Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,423 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, mám asi problém. V auguste od 9. do 29. som brala normalne antikoncepciu tých 21 dní lenže keď sme išli na dovolenku tak som si to trošku chcela posunúť tak som pokračovala (ďaľšim blistrom bez 7 dňovej prestávky) v užívaní 30., 31., no ale 1. Septembra čo sme išli prvý deň na dovolenku som zabudla užiť tabletu o 11:00 v normálnom čase v ktorom ich užívam a spomenula som si na nich až o 1:53 (Sk 00:53) v noci kedy som ju hneď užila. Časový posun je tu plus 1 hodina dopredu oproti SK. Pohlavný styk som mala naposledy 30. augusta. No a moja otázka znie je to v poriadku a môžem pokračovať v užívaní normalne o 12:00 dovolenkového času alebo si mám dávať o 11:00 Slovenského času (dovolenkového času 10:00)? Alebo si mám dať prestávku? Dúfam že ma budete chápať.
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste mali pohlavný styk v čase pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie, boli ste plne chránená. Pár hodinový posun (do 12 hodín) v užívaní hormonálnej antikoncepcie nemá na jej účinok vplyv. Je preto jedno, či budete užívať tabletku o 12:00 hod. alebo o 10:00 hod. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, najbližších 7 dní sa však chráňte aj doplnkovo (používajte kondóm) a po doužívaní aktuálneho blistra si už urobte sedemdňovú pauzu a tak pokračujte v ďalšom blistri.

Podobné otázky

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam pravidelne HA Levonille. Zabudla som včera užiť jednu tabletu tak som dnes ráno užila dve naraz. Bola to tableta v 19tom dní. A od pondelka by som mala užívať placebo tablety. Lenže po skončení blistra prechádzam na inú HA Belara kvôli tomu ze Levonille je pre mňa už slabá HA. A chcem sa spýtať mam vynechat placebo tablety z HA Levonille a začať HA Belara? Lebo tak to píše v návode po zabudnutej tablete v 19tom dní užívania blistra. Ďakujem veľmi pekne za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, postupujte podľa návodu v príbalovom letáku hormonálnej antikoncepcie.

  • Zabudnutá tableta

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň užívam Levonile a v prvý týždeň som zabudla užiť tabletu až za nejakých 14 hodín som si na ňu spomenula. A 3 dní pred tým som mala styk. Mam ísť k doktorovi. Keď nechcem ešte otehotnieť.
    Ďakujem za radu

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste dovtedy užívali tabletky pravidelne, tehotenstvo je nepravdepodobné. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie, 7 dní od zabudnutia tabletky navyše používajte aj kondóm.