Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
460 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Strach zo samostatnej chôdze

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry vecer, chcela by som sa s vami poradit ohladne mojej dcerky. Bude mat o 2 tyzdne 14 mesiacov. Ked mala 13 mesiacov pokusala sa samostatne chodit. Jeden den sme isli na ihrisko a tiez chodila a ked sme prisli domov uz nechcela samostatne ist ( bala sa). Od tej doby chodime tak ze ju drzim zo zadu za nohavice a tak. Samostatne pôjde len ak je niekto oproti a naspät. Sama nepôjde boji sa. Neviem ci to mam nejako riesit alebo naopak neriesit to a cakat.
    Dakujem vam za odpoved a za vas cas

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Osobne by som jej vôbec nepomáhala. Nech chodí len tam, kde sa cíti komfortne a, keď má na to odvahu. Doma sa snažte, aby bol priestor bezpečný, aby neboli príliš ostré rohy nábytkov, aby mala priestor padať a padať relatívne bezpečne. Deti sa musia naučiť aj padať, lebo to tiež prispieva k ich istote pri samostnanej chôdzi - že vedia, ako spadnúť. Nemáte sa s chôdzou, kam ponáhľať. Do 18 mesiacov je stále norma na prvé kroky. A ona ich už urobila, len mala nejakú zlú skúsenosť, tak je teraz opatrná. Netreba na ňu robiť tlak, len jej ponúkať bezpečné prostredie na voľný pohyb a dôverovať jej, že ona si to svoje tempo určí a určí si ho veľmi správne. Netreba ju vôbec pridŕžať - zvládne to sama, keď na to bude pripravená ;) S pozdravom doki Katka