Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Varivax

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den.
    Prosim viete mi dat informaciu..som vystrasena.
    Mam dcerku ktora bude mat coskoro 10 rokov. Mame detsku lekarku ktora je silne za ockovanie proti kiahnam. Cele roky som to odkladala lebo sak prekona ich prirodzene ale nestalo sa tak. Kedze bude mat 10 rokov, je tanecnicka bala som sa aby nemala silny priebeh a neoslabilo jej to velmi imunitu chcela som ju dat po novom roku zaockovat. Minuly tyzden dosla do kontaktu s dievcatom ktore sa na dalsi den vyhadzalo... samozrejme som spanikarila a po dohode s detskou lekarkou ju zaockovala. Mame doma este 2 a pol rocnu dcerku. A teraz zistujem ze ak by sa starsia vysypala moze nakazit mladsiu a ta moze mat kiahne zo zavaznym priebehom? Dakujem za info

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Nie je dôvod na paniku. Ak aj sa Vaša zaočkovaná staršia dcérka vyhádže a mladšia by ochorela tiež, určite to zvládne. Má už vek, ktorý je na kiahne viac menej najvhodnejší. Samozrejme nič neplatí stoprecentne, aj 3-ročné dieťa môže mať hrozný priebeh a 1-ročné mierny. Všetko je o jedincovi. Každopádne, vždy viete zaočkovať aj tú mladšiu, akby ste mala mať teraz obrovský strach. No ja si myslím, že, jednak sa staršia s veľkou pravdepodobnosťou vyhádže minimálne - ak vôbec a, ak sa aj, a malá to chytí, určite to zvládne. Kiahne nie sú smrteľné ochorenie v našich zemepisných šírkach. Treba ich len správne liečiť - www.vasaokidoki.sk - článok o vyrážkových chorobách ;) Všetko bude v najlepšom poriadku. Zvládnete to. S pozdravom doki Katka

Podobné otázky

  • Očkovanie naraz proti hepatitide A a kiahnam

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň, pani doktorka,

    prosím Vás je bezpečné očkovať naraz 18 mesačné dieťa vakcínou Havrix a Varivax? Naša pediatrička očkuje týmto spôsobom, avšak som sa dopočula, že kombinácia živej a neživej vakcíny sa neodporúča. Ak dieťa bolo zaočkované týmto spôsobom, hrozia nejaké riziká? Je očkovanie v tomto prípade účinné?

    Ďakujem Vám za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Obe tieto vakcíny sú živé a oslabené (Varivax) alebo inaktivované (Havrix). Takéto vakcíny sa majú podávať buď naraz, každá do inej končatiny alebo sa musia podať s rozostupom jedného mesiaca. Takže, Vaša pediatrička postupuje tak, ako môže. Riziká sú také, ako pri akejkoľvek vakcíne - možné vedľajšie účinky - opuch v mieste vpichu, začervenanie, bolestivosť, zvýšená teplota, či iné. Taktiež účinnosť je štandardná. S pozdravom doki Katka... apropo kombnovanie živej a neživej vakcíny - s neživou vakcínou môžte kombinovať slobodne aj neživú aj živú.