Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand

Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
412 otázok

Na vaše otázky odpovedá MUDr. Katarína Legrand, alias OkiDoki, pediatrička  a mama dvoch dcér. Je autorkou úspešnej knihy Pediatra pre zvedavých rodičov.   

 

Poznámka: Poradne odborníkov nemôžu v plnom rozsahu nahradiť osobnú návštevu lekára či priamu intervenciu odborníka.

Sponzor poradne: Pediatrická poradňa MUDr. Kataríny Legrand
  • Kŕmenie

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, máme 8 týždňové dievčatko kŕmené odsávaným materským mliekom nakoľko dcérka bola predčasne narodená v 35 týždni kojenie nám nebolo umožnené až prednedávnom, ale kvôli problémom s prisatím neustále používame fľašku. Doteraz sme nemali žiadny problém čo sa týkalo papania, dávku sme navyšovali podľa doporučenia pediatričky a potrieb bábätka, všetko krásne tolerovala. Boli sme na 85ml v jednej dávke už niekoľko dní. Od minulého týždňa sa dcérka pri kŕmení hnevá, vždy vypije určite množstvo bez problémov (väčšinou 40ml) a potom sa začne hnevať, kopať nožičkami, odčervenie a popritom ťahá mliečko z fľašky, chvíľku sa ukľudní papá bez problémov a potom znova začína ten istý kolotoč hnevu. Niekedy sa stane, že pri tom hneve začne vrackať. Na začiatku sa k tomu pridružili aj bolesti bruška, mysleli sme si, že kvôli tým bolestiam nechce papať a preto tak vystrája tak sme použíli Espumisan L, ale problémy s bruškom v priebehu dvoch dni zmizli a doteraz ich nemá. Skúšali sme vymeniť cumeľ na fľaške za väčší, výmenu fľašky z MAM na avent, zmena polohy pri kŕmení, kŕmenie s prestávkou na odgrgnutie ale vôbec nič nepomáha. Aj sme ju nechali nech si vypýta papať sama ale aj napriek hladu to bol ten istý kolobeh. Najprv som si myslela že to je len taký párdňový štrajk ale trvá to už skoro dva týždne a neviem čo si mám o tom myslieť. Je možné, že by táto dávka mliečka (85ml), na ktorú bola zvyknutá zrazu bola pre ňu až príliš a hnevá sa preto lebo nechce ostatok? Ako postupovať ďalej máme čakať kým to prejde? Aký máte prosim Vás nato názor.
    Ďakujem za odpoveď

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Nuž podľa Vášho popisu ste sa naozaj posnažili, poškúšali všetko možné. Netrúfam si Vám v tomto radiť. Nevidím dieťatko, neviem, ako si rastie a priberá. Toto je naozaj pomerne špecifické, nie zrovna časté, je k tomu potrebný rozhovor s kladením doplňujúcich otázok a ideálne aj byť pri tom, keď sa to deje. Možno sa tiež skúste obrátiť na nejakú laktačnú poradkyňu. Síce malá papá z fľašky, ale laktačné majú skúsenosti s rôznymi deťmi s rôznymi ťažkosťami, možno bude vedieť niečo poradiť. Ja v tomto naozaj takto z popisu a bez rozhovoru neviem viac poradiť. S podzravom doki K.

Podobné otázky

  • Kŕmenie umelé mlieko

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka.
    Ďakujem za zodpovedanie. Občas sa stane že troška vygrcne. Ale to len málokedy sa stane. Plače asi skrz hlad lebo keď jej dám fľašku tak hneď pije.

  • Kŕmenie Umelým mliekom

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka. Chcem sa spýtať. Moja malá túto nedeľu bude mať 3 týždne. Sme už na UM vypije 90ml niekedy aj viac. Na UM by mala aspoň 3h vydržať napapana, ale ona sa po 2h zobudí že je veľmi hladná. Je to v poriadku?
    Alebo by ste mi niečo odporučila

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Skúste jej navýšiť dávku medzi 100-120ml každé 3-4 hodinky. No beztak by bolo nápomocné sa o tom porozprávať vaic, či plače, lebo je hladná alebo to môže byť niečo iné? Neodgrckáva? Nepučí sa skrz bolesť bruška? Je o naozaj hlad? Ak všetko vylúčite a budete mať pocit, že je naozaj len hladná, nž tak jej dáte skôr ako za 3 hodiny. No ťažko sa to vyhodnocuje takto. Akby ste sa chceli porozprávať viac, môžme tu:
    https://services.bookio.com/oki-doki/widget
    S pozdravom doki Katka

  • Chronická nádcha ?

    , Autor: Registrovaný používateľ

    Dobrý deň pani doktorka, máme doma 3m dcérku narodenú v 38+2tt sekciou. Už deuhy deň v pôrodnici som si všimla že má soplíky. Sestričky jej noštek čistili a kázali nám doma pokračovať s libenarom… po piatich dňoch sme prišli domov ale nádcha sa len zhoršila a soplíky sme museli veľmi často odsávať. Nepomáhalo ani libenar. Pediatrička nám potom nasadila Stérimar a aj nasivin soft pre detičky. Takto sme fungovali týždeň+ zvlhčovanie vzduchu, soľné roztoky v difúzore…. Stále nič žiadne zlepšenie … a takto týždeň čo týždeň už 3 mesiace fungujeme. Ako som už spomínala mali sme libenar, sterimar, nasivin, prospan, ATB, a tento týždeň nasadený Uniflox. Ale nehádam absolútne žiadne zlepšenie. Malá bola aj na štedré z nosteka ale nemala tam nič od čoho by sa vedela doktorka odraziť a nasadiť tak liečbu. Vraj iba streptokoka. Soplíky má biele ale hlienisté a dosť často je potrebné vysávať. Lenže problém je ten že posledný týždeň mi odmieta papať … na 3m babo by mala vypiť cca tých 160-190ml na kŕmenie alebo teda do 1000ml za deň… akurát že ona sa napapa iba ráno (180ml) a cez deň to je úplná katastrofa vypije do večera max 200ml na všetky 3 kŕmenia a to ju ponúkam dosť často nakolko naraz nevypije (ale ráno a ani pred spaním nemá problém) a keď papá a hoci ma aj čistý noštek stále tak ťažko prehlta akoby sa nevedela nadýchnuť ale pritom ma noštek čistý a dycha dobre… ale potiahne 2-3x aj to také glgy že jej bruško rachotí a vypľuje a plače. Niekedy sa stane že na dlhší čas zadrží dych akoby ju niečo bolelo, celá zcervenie a potom vydýchne a rozplače sa…Prosím vás poradili by ste mi ako jej pomôcť od tej nadchy ? Už 3 mesiace sa trápime aká už som naozaj zúfalá … len stále vysávame, čistíme a ona až tak neprirodzene plače. Myslím že ak by sme vyriešili problém s nositeľom tak by aj začala pekne papať

    Odpovedá: MUDr. Katarína Legrant

    Prajem pekný deň! Ak tomu správne rozumiem má umelé mlieko? 3- mesačné dieťa môže kľudne piť len 150ml (zarobených 166ml) každé 3-4 hodiny (naša dcéra napríklad spala celú noc a počas dňa si vypila len 5 dávok). Nie je potrebné sa riadiť tým, čo je na krabici od mlieka. Treba sledovať, koľko bábätko potrebuje. Ak si pýta viac, navýšite dávku, ale, ak mu stačí to, čo dostáva, určite netreba navyšovať len preto, že je to tak na krabici. Podstatné je dostačujúce močenie a prospievanie môže byť v rozmedzí 150-250g za týždeň. Naviac po 3. mesiaci deti už priberajú týždenne menej ako počas prvých mesiacov. To je k tým dávkam. Čo sa týka toho sopľa, osobne by som Vám predpísala hypoalergénnu formulu alebo extenzívny hydrolyzát. Niekedy sa totiž alergia na bielkovinu kravského mlieka prejaví zvýšeným zahlienením. Čo mi sedí na Vaše dieťa podľa Vášho popisu. Takže určite by som to skúsila, príp. môžte skúsiť Fenistil kv. 3x6kv. No najprv by som zmenila to mlieko, až potom dávala dieťaťu antihstaminiká. A, kým ten sopeľ je, samozrejme zvlhčovať preparátmi morskej vody, odsávať podľa potreby, zvýšenú polohu a spánok a radšej studený vzduch na spánok - okolo 20°C. S pozdravom doki Katka