníci odporúčajú zaviesť si tieto zóny, aby si deti nevytvárali nesprávne návyky voči technológiám a videli, že osobný kontakt a pozornosť sú dôležitejšie​.

Aktívna hra ako liek (nielen pre dieťa)

Nejde však len o to, aby rodičia sledovali na ihrisku svoje deti, aby sa im nič nestalo a neublížili si. Pozorovať dieťa pri aktívnej hre s inými deťmi nám môže dať odpovede na otázky, ako sa dieťa zapája do hry, ako komunikuje s ostatnými deťmi, ako si (ne)presadzuje svoje, na čo má odvahu, či si uvedomuje riziká a ako rozvíja svoju fantáziu. Sedí skôr na hojdačke a pozoruje ostatných, alebo sa pridá ku skupinke kuchárov na pieskovisku? Naťahuje sa o spoločné odrážadlo, alebo si počká, kým bude voľné? Podelí sa s piškótou? Hra pomáha deťom rozvíjať kreativitu, sociálne zručnosti a celkovú osobnosť. Deti sa pri hraní s inými deťmi učia spolupracovať, byť férové a zdieľať. Navyše, aktívna hra na čerstvom vzduchu je skvelá aj pre imunitný systém.

Štúdie potvrdzujú, že aktívna vonkajšia hra je mimoriadne dôležitá pre mentálny rozvoj detí. Podporuje nielen fyzickú kondíciu, ale aj kreativitu a zlepšuje schopnosť riešiť problémy. Pri tejto hre je rodičovská účasť kľúčová, pretože deti sa učia pozorovaním a interakciou. Ak ignorujeme my ich, prečo sa čudujeme, že ignorujú ony nás? Nie je to o tom, sledovať každý ich krok a usmerňovať zakaždým, keď sa nám zdá, že potrebné zasiahnuť. Je to o tom, že keď nás vyhľadajú pohľadom, opätujeme im úsmev, jemne prikývneme a keď nám prídu ukázať mravca v dlani, venujeme tomu pozornosť. 

Čo robia mamy celý deň?
Prečítajte si tiež:

Čo robia mamy celý deň?

Ako obmedziť používanie mobilov na ihrisku?

Aj keď mobilné telefóny nám poskytujú veľkú flexibilitu, je dobré nastaviť si určité hranice. Skúste si dať telefón na „nerušiť“ režim alebo si stanovte pravidlo „žiadny mobil počas času na ihrisku“. Výskumy ukazujú, že keď rodičia obmedzia používanie telefónu, sú nielen pozornejší, ale aj v lepšej nálade a majú pocit väčšej kontroly​.

Ďalším užitočným tipom môže byť použitie náramkových hodiniek. Ak rodičia kontrolujú telefón hlavne kvôli času, hodinky môžu eliminovať potrebu siahať po mobile, čo im umožní plne sa sústrediť na deti a hru. 

Ihrisko môže byť skvelým miestom nielen pre deti, ale aj pre nás, rodičov. Stačí len na chvíľu odložiť mobil a byť naozaj prítomní – nielen na fyzicky. Vyskúšajte ísť na ihrisko bez mobilu zistíte, že ten čas, keď ste spolu vonku, je oveľa hodnotnejší a plnší, keď ste skutočne tam. Kedy ste naposledy ochutnali pieskový koláčik alebo sa šmykli na šmykľavke? 

Takže, na budúce: mobil do šuplíka a užívajme si čas s našimi deťmi naplno!

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: