DIEŤA a mobilný TELEFÓN – áno či nie?

Mgr. Miroslava Miková | 22. august 2017
DIEŤA a mobilný TELEFÓN – áno či nie?

Kedy dať dieťaťu do rúk mobilný telefón? Ako zabezpečiť, aby dieťa pochopilo hlavný účel tohto vynálezu?

„Mami, aj ja chcem taký super najnovší mobil ako má Martin“, vraví osemročný chlapec svojej mame. „Sú tam bombastické hry, zmestí sa tam veľa pesničiek a s Paľkom si stále posielajú rôzne obrázky cez bluetooth“, pokračuje neodbytne dieťa.

Matka počúva chválospevy svojho dieťaťa na najnovší typ mobilného telefónu, ktorý patrí spolužiakovi jej ratolesti. Mobilný telefón má nekonečné množstvo funkcií a spolužiak jej syna ho nespustí z očí vo dne, ani v noci.

Prečítajte si aj: Mobilné telefóny deťom do rúk nepatria

Mobil ako frajerina pred kamarátmi

Jeho detský život sa točí okolo vynálezu, vďaka ktorému je in. S pýchou sa predvádza pred ostatnými deťmi. Napriek varovaniu využíva jeho zábavné funkcie aj cez vyučovanie, veď zakázané ovocie chutí najviac.

Ako zodpovedný rodič si kladiete otázku: „Kedy dať dieťaťu do rúk mobilný telefón?“ alebo „Ako zabezpečiť, aby dieťa pochopilo hlavný účel tohto vynálezu?“

Odpovede na tieto otázky sú  ťažké a stanoviská jednotlivých odborníkov odlišné. Napriek tomu platí niekoľko všeobecných pravidiel, ktoré vám pomôžu nasmerovať vývoj vášho dieťaťa správnym smerom.

mobil a dieťa

Deti musia vedieť, na čo mobil prioritne slúži

Existujú určité zásady, týkajúce sa používania mobilného telefónu, ktoré eliminujú jeho škodlivé vplyvy na psychiku a zdravie dieťaťa. Podstatou správneho a zodpovedného využívania mobilu dieťaťom je komunikácia s rodičmi. Nemenej dôležitým aspektom samotnej výchovy a tým pádom aj používania mobilu sú príklady správania sa, ktoré dieťa preberá od svojich rodičov.

Mobilný telefón v rukách dieťaťa je z pohľadu rodiča predovšetkým akousi zárukou bezpečnosti. Rodič môže svoje dieťa kedykoľvek počas dňa skontrolovať. Práve možnosť kontaktu s dieťaťom často zohráva dominantnú úlohu pri riešení otázky, či dieťaťu mobil dať alebo nedať.

Kyberšikana (virtuálna šikana): čo môžete urobiť ako rodičia?

mobil a dieťa

Ohrozuje mobilný telefón zdravie?

Okrem vplyvov mobilného telefónu na psychiku človeka sa veľa hovorí o jeho účinkoch na zdravie dieťaťa. Polemiky sa vedú v oblasti prepojenia využívania mobilu a vznikom rakovinových ochorení.

Vedecké štúdie sa zaoberajú negatívnym vplyvom elektromagnetických polí na plodnosť človeka či DNA. Deti intenzívne využívajúce mobilný telefón často trpia poruchami spánku alebo zníženou pozornosťou. 

Môže vás zaujímať: Deti sú zrkadlo. Bohužiaľ alebo našťastie?

Ako zabezpečiť, aby dieťa chápalo mobilný telefón ako prostriedok komunikácie a nie ako hračku?

Stále platí, že najvyššia miera zodpovednosti je na rodičoch. Ak dieťa vidí, že rodičia a najbližší príbuzní používajú telefón zodpovedne a s rozumom, je pravdepodobné, že sa bude správať rovnako.

Druhým predpokladom správneho a zodpovedného používania mobilu je rozhovor. Úprimná komunikácia založená na vzájomnej dôvere, ktorá objasňuje funkcie telefónu, pravidlá a riziká jeho používania je nesmierne dôležitá.

Čo všetko má byť predmetom rozhovoru s dieťaťom?

Deťom treba vysvetliť, že mobil je prostriedkom, ktorý uľahčuje komunikáciu a nie je hračkou. S používaním mobilného telefónu sú spojené viaceré riziká, ktoré majú dopad na psychiku a zdravie dieťaťa a samozrejme finančné následky.

Jednou z hlavných tém by malo byť oboznámenie dieťaťa s obťažovaním a šikanovaním prostredníctvom mobilnej komunikácie. 

Špionáž v detskej izbe alebo Koľko súkromia potrebuje dieťa?

zneužívanie mobilu

Zároveň má dieťa vedieť, že nemá obťažovať ostatných ľudí prostredníctvom anonymných hovorov či správ, ani nahrávať či fotografovať ľudí bez ich vedomia. Deti treba upozorniť na to, že tiesňové linky slúžia ľuďom, ktorí potrebujú neliehavú pomoc a ich zneužívaním môžu spôsobiť problémy sebe a predovšetkým tým, ktorí sú v núdzi.

Ďalším nebezpečenstvom sú audiotextové služby, ktoré majú najmä finančné dôsledky.

Veľkou výhodou pre rodičov sú lokalizačné služby, ktoré zabezpečia zvýšenú mieru kontroly svojich detí. Druhou stranou mince je, že nebezpečenstvo spočíva vo využívaní tejto služby neznámymi osobami.

Kedy je správny vek dieťaťa na vlastníctvo mobilného telefónu?

Jednoznačná odpoveď na tieto otázky neexistuje. Čo sa týka vhodného veku dieťaťa na vlastníctvo prvého mobilu, v celosvetovom meradle to je vek osem rokov. Vedci sú zasa presvedčení, že mobilný telefón by nemali využívať deti do dvanásť rokov.

V tomto smere platí, tisíc ľudí – tisíc názorov. V konečnom dôsledku sa musí rodič rozhodnúť sám. Čo je však veľmi pozitívne, touto problematikou sa zaoberajú aj mobilní operátori. V súčasnosti nie je problém zistiť si informácie z prvej ruky. Jednoduchým spôsobom možno blokovať rôzne služby, ktoré sú pre deti pokušením.

Zvoliť paušál alebo kredit?

V prípade, že vaše dieťa využíva paušál, môžete ho skontrolovať prostredníctvom výpisov. V tejto situácii dieťaťu treba dôrazne vysvetliť všetky riziká s dôrazom na finančnú stránku. Kredit sa vyznačuje istotou vo finančnej oblasti, lebo dieťa ho nemôže prečerpať. Na druhej strane absentuje možnosť kontroly.

Preto ak ste sa rozhodli dať svojmu dieťaťu mobilný telefón, učte ho zodpovednosti. Je dôležité, aby dieťa poznalo nielen pozitíva, ktoré vyplývajú z vlastníctva mobilu, ale aj nebezpečenstvá a dôsledky, ktoré so sebou tento skvelý vynález prináša. Nezabudnite, že aj v tejto oblasti platí: "Dôveruj, ale preveruj."   

Zdroj: www.zodpovedne.sk

Výchova k zodpovednosti – alebo prečo sú domáce práce prospešné pre deti?
10 tipov na bezpečnú cestu do školy

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: