Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • som tehotna?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobry den chcela by som sa opytat,po sestosnedeli som zacala uzivat antikoncepciu cerazete, po 3 dnoch uzivania sme mali pohlavny styk, asi 2-3 tyzdne po pohlavnom styku som zacala krvacat 5 dni, bolo to normalne krvacanie ako pri menstruacii, aj s hrudkami krvi, chcela by som sa opytat ci môzem byt tehotna,dalsie balenie som este nezacala uzivat,(kojim), dakujem pekne za otazku

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň,
    je to veľmi málo pravdepodobné, kojenie je spojené s rôznymi poruchami menštruačného cyklu, preto to nepravidelné krvácanie.

Podobné otázky

  • Krvácanie z vynechania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Kvôli dovolenke som brala hneď druhé balenie antikoncepcie bez 7 dňovej pauzy. Tabletky som užívala tak ako sa ma…rozdiel v užívaní bol niekedy max 4 hodiny. Na konci druhého blistra sa ma asi 1 deň objavilo veľmi slabé hnedé spinenie. Momentálne som v 7-dňovej pauze a malo by sa mi dostaviť krvácanie z vysadenia. Avšak neprišlo. Mohlo by to 1-dňové spinenie symbolizovať krvácanie alebo by som sa mala obávať že som tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste spájali dva blistre a užívali ste ich kontinuálne, je možné, že spomínané jednodňové špinenie mohlo predstavovať krvácaniu zo spádu hormónov. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Ak ste však vynechali tabletku hormonálnej antikoncepcie, prípadne ste sa opozdili v jej užívaní, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

  • Nechraneny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. 27.6.2023 cca o 13tej hodine sme s priatelom mali nechraneny pohlavny styk. Bol to moj prvy sex, ano viem hlupe.. No priatel sa po dobrej polhodine neurobil vobec. Viem ze predejakulat tiez sposobuje tehotenstvo, no mal by obsahovat pozostale spermie z predosleho ejakulatu. K takemu niecomu vobec nedoslo. No ked isiel do mna tak penis mal trochu vlhky co bola prave ta tekutina.. Aka percentualna sanca je ze som tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Presne aj kvôli Vami spomínaných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva individuálna pri každom pohlavnom styku, niekedy je vyššia, inokedy malá. Nedá sa tak v percentách vyčísliť pravdepodobnosť. Viem Vám však povedať, že určite nie je nulová. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie.

  • Menzes

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, užívam antikoncepciu leverette. Počas tohto cyklu som 4 dni užívala Paralen. Mohli 4 dávky paralenu znížiť účinnosť antikoncepcie? Styk som mala pred 8 dňami ale chránila som sa aj kondómom. Menzes som mala dostať ale zatiaľ nič. Je možné že som tehotná? Alebo menzes neprišiel kvôli niečomu inému?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie, za daných okolností tehotná nebudete. Krvácanie z vysadenia sa, aj za predpokladu pravidelného užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie, nemusí vždy dostaviť, prípadne môže byť iba vo forme veľmi slabého špinenia. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia 3

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer a ešte posledná otázka. Nechtiac som v jeden deň užila dve tabletky a na ďalší večer som pila víno s frajerom (nepijem ani nezabúdam, toto bolo len kvôli tomu, že som celý večer vybavovala veci plus to vínko), a zabudla som užiť jednu tabletku. Lenže pár dní predtým sme mali ten styk čo som už písala , že sa urobil dnu. Ale aj tak mi ide o to , že som zjedla vtedy v jeden deň dve a na ďalší som nejedla večer jednu ale zjedla som ju až ráno do 12 hodín. Bolo to na hrane tých 12tich. Ale bolo to pár dní po tom nechránenom styku. Každopádne dostávam menzes na 3-4tý deň počas pauzy a tentokrát ešte stále nič. Lenže do toho som bola ešte na operácii a pichala som si do brucha aj fraxiparin plus som tam bola aj na infúziách (nebrala som antibiotiká ani nič od bolesti). Môže to mať všetko nejaký vplyv na to , že mi mešká menzes alebo je tam šanca ,že som tehotná? Bojím sa robiť test ale ďalší týždeň ho urobím len nejaká rada od vás?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie sa nejedná o menštruáciu v pravom slova zmysel, ale o krvácanie z vysadenia, ktoré sa nemusí vôbec dostaviť. Ak Vám v čase hospitalizácie a operácie bolo povolené užívanie hormonálnej antikoncepcie, čo sa veľakrát nestáva, mohlo aj to mať istý vplyv. Užitie dvoch tabliet hormonálnej antikoncepcie v jeden deň nemá žiadny vplyv na účinok. Ak ste zabudnutú tabletku užili do 12. hodín od času obvyklého užitia, účinok hormonálnej antikoncepcie by mal byť zachovaný. Ak ste v čase nechráneného pohlavného styku užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne a správne, tehotenstvo je veľmi málo pravdepodobné. Odsledujte si to.

  • Otehotnenie a antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, chcela by som sa opýtať. Som v 4-5 týždni tehotenstva a zistila som to len pred týždňom. Brala som antikoncepciu stále bez prerušenia a bez vynechania. Ako sa mohlo stať, že som tehotná? Nejde mi do hlavy, že som brala antikoncepciu a aj tak som otehotnela. Ďakujem vopred za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, nie sú mi známe okolnosti potvrdenia, či diagnostikovania tehotenstva, ani druh, či okolnosti užívania hormonálnej antikoncepcie. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania hormonálnej antikoncepcie je pravdepodobnosť tehotenstva malá. Sú však prípady, kedy dôjde k zlyhaniu antikoncepcie. Takto sa Vám však neviem bližšie objektívne vyjadriť. Je vhodné navštíviť Vášho obvodného gynekológa.