Pozor na pieskoviská! Sú zdrojom zábavy, ale aj nákazy

Marika Koscelníková | 27. máj 2024
Pozor na pieskoviská! Sú zdrojom zábavy, ale aj nákazy

Problém je v tom, že to, čo vyzerá ako dokonalé prostredie na hranie pre malé dieťa, môžu niektoré zvieratká používať ako toaletu.

Ihriská patria deťom, sú nekonečným zdrojom zábavy. Preliezky, šmykľavky, hojdačky, kopec iných detí, ktoré sa chcú hrať a, samozrejme, obľúbené pieskoviská. S lopatkou a vedierkom sa dajú postaviť nedobytné hrady a upiecť najlákavejšie torty ozdobené sedmokráskou. Problém je v tom, že to, čo vyzerá ako dokonalé prostredie na hranie pre malé dieťa, môžu niektoré zvieratká používať ako toaletu. 

(NE)bezpečné detské ihriská?
Prečítajte si tiež:

(NE)bezpečné detské ihriská?

Pieskoviská ako zdroj zábavy, ale aj nákazy

Väčšinou sú to mačky, ktoré zvyknú svoje výkaly pekne zahrabať, takže na prvý pohľad nie je zrejmé, že pod vrstvou piesku sú exkrementy, ktoré sa časom ticho rozložia a nikto si nič nevšimne.  Ak sa tak stane, z nevinného pieskoviska sa stane zdroj nákazy nepríjemnými parazitmi. Deti, ako dobre vieme, niekedy ten koláčik so sedmokráskou aj ochutnajú. Trošku, jazýčkom. Alebo si olížu prsty, vyberú sopeľ z nosa, jednoducho – ak má dieťa niečo na rukách, rýchlou cestou sa to niečo môže dostať aj do jeho tela. Napríklad vajíčka parazitov

„Vajíčka parazitov sú väčšinou súčasťou zvieracích výkalov. Také vajíčko vie čučkať v piesočku aj dobrý mesiac, či viac, kým dostane príležitosť pokračovať vo svojom životnom cykle (rozumej – dieťa si dá piesok do úst alebo si po hre v piesku bude špárať v nose, či bude jesť bez umytia rúk mydlom a parazit sa krásne dostane do tráviaceho traktu). Vajíčko parazita si vie počkať vhodnú chvíľu, kým dorazí do nášho čreva. Potom rýchlo pochopí, že je zase „doma“ a rozbehne sa do ďalšieho svojho vývojového štádia a s tým môžu prísť rôzne zdravotné ťažkosti,“ konštatuje pediatrička Katarína Legrand

3 druhy zlozvykov detí, ktoré prispievajú k nákaze z pieskoviska

Samozrejme, neznamená to, že by ste na pieskoviská mali zanevrieť, nie na každom pieskovisku číha parazit a nie každý parazit sa dostane do tela vášho dieťatka. „Život vnútorných parazitov zväčša závisí od „zlozvykov" našich detí, od ktorých sa ich ako rodičia snažíme krvopotne odúčať. Jedná sa hlavne o zlozvyky typu – dávanie si všetkého do úst, vrátane piesku, kamienkov, či iných dobrôt z ihriska, špáranie si v nose rámci ochutnávania, pozorovania a jedenia vlastných šušňov, či ohrýzanie nechtov. Tieto tri druhy zlozvykov sú vcelku prepojené a úzko súvisia s možnosťou požitia vajíčok parazitov,“ upozorňuje pediatrička. 

Pozor na pieskoviská! Sú zdrojom zábavy, ale aj nákazy

Aké choroby si môžeme priniesť z pieskoviska  

Toxokaróza

Pôvodcom tohto ochorenia je larva škrkavky psej a mačacej. V prípade, že sa exkrementy infikovaného zvieraťa dostanú do pieskoviska, môžu sa ľahko dostať do priameho kontaktu s dieťaťom – znečistenými rukami si ratolesť jednoducho zanesie infekciu priamo do úst. 

Toxokaróza sa sa prejavuje teplotami, nevoľnosťou, zvracaním, bolesťami brucha alebo hlavy, prípadne aj vyrážkami. Ak škrkavka prenikne do dýchacieho systému, môže zapríčiniť zápal priedušiek. 

Toxoplazmóza

Hlavným nositeľom ochorenia, ktoré je vyvolané parazitom Toxoplazma gondii, je mačka. Výkaly infikovaných mačiek obsahujú množstvo poriadne odolných vajíčok (oocysty), ktoré dlhý čas prežívajú vo vonkajšom prostredí, a preto sú nebezpečné.  U detí s poruchami imunity môže dôjsť k manifestnému ochoreniu, ktoré sa prejaví zväčšením krčných lymfatických uzlín, únavnosťou, bolesťami hlavy a zvýšenou teplotou. 

