Poradňa gynekológa a pôrodníka

Poradňa gynekológa a pôrodníka
21,453 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Daniel Kelij, MPH, ktorý pracuje na Gynekologicko-pôrodníckej klinike Nemocnice AGEL Košice-Šaca

Viac informácií o odborníkovi sa dozviete tu.

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Poradňa gynekológa a pôrodníka
  • Nechraneny styk

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. 27.6.2023 cca o 13tej hodine sme s priatelom mali nechraneny pohlavny styk. Bol to moj prvy sex, ano viem hlupe.. No priatel sa po dobrej polhodine neurobil vobec. Viem ze predejakulat tiez sposobuje tehotenstvo, no mal by obsahovat pozostale spermie z predosleho ejakulatu. K takemu niecomu vobec nedoslo. No ked isiel do mna tak penis mal trochu vlhky co bola prave ta tekutina.. Aka percentualna sanca je ze som tehotna?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za predpokladu nechráneného pohlavného styku sa tehotenstvo vylúčiť nedá. Presne aj kvôli Vami spomínaných okolností je pravdepodobnosť tehotenstva individuálna pri každom pohlavnom styku, niekedy je vyššia, inokedy malá. Nedá sa tak v percentách vyčísliť pravdepodobnosť. Viem Vám však povedať, že určite nie je nulová. Do budúcna odporúčam používať niektorú z foriem antikoncepcie.

Podobné otázky

  • 2.doplnujuca otazka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den, predsa este mam na vas jednu otazku doplnujucu k zabudnutej tablete Aidee (2.tyzden v 2 blistri.)
    Ak bol posledny nechraneny styk 30.7 a tabletu som zabudla vziat 2.8 mala by som mat obavy z tehotenstva? Nakolko teda viem, ze zivotnost spermii najma pri HAK nieje dlha a ovulacia by nastala pri znizeni ucinku HAK do 10-12 dni, len sa chcem uistit, ze sa nemusim bat a teda sa budeme chranit aj inak.
    dakujem pekne

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak ste v čase nechráneného pohlavného styku užívali tabletky hormonálnej antikoncepcie pravidelne, boli ste plne chránená, procesy na vaječníkoch boli blokované a tým pádom tehotná nebudete. Nemusíte sa obávať. Chráňte sa aj doplnkovo, ako som Vám už písal a pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka po a norethisteron

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pred 5 dňami som brala tabletku po - escapelle deň po tom čo som mala nechránený styk, dnes som začala špiniť. O necelé tri týždne idem na dovolenku a plánovala som zobrat norethisteron na oddialenie menštruácie kedze mi vychádza presne na dovolenku.Je to bezpečne ho brať a zabráni aj špineniu?

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, špinenie po užití tabletky núdzovej antikoncepcie je veľmi časté, patrí to medzi vedľajšie účinky núdzovej antikoncepcie. Neviem, či je rozumné užívať Norethisteron. Ten sa užíva za istých predpokladov a okolností. Neviem, ako dlho budete teraz špiniť. Norethisteron sa odporúča užívať minimálne 5 dní pred očakávaným začiatkom menštruácie, užíva sa počas celej dĺžky žiadaného posunutia menštruácie a po jeho vysadení k špineniu, či krvácaniu dochádza na 3. až 4. deň. Ak zvyknete praktizovať nechránený pohlavný styk a neplánujete ešte tehotenstvo, odporúčam konzultovať s Vašim obvodným gynekológom otázku hormonálnej antikoncepcie, pri ktorej užívaní si viete aj posunúť krvácanie.

  • Tabletka po

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň mám užiť tabletku po keď som zabudla užiť siedmu tabletku v prvom týždni dala som si ju až na ďalší deň spolu s dalsou.pricom som mala v ten siedmy deň nechránený styk. Ešte neubehlo 72 hodín odvtedy to bude až večer dnes.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak si chcete byť úplne istá, môžete užiť tabletku núdzovej hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte však v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.

  • Tabletka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň chcem sa spýtať beriem antikoncepciu už skoro rok ale stala sa taká vec že som zabudla prvý krát užiť siedmu tabletku v prvom týždni a vten deň som mala nechránený styk. Užila som tabletku až na ďalší deň spolu s ďalšou. Môžem otehotnieť? Ďakujem za odpoveď.

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, za daných okolností to môže byť problém, účinok hormonálnej antikoncepcie môže byť oslabený. Záleží však od viacerých okolností, času pohlavného styku a času obvyklého užitia, pretože v čase styku mohol byť účinok hormonálnej antikoncepcie z predošlej tabletky. Užitie dvoch tabliet, teda aj zabudnutej spolu s aktuálnou bol dobrý postup. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie a najbližších 7 dní používajte aj doplnkovú formu ochrany (kondóm).

  • Antikoncepcia a hnačka

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, dnes som mala s priateľom nechránený styk a teda priateľ ejakuoval do vnútra, no úplne som zabudla, že v stredu v noci okolo pol noci som mala hnačku, nie extra silnú, no bolo to asi hodinu a pol potom ako som vzala antikoncepciu. Stolicu som mala aj normálnu a potom riedku, ale iba raz. Potom už nie. Sú znížené účinky antikoncepcie? Ďakujem

    Odpovedá: MUDr. Daniel Kelij, MPH

    Dobrý deň, ak sa jednalo o jednorazovú redšiu stolicu a nie o silnú a opakovanú hnačku, účinok hormonálnej antikoncepcie nemusí byť znížený. Do budúcna odporúčam pri hnačke do 3 až 4 hodín užiť náhradnú tabletku hormonálnej antikoncepcie. Pokračujte v pravidelnom a správnom užívaní tabliet hormonálnej antikoncepcie.