Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mala by som na vás jednu otázku s manželom sme mali v sobotu pohl.styk stým ze sa priateľ do mňa urobil a potom sme sa ešte asi po tom co sa urobil milovali dlho .Môžem otehotnieť aj stoho ze sa urobil do mňa aj viac krát po sebe .Antikoncepciu beriem každý deň a poctivo. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie môžete praktizovať nechránený pohlavný styk aj s ejakuláciou do pošvy, aj opakovane a tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

Podobné otázky

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám asi problém. V auguste od 9. do 29. som brala normalne antikoncepciu tých 21 dní lenže keď sme išli na dovolenku tak som si to trošku chcela posunúť tak som pokračovala (ďaľšim blistrom bez 7 dňovej prestávky) v užívaní 30., 31., no ale 1. Septembra čo sme išli prvý deň na dovolenku som zabudla užiť tabletu o 11:00 v normálnom čase v ktorom ich užívam a spomenula som si na nich až o 1:53 (Sk 00:53) v noci kedy som ju hneď užila. Časový posun je tu plus 1 hodina dopredu oproti SK. Pohlavný styk som mala naposledy 30. augusta. No a moja otázka znie je to v poriadku a môžem pokračovať v užívaní normalne o 12:00 dovolenkového času alebo si mám dávať o 11:00 Slovenského času (dovolenkového času 10:00)? Alebo si mám dať prestávku? Dúfam že ma budete chápať.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali pohlavný styk v čase pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Pár hodinový posun (do 12 hodín) v užívaní hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Je preto jedno, či budete užívať tabletku o 12:00 hod. alebo o 10:00 hod. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, najbližších 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm) a po doužívaní aktuálneho blistra si už urobte sedemdňovú pauzu a tak pokračujte v ďalšom blistri.

  • Metlickove žily a hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Ďakujem za odpoveď ešte jedna otázka nakoľko som hak brala v minulosti teraz som mala pauzu 8m cca a opäť som začala brať tu istú co predtým ale dr mi nerobila žiadne krvne testy ani nič dali by sa tie krvne testy požiadať aj u obvodného? Predstavujem si to tak ze ho informujem co a ako a ci nebude dobrý neurobí mi všetky krvne testy ci som vôbec "vhodná " na uzivanie HAK ..Nakoľko obvodného mam tu v meste kde žijem a gyn mam ešte na adrese trvalého bydliska co je asi cca 370km vzdialené odomna.. ďakujem..

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, Vás obvodný lekár Vám môže realizovať odber krvi, krvný obraz, koagulačné parametre a pečeňové enzýmy. Ak budú výsledky v poriadku, môžete pokračovať v užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • zabudnuta tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, uz vyse 6 rokov uzivam HAK Aidee priblizne o 18tej. Cca 2-3 roky beriem 2 blistre po sebe nakolko mi to tak viac vyhovuje. Vcera (2.8) som si zabudla vziat tabletku a vsimla som si to az dnes vecer ked som si isla davat sobotnajsiu tak som vzala obidve naraz.
    Momentálne som vlastne v 5.tyzdni brania HAK (resp. 2 tyzden z druheho blistra) a moja otazka znie, ci je na mieste sa chranit aj kondomom pre istotu dalsich 7 dni? 7 dnovu prestavku mam mat v tyzdni od 12.8.
    Dakujem pekne za odpoved

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, vzhľadom k okolnostiam je určite vhodnejšie sa chrániť aj doplnkovo, teda používať aj kondóm najbližších 7 dní. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, včera s partnerom sme mali nechránený pohlavný styk,a urobil sa do mňa. Môžem byť tehotná keď som užila tabletku o 20:00 večer a pohl.styk sme mali o 22:00 hod večer. Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak užívate tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, ste plne chránená a tehotná nebudete. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Hak

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň prosím vás ktorá hak má menej hormónu ako maitalon? Zato môžu vypadávat vlasy lebo je silná antikoncepcia? Maitalon nepatrí medzi nízkohormonalnu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti všetky preparáty hormonálnej antikoncepcie sú nízkodávkové, teda jedná sa o preparáty s obsahom hormónov v miligramoch a mikrogramoch. Dá sa povedať, že na trhu sú nízkodávkové a nízkonízkodávkové preparáty. Každý z kombinovaných preparátov hormonálnej antikoncepcie obsahuje dva typy hormónov v rôznom pomere. Tieto kombinácie sú fixné u viacerých preparátov, teda rovnaké dva hormóny v úplne rovnakej dávke obsahuje viacero preparátov, pričom každý vyrába iná firma,
    ako aj sú v rôznych kombináciách. Čo sa týka vypadávania vlasov, nie je to otázka iba na dávku hormónov obsiahnutú v danom preparáte, ale aj o kombináciu, či pomer týchto dvoch hormónov. To, či daný preparát bude pacientke úplne vyhovovať je veľmi individuálne, u každej ženy. Niekedy "sadne" pacientke hneď prvý predpísaný preparát, inokedy u pacientky vystriedame viacero preparátov, kým nájdeme ten najvhodnejší. Na trhu sú desiatky preparátov hormonálnej antikoncepcie, väčšina má nižší obsah hormónov, ale ako som už spomínal, všetky preparáty sú nízkodávkové. Najvhodnejšie je sa poradiť so svojim obvodným gynekológom, ktorý Vám vie zmeniť preparát hormonálnej antikoncepcie. Ani to však nezaručuje, že Vám druhý predpísaný preparát bude úplne vyhovovať. Niekedy je to naozaj o skúšaní.