Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,594 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Vnútromaternicové teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, rada by som poznala Váš názor na zavedenie VM telieska. Rodila som pre 6rokmi. O druhom dieťati neuvažujeme. Užívala som tabletkovu ATK, avšak aj po viacnásobnej zmene, nemám dobrú znášanlivosť ani tabliet s nízkym obsahom hormónov. Moja gynekologička mi navrhla vnútromaternicové teliesko /nehormonálne - DANA/. Pri zisťovaní info o tejto forme ATK, som zistila, že obsahuje medené prvky. Ja mám však alergiu na kovy /okrem zlata a platiny asi na všetky/. Chcem sa opýtať, či existuje VMteliesko nehormonálne bez obsahu kovov? Ďakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    vnútromaternicové teliesko je vo vašom prípade ideálny spôsob antikoncepcie, ak ste však alergická na kovy odporučila by vnútromaternicové teliesko s obsahom zlata aby ste sa vyhli alergickej reakcii.

Podobné otázky

  • VMT-Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer chcem sa opýtať mam vnutromaternicov3 teliesko mirenu od 2022
    Je možné že pri užití alkoholu môžu prísť ťažkosti (hovorime o 1 pohari vína alebo 1 drink )
    Bolest hlavy dychavicnost pocit busenia srdca pocit na omdlenie ma to nejaký súvis alebo je to len náhoda ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak máte zavedené vnútromaternicové teliesko, ste chránená pred tehotenstvom. Spomínané ťažkosti nemusia súvisieť s tehotenstvom, a podľa mňa ani nesúvisia. Odsledujte si to. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. V prípade pretrvávania ťažkostí, ako aj v prípade nejasností navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Vnutrimaternicove teliesko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, je možné pri zavádzaní aplikatoromvaginálnej tablety (Canesten 1den) porušiť/pohnúť teliesko ktoré je správne vložené? Bol cítiť tlak keď som vyťahovala aplikator. Myslím, že kvôli vzduchu.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, vnútromaternicové teliesko, ktoré je v maternici, si pomocou aplikátora vaginálneho krému nevytiahnete, ani ho neporušíte.

  • Mirena

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, p.doktor.
    Od oktobra 2023 mam zavedene vnutromaternicove teliesko "Mirena". Mala som dnes bolesti v podbrusku a aj slabe krvacanie. Je to v poriadku? Moze sa to stat? Obcas este mam este aj spinenie.
    Dakujem.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, áno, občasné špinenie sa pri zavedenom vnútromaternicovom teliesku môže vyskytovať. U niektorých žien sa špinenie vyskytuje najmä v začiatkoch po zavedení, u iných žien je prítomné špinenie, či nepravidelné krvácanie aj po niekoľkých rokoch. Odsledujte si to. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Teliesko a antibiotika

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcela by som sa opýtať mam zavedené teliesko levosert a mala som zapal mocovych ciest kde som uzivala unasyn bolo mi povedale ze to moze pozastavit ucinok levosertu ci to je pravda a ak ano tak po akej dobe bude zas ucinny?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, keďže vnútromaternicové teliesko pôsobí lokálne, antibiotiká, ktoré inak ovplyvňujú tabletky kombinovanej hormonálnej antikoncepcie, nemajú na účinok vnútromaternicového telieska vplyv.

  • Antikoncepcia a vyberanie mandlí v celkovej narkóze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,

    čaká ma operatívne vyberanie krčných mandlí v celkovej anestéze a chcela by som sa informovať či je možné užívať antikoncepciu aj počas zákroku a rekonvalescencie. Viac ako 6 rokov užívam antikoncepciu Belara a mám obavy že pri jej vysadení mi opäť vyskočia všetky problémy. Pri antestéziologickom vyšetrení mi nedodali informáciu, že by som mala vysadiť.


    Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, vo všeobecnosti by sa mala hormonálna antikoncepcia (neplatí to pre vnútromaternicové teliesko) pred chirurgickým operačným výkonom vysadiť, aspoň na mesiac. Aj pre prípadné možné pooperačné komplikácie, aj keď sa u Vás jedná o pomerne malý zákrok. Najlepšie je sa spýtať priamo v zdravotníckom zariadení, na ORL oddelení, kde máte v pláne operačný výkon realizovať.