POZOR! Veľkým rizikom je fakt, že ak sa dievča v útlom veku nakazí toxoplazmou, infekcia môže prebehnúť v tichosti, ale v dospelom veku spôsobiť ťažké poškodenie plodu počas tehotenstva (hrozí taktiež poškodenie očí, srdcového svalu, či mozgu). Lieči sa účinnými antibiotikami po dobu aspoň troch týždňov.

Hymenolepióza (infekcia pásomnicou detskou)

Vyvolávajúcou príčinou ochorenia je infekcia vajíčkami pásomnice, ktoré sa s výkalmi psov, resp. mačiek dostali do pieskoviska a následne do tráviaceho systému dieťaťa. Prejavuje sa bolesťami brucha a hnačkami s prímesou krvi. Účinne sa lieči antiparazitikami.

Enterobióza – mrľa detská

K najčastejšie sa vyskytujúcim parazitom, ktoré ohrozujú deti pri hraní sa v pieskovisku patrí mrľa detská - Enterobius vermicularis. K infekcii dochádza po požití parazita znečistenými rukami dieťaťa. Parazit prežíva v hrubom čreve a vychádza z tela buď stolicou, alebo aktívne cez konečník, pričom kladie vajíčka v jeho okolí.  Typickým príznakom je práve svrbenie v okolí konečníka a bolesť bruška. U dievčatiek môže prienik parazita mimo tráviaceho systému spôsobiť gynekologické problémy. Tieto príznaky bývajú sprevádzané zvýšenou únavnosťou dieťaťa. Ochorenie sa diagnostikuje pomerne jednoducho perianálnym sterom s priamym dôkazom vajíčok mrle. 

Liečba antiparazitikami trvá cca 3 - 5 týždňov, nakoľko je ochorenie vysoko nákazlivé, dôraz treba klásť na preliečenie celej rodiny.

Askaridóza 

Škrkavka detská (Ascaris lumbricoides) je pôvodcom pomerne ťažkého ochorenia. Pôvodcom tejto nákazy infikovaný človek, pričom vajíčkami z jeho fekálií, nachádzajúcich sa v pieskovisku, sa dieťamôže nakaziť. Z vajíčok sa v čreve vyvinú larvy, ktoré krvnou alebo lymfatickou cestou cestujú do pľúc, odkiaľ sú vykašľané, alebo prehltnuté. 

Nákaza sa prejavuje  bolesťami brucha, nevoľnosťou, zvracaním, hnačkami. Pri masívnej infekcii môžu larvy celkom zaplniť črevo a spôsobiť jeho nepriechodnosť. Pri prítomnosti lariev v pľúcach sa ochorenie prejavuje kašľom, teplotami a zmenou v krvnom obraze. Diagnostika spočíva v náleze vajíčok v stolici. Ochorenie sa lieči antiparazitikami.

Ako zistím, že si moje dieťa z pieskoviska „odnieslo“ neželaného spoločníka?

„Asi najjednoznačnejšími a najľahšie zaznamenateľnými zmenami zdravotného stavu sú zmeny funkcie tráviaceho traktu. Deti, či dospelí, ktorým to vnútri v čreve „žije“, môžu mať zmeny stolice – niekedy riedku, niekedy formovanú, niekedy s hlienom, niekedy aj s krvou, niekedy spenenú, niekedy mastnú. Taktiež môžu byť prítomné bolesti brucha, ťažšie trávenie, príp. občas aj dáke zvracanie,“ upozorňuje pediatrička Katarína Legrand.  

Dodáva, že ďalšími príznakmi prítomnosti parazitov v tele môže byť strata hmotnosti, bledosť z dôvodu chudokrvnosti (anémie), kŕče, padanie vlasov, lámanie nechtov, kvasinkové infekcie dutiny ústnej, či pohlavných orgánov, zmeny na jazyku, časté sú aj afty. Keďže nám parazity berú naše živiny, môže sa to odraziť všakovako, napríklad aj únavou.

„Mala som pacientku, a nebola to škôlkarka, ktorá mi počas vyšetrenia zaspala na ambulancii. Jej mama ju priviedla na vyšetrenie po tom, ako sa kvôli únave vypýtala domov z oslavy, na ktorú sa tešila niekoľko mesiacov. Vyšetrila som jej hádam všetko, čo som mohla, a to dieťa malo všetko od hora dole v poriadku. V krvi neboli žiadne známky nedostatočného vstrebávania živín, či minerálov. ALE v stolici mala mrle. Všeobecne známy príznak svrbenia riťky u malých detí, najmä zrána, by mal byť pre každého alarmujúci. Neodporúčam veľmi spoliehať sa na diagnostiku zo stolice, lebo sa, žiaľ, stáva, že, aj napriek tomu, že rodičia na vlastné oči parazity videli, stolice vyšli negatívne,“ udáva pediatrička a upozorňuje, že  zamorenie črevnými parazitmi  môže vyvolávať aj psychické zmeny. Čo znamená, že deti alebo aj dospelí môžu byť podráždenejší, úzkostnejší, s výraznejšími emočnými výkyvmi, nesústredení (to môže súvisieť aj so svrbením) alebo napr. majú výraznú chuť na sladké.

