Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Nespanok a nejedenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobry den. Moja dcera ma 17 mesiacov. Od zaciatku mame problem so spankom a jedlom. V noci sa budi okolo 10 krat (to je lepsia noc) a odmieta jest. Jedine co si niekedy da, je kusocek rozka alebo ryza a stvrt jogurtu. Pediatricka trva na tom, ze problemom je kojenie a ked prestanem, tak sa nebude budit a bude jest. Neposlala nas na gastro ani nebrala krv. Je to ako zacarovany kruh. Viete mi prosim odporucit aspon nejake vitaminy, ktore by som mohla dcere podavat, aby sa jej zvysila chut do jedla a tak celkovo, aby jej nic nechybalo. A ktore probiotika su najlepsie? Skusala som podavat ryby olej mollers a enterol probiotika, avsak to do nej neviem dostat, ked mi nic nechce zjest.
    Dakujem pekne za radu.

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Vaša pani doktorka má v princípe pravdu. Akonáhle prestanete dojčiť, dieťa bude jesť, lebo nebdue mať inú možnosť. Kým dojčíte, dieťa má všetky živiny, čo potrebuje na úkor Vášho spánku a pohody. Preto, keď sa mňa žena opýta, dokedy odporúčam dojčiť - odpovedám - dokým je to pre Vás únosné. Ak už matka nevládze, lebo nespí, je to z môjho pohľadu kontraproduktívne, lebo potom je podráždená a nemá dosť trpezlivosti v iných situáciách. Len preto, aby ešte dojčila. Samozrejme dojčené dieťa má imunol. ochranu, má všetky živiny (skôr pôjdete do nedostatku Vy ako Vyše dieťa), ale treba si proste vyhodnotiť cost-benefit (čo Vás to stojí a, čo Vám to dáva). Ak ešte vládzete, dojčite ďalej. Ak už ste na pokraji zrútenia sa, proste s tým seknite.
    Ak dieťa močí normálne, má pravidlne stolicu, rastie do výšky, vládze sa hrať, nepospáva, nejaví známky nedostatku energie, nevidím dôvod dieťa trápiť vyšetreniami a už vôbec nie odosielať Vás na gastro - opäť súhlasm s postupom Vašej pani doktorky. Čo môžete vyskúšať je Narosan - neuškodí a možno zvýši chuť do jedla. Každopádne dôležité je aj to, aby dieťa pilo iba vodu alebo nesladený čaj, nič sladené! (ani džúsy, ani riedené), ideálne z pohára (sosáčikové a slamkové fľašky nabádajú deti piť veľa, a potom majú plné brucho tekutiny a nejedia tuhú stravu). A jedlo treba mať na stole pestré, čerstvé, lokálne, kvalitné a nechať dieťa, nech si dá, čo mu chutí. Ale z toho, čo je na stole - nie mu dávať vždy to, čo určite zje. Odporúčam pozrieť si článok na našej stránke, je tam aj prezentácia v sekcii "Čo ešte robíme" - prezentácie:
    https://vasaokidoki.sk/ako-pestovat-pozitivny-vztah-k-jedlu-od-maleho-malinka/
    Tu je dokonca tá prezentácia ako video:
    https://skutocnezdravaskola.sk/kalendar-akcii/webinar-menej-je-niekedy-viac-1
    Toľko k strave. Čo sa týka spánku. Ak sa budí na dojčenie, odpoveď máte vyššie. Ak sa budí z iných dôvodov - môžu to byť aj zuby - môžte skúsiť rôzne preparáty, nezaručujem úspech alebo sa môžte poradiť so spánkovou poradkyňou. Ale tú tiež treba zvážiť, niektoré sú veľmi radikálne. Ja mám vždy rada zlatú stredú cestu, ale na spánok nie som špecialista. Tak Vám držím palce.
    S pozdravom doki Katka