Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Krvácanie z vynechania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň,
    Kvôli dovolenke som brala hneď druhé balenie antikoncepcie bez 7 dňovej pauzy. Tabletky som užívala tak ako sa ma…rozdiel v užívaní bol niekedy max 4 hodiny. Na konci druhého blistra sa ma asi 1 deň objavilo veľmi slabé hnedé spinenie. Momentálne som v 7-dňovej pauze a malo by sa mi dostaviť krvácanie z vysadenia. Avšak neprišlo. Mohlo by to 1-dňové spinenie symbolizovať krvácanie alebo by som sa mala obávať že som tehotná?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste spájali dva blistre a užívali ste ich kontinuálne, je možné, že spomínané jednodňové špinenie mohlo predstavovať krvácaniu zo spádu hormónov. Za predpokladu pravidelného a správneho užívania tabliet hormonálnej antikoncepcie ste plne chránená a pravdepodobnosť tehotenstva je malá. Ak ste však vynechali tabletku hormonálnej antikoncepcie, prípadne ste sa opozdili v jej užívaní, tehotenstvo sa vylúčiť nedá. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidlenom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie. Pri ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.

Podobné otázky

  • zabudnutá tabletka v 3.týždni

    , Autor: Registrovaný používateľ

    dobrý deň, užívam antikoncepciu dienorette, pravidelne už 3 roky, vo štvrtok som si zabudla dať tabletku, zistila som to ažv piatok ked som si isla dať piatkovú, užila som teda normalne, užívam tretí týždeň v pondelok mam ukončit blister. žiaľ v piatok sme mali pohlavný styk nechránený, mám užiť tabletku po? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste zabudli užiť jednu tabletu v treťom týždni, môžete si zvoliť jednu z dvoch možností a nemusíte pri tom použiť ďalšie antikoncepčné opatrenia, ani užívať tabletku "po", za predpokladu, že ste v predchádzajúcich 7 dňoch pred vynechanou tabletkou užívali tablety pravidelne. Vhodnejšie bolo v piatok užitie oboch tabliet hormonálnej antikoncepcie, aj zabudnutej štvrtkovej, aj piatkovej. Máte dve možnosti, prvou je doužívanie aktuálneho blistra a ďalšie balenie začnete užívať hneď po skončení súčasného blistra, takže nebude žiadna prestávka medzi dvoma baleniami. Krvácanie z vynechania sa pravdepodobne dostaví až po skončení druhého balenia, pričom počas užívania tabliet môže dôjsť k špineniu alebo medzimenštruačnému krvácaniu. Druhá možnosť je, že nebudete pokračovať v užívaní súčasného blistra, dodržíte maximálne sedemdňovú prestávku v užívaní (započítava sa aj deň, kedy ste zabudli užiť tabletu), a potom začnete s užívaním tabliet z nového balenia. Ak chcete začať s užívaním nového balenia v obvyklom dni v týždni, môže byť pauza v užívaní kratšia ako 7 dní. Za daných okolností bude pre Vás vhodnejšia asi prvá možnosť.

  • neprišlo krvácanie z vynechania

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý večer pán doktor.
    Dva roky som brala Karhlu a teraz som prechádzala na antikoncepciu Regulon. Prvý mesiac, kedy mala prísť "menštruácia" bola veľmi silná a bolestivá, trvala týždeň aj bolesti boli také nekonečné. Tento mesiac mi malo prísť druhé krvácanie z vynechania pri antikoncepcii Regulon. Avšak krvácanie neprišlo. Celé dva mesiace, čo som začala brať túto novú antikoncepciu, sme s priateľom pri styku používali ešte aj kondóm. Robila som si tehotenský test. Vyšiel negatívny. Myslíte, že je možné, že sa moje telo ešte adaptuje na túto antikoncepciu, alebo tam bude nejaký problém? Neviem ako si to mám vysvetliť a psychicky to veľmi zle zvládam, keď sa krvácanie nedostavilo (stalo sa mi to prvýkrát).
    Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, počas užívania hormonálnej antikoncepcie, hlavne v začiatkoch jej užívania, je neprítomnosť krvácania z vysadenia pomerne častá. Nemusíte sa obávať. Za predpokladu pravidelného užívania hormonálnej antikoncepcie ste chránená, nemusíte sa doplnkovo chrániť kondómom. Odsledujte si to. Pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Antikoncepcia

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den pred 3 dnami som dobrala antikoncepciu 1 blister teraz mam 7 dnovu pauzu a zatial krvacanie z vynechania nikde je to problem ked ho nebudem mat ? Chcem sa spytat ako som uzivala anrikoncepciu gynekologicka mi zistila zo sterov njaku brusnu vyroza a streptokoky tak sa chcem spytat ci som bola chranena aj ked som mala obcas hnacku teraz o par dni mam dostat menstruaciu a mam krce raz na pravej strane podbruska a raz na lavej tak ci som bola plne chranena a ci nemozem byt tehotna dakujem za odpoved .

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, štandardne sa krvácanie z vysadenia dostaví na 2-3 deň, ale niekedy sa môže stať, ze pride aj neskôr, alebo nepríde vôbec. Dodržte 7 dňovú pauzu a pokračujte v pravidelnom užívaní tabliet aj v prípade, že by ste ešte špinili. Nepoznám všetky okolnosti, ale pozitívny výter z pošvy na streptokoka účinok antikoncepcie nezníži. Neviem, čo si mám predstaviť pod pojmom občasná hnačka, preto sa k tomu bližšie neviem vyjadriť, ale ak Vás len občas prehnalo, účinok antikoncepcie by znížený byť nemal. Pri akýchkoľvek ťažkostiach alebo nejasnostiach navštívte Vášho obvodného gynekológa.