Prevencia: Čisté ruky a ostrihané nechty

 „Deti treba čo najskôr učiť správnej hygiene,“ odporúča MUDr. Katarína Legrand. „Umývaniu rúk mydlom po návrate zvonka, pred jedlom a po stolici. Strihajme malým deťom nechty tak často, ako sa len dá. Aby im za nimi ani náhodou neostalo dáke vajíčko črevného parazita, ktoré by si následným pošpáraním v nose zaviedli tam, kde sa dotyčný votrelec opäť „prebudí k životu“...“

Žiadna panika! Pieskoviská nie sú o nič nebezpečnejšie ako akýkoľvek detský kútik

Riziká, ktoré môžu na pieskovisku hroziť, nie sú však dôvodom na to, aby sa im s deťmi vyhýbali. Pediatrička konštatuje, že nie sú o nič nebezpečnejšie ako akýkoľvek detský kútik. Jediná dôležitá vec je učiť deti umývať si ruky a netreba práve na pieskovisku vyťahovať nejaké jedlo. „V pieskovisku môžu deti "chytiť" črevné parazity (ak si budú následne obhrýzať nechty alebo dávať piesok, či ruky po hraní sa v piesku do úst). Ale pravda je taká, že táto pravdepodobnosť je menšia ako to, že si prinesú z detského kútika dáky vírus. Takže nevidím dôvod mať z pieskovísk strach alebo ich nebodaj považovať za nebezpečné. Hranie sa v piesku má blahodarný účinok na detskú dušičku a tiež si myslím, že detské ihriská sú u nás vo veľkej väčšine prípadov ohradené a je snaha udržiavať pieskoviská v nich hygienicky nezávadné. Život vnútorných parazitov zväčša závisí od dobrých hygienických návykov,“ uzatvára MUDr. Katarína Legrand

Pozor na pieskoviská! Sú zdrojom zábavy, ale aj nákazy

Sezóna pieskovísk trvá od 1. marca do 30. novembra

V každom prípade, trochu opatrnosti nezaškodí a ak vidíte, že je pieskovisko viditeľne znečistené a zanedbané, prípadne je v okolí pieskoviska zvýšená frekvencia pohybu zvierat, nájdite si vhodnejšie miesto na stavanie hradov z piesku.

Na toto si dajte pri pieskoviskách pozor

Ideálny stav je, ak by bolo pieskovisko, a to aj verejné, zakryté. Či už krytom, ktorý je súčasťou pieskoviska,  alebo kusom igelitu či preglejky zaťaženým kameňom. Zakrytie pieskoviska minimalizuje riziko, že bude slúžiť ako toaleta pre zvieratká a navyše, kaluže vody, ktoré sa vytvoria v piesku po daždi, sú živnou pôdou pre komáre, iné štípance alebo plesne. O domáce pieskovisko sa viete postarať sami, o to vonkajšie by sa mal postarať zriaďovateľ – mesto, či správca domu, parku a podobne. Preto, ak máte pocit, že práve to „vaše“ ihrisko nie je v poriadku, môžete adresovať svoj podnet zriaďovateľovi ihriska s pieskoviskom. Vo väčšine prípadov je to samospráva, resp. obec. V prípade pieskoviska, ktoré je súčasťou vonkajšieho areálu zariadenia pre deti a mládež (škôlka, škola a pod.), adresujte podnet príslušnému Regionálnemu úradu verejného zdravotníctva SR. 

Sezóna pieskovísk trvá od 1. marca do 30. novembra. Povinnosťou prevádzkovateľa pieskoviska je viesť v zmysle §2 ods. 1 vyhlášky MZ SR č. 521/2007 Z. z. o podrobnostiach o požiadavkách na pieskoviská záznamy o pravidelnom čistení, prekopávaní, prehrabávaní a polievaní pieskoviska pitnou vodou. Nie je na škodu, ak sú rodičia v tomto prípade angažovaní a v prípade, že sa im pieskovisko nepozdáva, podajú podnet na príslušný úrad. Pieskovisko predsa patrí deťom a majú právo na to, aby sa mohli na ňom hrať bezpečne. 

Newsletter

Zaregistrujte sa do newslettra a získajte prístup k novinkám: