Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,370 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • otázka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer, je nejaký iný rozdiel medzi Softine a Softinelle ako v dávke hormonov? A harmanček neznižuje účinok antikoncepcie, však? Vdaka.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    softinelle má nižší obsah
    v normálnekj dávke by nemal mať rumaček pravý nežiaduci vplvy
    s pozdravom

Podobné otázky

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám asi problém. V auguste od 9. do 29. som brala normalne antikoncepciu tých 21 dní lenže keď sme išli na dovolenku tak som si to trošku chcela posunúť tak som pokračovala (ďaľšim blistrom bez 7 dňovej prestávky) v užívaní 30., 31., no ale 1. Septembra čo sme išli prvý deň na dovolenku som zabudla užiť tabletu o 11:00 v normálnom čase v ktorom ich užívam a spomenula som si na nich až o 1:53 (Sk 00:53) v noci kedy som ju hneď užila. Časový posun je tu plus 1 hodina dopredu oproti SK. Pohlavný styk som mala naposledy 30. augusta. No a moja otázka znie je to v poriadku a môžem pokračovať v užívaní normalne o 12:00 dovolenkového času alebo si mám dávať o 11:00 Slovenského času (dovolenkového času 10:00)? Alebo si mám dať prestávku? Dúfam že ma budete chápať.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali pohlavný styk v čase pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Pár hodinový posun (do 12 hodín) v užívaní hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Je preto jedno, či budete užívať tabletku o 12:00 hod. alebo o 10:00 hod. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, najbližších 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm) a po doužívaní aktuálneho blistra si už urobte sedemdňovú pauzu a tak pokračujte v ďalšom blistri.

  • Metlickove žily a hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď ešte jedna otázka nakoľko som hak brala v minulosti teraz som mala pauzu 8m cca a opäť som začala brať tu istú co predtým ale dr mi nerobila žiadne krvne testy ani nič dali by sa tie krvne testy požiadať aj u obvodného? Predstavujem si to tak ze ho informujem co a ako a ci nebude dobrý neurobí mi všetky krvne testy ci som vôbec "vhodná " na uzivanie HAK ..Nakoľko obvodného mam tu v meste kde žijem a gyn mam ešte na adrese trvalého bydliska co je asi cca 370km vzdialené odomna.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Vás obvodný lekár Vám môže realizovať odber krvi, krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové enzýmy. Ak budú výsledky v poriadku, môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia a PMS

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, viem že možno blbá otázka, no dávala som si antikoncepciu a zrovna som nemala po ruke vodu a v ústach sa mi asi trištvrte tabletky rozpustilo dokedy som ju prehltla, nezníži sa nejako účinok antikoncepcie? A ešte by som sa chcela spýtať, môžem mať aj počas užívania antikoncepcie PMS? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, tabletka hormonálnej antikoncepcie s vstrebáva v črevách, kde je cez sliznicu - stenu čreva vstrebaná do krvného obehu. V dutine ústnej je tiež sliznica a pod jazykom cievy, cez ktoré sa liečivo dostáva hneď do krvného obehu, takže účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaná. Ak si chcete byť istá, užite náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Počas užívania hormonálnej antikoncepcie je ovulácia blokovaná, rovnako tak je potláčaný rast sliznice dutiny maternice, takže prejavy PMS by sa nemali vyskytovať vôbec.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala by som na vás jednu otázku s manželom sme mali v sobotu pohl.styk stým ze sa priateľ do mňa urobil a potom sme sa ešte asi po tom co sa urobil milovali dlho .Môžem otehotnieť aj stoho ze sa urobil do mňa aj viac krát po sebe .Antikoncepciu beriem každý deň a poctivo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete praktizovať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy, aj opakovane a tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • 2.doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, predsa este mam na vas jednu otazku doplnujucu k zabudnutej tablete Aidee (2.tyzden v 2 blistri.)
    Ak bol posledny nechraneny styk 30.7 a tabletu som zabudla vziat 2.8 mala by som mat obavy z tehotenstva? Nakolko teda viem, ze zivotnost spermii najma pri HAK nieje dlha a ovulacia by nastala pri znizeni ucinku HAK do 10-12 dni, len sa chcem uistit, ze sa nemusim bat a teda sa budeme chranit aj inak.
    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, boli ste plne chránená, procesy na vaječníkoch boli blokované a tým pádom tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Chráňte sa aj doplnkovo, ako som Vám už písal a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.