Pýtali sme sa v KLUBE Mama a ja: V akom veku dať dieťaťu vlastný mobil?

Redakcia | 21. september 2020
Prvý mobil

Možno aj vy túto otázku aktuálne riešite...

Mať dieťa pod kontrolou, lepšia dostupnosť a samostatnosť, je to dnes už proste normálne. K prváčikovskej výbave v mnohých rodinách patrí aj mobilný telefón. Niekomu sa to zdá byť priskoro, aby malo 6. ročné dieťa svoj vlastný mobil, iný to považuje za prirodzené.

Pýtali sme sa členiek KLUBU Mama a ja na sieťach, čo vy na to: 

ANKETA: OD akého veku dieťaťu mobil? 

Monika:
Ja by som to ešte upresnila- smartphone alebo tlačidlový? Ja by som dala dieťaťu najskôr tlačidlový, ktorý bude slúžiť naozaj len na volanie. A ten by som dala pri nástupe do školy.

Jana:
Pokiaľ majú školskú družinu, tak im mobil na bezpečnostné účely netreba. V škole prvostupniari majú dokonca zakázané mobil si nosiť. Čiže od 2.stupňa ZŠ úplne stačí. Aj keď budú samozrejme pýtať skôr. Naše mali od 3.roč., ale do školy nenosili. Až na 2.stupni.

Mirka:
Môj ma 10r.,  cestuje autobusom a mobil má len na to, aby mi zavolal, keď niečo nie je v poriadku, nestihol, stratil čip, nemal rúško...... Doteraz bol v školskom klube a mobil nepotreboval.

Iveta:
Moje deti dostali mobil nástupom do školy ale nie nový, použitý, starší model, ktorý sme mali doma. Zo školy chodili domov samé, keďže bývame takmer oproti škole, tak som potrebovala vedieť, kedy vyrazili a ako dorazili. Doma ho využívali málo, teraz je to už iné, majú 11. rokov a už ho z ruky takmer nepustia. 

Slávka: 
Na 9. narodeniny dostal syn svoj mobil, ale heslá a prístupy viem a založila som ich ja. Rodičovská kontrola je zavedená, takže presne viem, kedy si stiahne hru, alebo čo vyhľadáva v mobile. Považujem za normálne, ak rodič kontroluje tak malé dieťa v mobile. 

Simona: 
Staršia dcéra dostala, keď  mala 13. rokov, alebo to bolo dávnejšie a mobily neboli také rozšírené. Máme doma teraz prváčku a tej sme mobil kúpili. Majú svoju skupinu z triedy na sieti a založila ju pani učiteľka, tak potom čo?   

Je len na Vás, ako sa rozhodnete. V odporúčaniach sa objavuje najskorší vek 9. rokov, ale len vy viete, prečo  - ak sa tak rozhodnete - dáte/kúpite dieťaťu mobil aj skôr. Extrémy sú aj v tomto prípade a už aj päť ročné deti majú svoje smartphony. Otázka však je, či tieto technologické vymoženosti nesuplujú v rodine niečo, rep. niekoho iného. 
CHCEM SA PRIDAŤ DO KLUBU MAMA A JA

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: