Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
360 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Očkovanie naraz proti hepatitide A a kiahnam

    , Autor: Jana_01

    Dobrý deň, pani doktorka,

    prosím Vás je bezpečné očkovať naraz 18 mesačné dieťa vakcínou Havrix a Varivax? Naša pediatrička očkuje týmto spôsobom, avšak som sa dopočula, že kombinácia živej a neživej vakcíny sa neodporúča. Ak dieťa bolo zaočkované týmto spôsobom, hrozia nejaké riziká? Je očkovanie v tomto prípade účinné?

    Ďakujem Vám za odpoveď!

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Dobrý deň! Obe tieto vakcíny sú živé a oslabené (Varivax) alebo inaktivované (Havrix). Takéto vakcíny sa majú podávať buď naraz, každá do inej končatiny alebo sa musia podať s rozostupom jedného mesiaca. Takže, Vaša pediatrička postupuje tak, ako môže. Riziká sú také, ako pri akejkoľvek vakcíne - možné vedľajšie účinky - opuch v mieste vpichu, začervenanie, bolestivosť, zvýšená teplota, či iné. Taktiež účinnosť je štandardná. S pozdravom doki Katka... apropo kombnovanie živej a neživej vakcíny - s neživou vakcínou môžte kombinovať slobodne aj neživú aj živú.